Bonfire.fi

Tietoa ja (teko)älyä johtamiseen

Robotisaatio ja tekoäly

Kuvittele tilanne, jossa joutuisit selittämään Facebookin toiminnan iäkkäille ihmisille, jotka eivät tiedä mitään koko naamakirjasta. Olisit varmaankin kovan paikan edessä, kun yrittäisit kuvata vaikkapa yksityisyyteen liittyviä asioita. Saattaisit kuulla kysymyksen: ”onko tuo nyt sitten ihan sama, kuin antaisin rosvolle avaimet kotiini?”.

Juuri tällaisten kysymysten äärelle Facebookin perustaja Mark Zuckerberg joutui, kun hän tuli USA:n senaatin kuultavaksi Cambridge Analytican tietovuodon vuoksi.

Poliitikot, joiden pitäisi osata johtaa kansakuntaa kohti tulevaisuutta osoittivat tietämättömyytensä kuinka teknologia toimii. Miksi meidän on tärkeää ymmärtää, että poliitikot eivät välttämättä ole ajan tasalla asioista, joista heidän pitäisi tehdä hyviä päätöksiä? Juuri siksi, että poliitikot on haastettava tietämään enemmän ja paremmin ja heiltä on vaadittava ymmärrystä teknologiasta, joka muuttaa maailmaa enemmän kuin heidän päätöksensä.

Elämme disruptiivisia aikoja. Robotisaation ja tekoälyn nopea eteneminen aiheuttaa vallankumouksen, jossa kovin moni asia ei enää ole kuin ennen. Yksi näistä suurista asioista on työ, joka on ollut yhteiskuntamme perusta. Toinen suuri asia on mahdollisuus ratkaista ongelmia, jotka ovat olleet ihmisille mahdottomia – sanotaan nyt vaikkapa ilmastonmuutos. Voisin jo nyt sanoa, että poliitikot eivät tule ratkaisemaan ilmastonmuutosta. Ihmiset ja valveutuneet yritykset tekevät sen yhdessä uusien apulaistensa, kyvykkäiden robottien, kanssa.

Eksponentiaalisesti kehittyvä teknologia on muutoksen ajuri – kaikki muu: sosiaalinen, elinkeinoelänän ja politiikan muutos on inkrementaalista. Hyvä esimerkki disruptiivisesta muutoksesta on sähköisten palvelujen kehittyminen. Kuinka moni käy vielä pankissa tai verovirastossa? Kiinnostaisiko käyttää lounastunti Kelan toimiston jonossa? Enää ei tarvitse. Digitalisaatio mahdollistaa asioiden hoitamisen nopeasti juuri siellä missä olet. Vastustiko kukaan tätä muutosta? Ei vastustanut. Pitikö näistä palveluista erikseen säätää Eduskunnassa? Valtava disruptio, joka ei oikeastaan ole se, että nuo palvelut tulivat vaan se, että ihmisten liikkumistarve ja ajankäyttö muuttui radikaalisti.

Robotisaatio on edennyt jo pitkään. Muutama vuosi sitten myös tekoäly alkoi kehittyä siten, että älykkäiden koneiden aika oli oikeasti mahdollinen. Robotit pystyvät tekemään töitä virtuaalisessa maailmassa vaikkapa asianajajina tai fyysisessä maailmassa esimerkiksi hotellin huonepalvelijoina. Robotit ovat olleet tulossa arkeemme jo pitkään, mutta nyt vasta on Suomessa herätty pohtimaan mahdollisia eettisiä haasteita. Ja pohdittavaa riittää, koska näkemysten kirjo on valtava. Ääripäät, joihin itse olen törmännyt ovat ”tekoälyn kehitys pitää estää, koska se uhkaa ihmiskuntaa” sekä ”Suomen on oltava maailman johtava tekoälymaa”. Molemmat ääripäät tuovat lisää hidasteita politiikkaan. Toisaalta Suomi ei voi olla pysäyttämässä tai edes hidastamassa robotisaatiota, toisaalta resurssimme eivät todista maailman johtajuuden puolesta.

Tom Watson, englantilainen kansanedustaja, totesi muutama vuosi sitten:

”The government isn’t ideologically equipped to address the challenges we will face in this new world of the second machine age and the epoch of drones, bots and artificial intelligence. This new industrial strategy must address head-on the hourglass economy, the future of the professions, the skills gap, the need to spread prosperity not concentrate it in fewer hands, and the threats as well as the potential of change.”

Kestävän ja eettisen robotisaation puolestapuhujana (jo vuodesta 2011) voin omasta puolestani todeta, että Watson on niin oikeassa. Samalla haluan kuitenkin sanoa, että meillä on myös loistavia poliitikkoja, jotka tuntevat teknologiaa ja ymmärtävät sen disruptiiviset vaikutukset, mutta he eivät yksinään pysty rakentamaan tekoälyn ja robottien aikakautta siten, että Suomi on kestävästi kilpailukykyinen ja että meidän ihmisten elämänlaatu kohenee entisestään. Meitä kaikkia tarvitaan näihin talkoisiin.

Ihanko se robotti ihan itse teki tuon?

Poliitikkojen olisi mahdollisimman nopeasti perehdyttävä robotisaatioon ja siihen, mihin robotit pystyvät juuri nyt. Muuten olemme muutaman vuoden kuluttua tilanteessa, jossa autonomisia robotteja valmistavan yhtiön johtaja on Eduskunnan kuultavana ja kuulee kysymyksen: ”ihanko se robotti itse teki tuon asian?”.

Cristina Andersson

Cristina Andersson

Tietokirjailija

Liikkeenjohdon konsultti

Lisää vaikuttajalta Cristina Andersson


Lisää kategoriasta Teknologia