Bonfire.fi

Tekoälyn etiikka on iso taloudellinen kysymys

Kaupallinen yhteistyö SHIFT Business Festivalin kanssa.

Miten tekoälyn eettisyys näkyy käytännössä yrityksissä?

”Tällä hetkellä se näkyy niin, että se otetaan huomioon ja  pohditaan, että miten sen pitäisi näkyä. Sitten on yrityksiä, jotka ovat tehneet tekoälyn eettisiä pelisääntöjä kuten Kesko. Uskon myös, että monen yrityksen henkilökunta miettii omalla kohdallaan, miten tekoäly vaikuttaa omaan työhön ja asiakkaisiin.”

Mikä on suomalaisyritysten tilanne: miten tekoälyn etiikka on johtoryhmissä esillä?

”Ainakin niissä yrityksissä, joissa itse olen mukana, tekoälyn eettisyys on pöydällä. Suomalaiset yritykset isona joukkona eivät hyödynnä tässä vaiheessa tekoälyä suurena joukkona. Varsinkin niissä yrityksissä, joissa on tekoälyä ja kuluttujarajapintaa, niin varmasti mietitään.”

Miten tekoälyä hyödyntävä yritys lähtee pohtimaan eettisiä kysymyksiä?

”Mitä voi tapahtua kun tekoäly voi tehdä jonkun johtopäätöksen – ja sitä kautta aidon päätöksen. Tuttavallani suljettiin luottokortti ihan yllättäen ja se paljastui tekoälyn päätökseksi, jota kukaan ei pystynyt jäljittämään. Jokaisen yrityksen pitäisi pitäisi nyt ainakin varautua siihen, että kun sitä tekoälyä käytetään ja kun se on oppivaa, niin tekoäly saattaa tehdä johtopäätöksen, joka ei olekaan yrityksen tai asiakkaiden kannalta toivottavaa. Pitäisi varautua niihin tilanteisiin, jossa vaikutus tapahtua.”

Olet menossa SHIFT Business Festivaliin muutaman viikon päästä. Miksi mielestäsi tekoälyn eettisyys on hyvä teema teknologiatapahtumassa juuri nyt?

”Etiikkakeskustelua on käyty vähintään 6 000 vuotta ja se on aina perustunut siihen, että me ihmiset ollaan vuorovaikutuksessa keskenään ja me pohditaan, mikä on eettistä. Oikeastaan kukaan ei pysty sanomaan sitä lopullista eettisyyttä: mitä se oikein on. Eikä me ihmiset aina edes toimita kovin eettisesti! On tärkeää, että on tapahtumia, missä ihmiset tulee yhteen keskustelemaan asiasta ja voi lähteä kehittämään omaa ajatteluaan. Sitä kautta se myös siirtyy yrityksiin.

Tämä on ja tulee olemaan myös taloudellinen kysymys. Yritys, joka ei pysty tuottamaan eettisiä tekoälyratkaisuja, ei tule menestymään.”

Kuinka optimistinen itse olet? Tuleeko tekoälyn etiikka olemaan ihmisten etiikkaa parempaa?

”Jos me ihmiset ei ohjelmoida sinne meidän omia rajoituksia kuten rasistisia näkökulmia. Silloin tekoäly ei arvota ihmisiä millään tavalla, vaan tekee vain neutraalisti sen, mikä sen pitää tehdä. Me ihmiset olemme sellaisia, että lataamme omia ajatuksiamme. Siksi haluaisin lähettää kaikille terveisiä, että juuri sinä olet tekoälyn etiikan opettaja! Kun twiittaat jotain tuhmaan, niin siellä on tekoäly, joka kuuntelee ja oppii siitä, miten ihmisiä pitää kohdella.

Olen tosi toivorikas, mutta varauksella.”

Haastattelijana Elisa Kitunen, Bonfire

Turussa 29.-30.8. järjestettävän SHIFT Business Festivalin yhtenä teemana tekoälyn etiikka. 

Cristina Andersson

Cristina Andersson

Tietokirjailija

Liikkeenjohdon konsultti

Lisää vaikuttajalta Cristina Andersson


Lisää kategoriasta Kestävä kehitys