Bonfire.fi

Suurin osa ihmisistä ei osaa keskittyä – Päämäärätietoisuus ja ajanhallinnan kvantifiointi avuksi Pomodoro-tekniikan myötä

YLE-artikkelissa Aleksis Salusjärvi kirjoittaa, kuinka “keskittymiskyvyttömyys näyttää olevan tulevaisuuden ihmisen perusominaisuus.”

Hän on luonnollisesti oikeassa. Keskittyminen on häviävä luonnonvara. Ja sen vuoksi myös arvokkaampaa kuin koskaan aiemmin. Kun muut selaavat levottomasti feediään, he, jotka osaavat keskittyä ja luoda laadukasta syvää sisältöä, joka resonoi pidemmän aikaa kuin sen yhden videon tai tweetin keston, ovat tulevaisuuden voittajia.

Kun itse uuvuin 2018 päätin tehdä työtaparemontin, jonka pohjalla toimisi keskittynyt työn tekeminen. Pomodoro-tekniikka oli ollut käytössä aika hajanaisesti eikä ikinä oikein vakavasti. Nyt oli aika keskittyä.

Vasta päätettyäni tehdä päämäärätietoisesti keskittynyttä työtä, maailma avautui. Samoin myös keskittymisen tuoma valtava potentiaali.

Se ei ainoastaan johtanut jäätävän määrän sisällön luomiseen mutta myös sisäiseen rauhaan, matalampaan stressitasoon ja yleiseen parannettuun työ/elämä laatuun. Harvoin olen enää jäljessä työasioissa.

Aina kun haluan kirjoittaa (kuten nyt) tai tehdä mitä tahansa ajatustyötä isken Pomodoro-kellon päälle ja alan tekemään.

Pomodoro-tekniikka on tapa työskennellä siten, että teet keskitetysti 25 minuutin ajan hommia. Täysin häiriövapaassa tilassa.

Olen viimeisten vuosien aikana tehnyt reilut 1 700 pomodoroa. Se vastaa 700 tuntia keskittynyttä työn tekemistä (käytän Be Focused Pro-sovellusta josta saan tilastot). Se ei ehkä kuulostaa paljolta, mutta olen tehnyt 1 700 kertaa tietoisen päätöksen tehdä ainoastaan yhtä asiaa 25 minuutin ajan.

Pomodoron nerokkuus piilee myös ajanhallinnan kvantifioinnissa. Opit nopeasti ymmärtämään kuinka monta Pomodoroa (eli 25 min settiä) joku asia vaatii. Ja kun opit hahmottamaan tehtävien ajan keston, opit suunnittelemaan ja rakentamaan päiväsi todella tehokkaasti. Jos viimeiset viisi artikkelia on kestänyt sen kuusi pomodoroa, tiedät että se on tehnyt reilussa kolmessa tunnissa (6×25 plus 5 min tauot).

Keskittyneen työn outputin lopputuloksena olen kirjoittanut satoja artikkeleita, kirjan, tehnyt dokumentin ja luonut itselleni uran puhujana ja kouluttajana. Ja nyt takaisin startupissa vetämässä markkinointia ja sisältöstrategiaa.

Uskallan heittää, että suurin osa ihmisistä ei ole keskittynyt aikoihin yhteen asiaan kymmentä minuuttia pidempään. Haastankin kaikkia kokeilemaan edes yhtä Pomodoro-settiä (25 min). Sen myötä todennäköisesti huomaat, kuinka vaikeaa keskittyminen oikeasti on.

Keskittyminen on kärsimystä. Ja ihmisinä pyrimme välttämään kärsimystä. Haluamme pois tilanteesta.

Ajanhallinta on kärsimyksen hallintaa.

No pain no gain.

Osaamme suhtautua tähän elämän muilla osa-alueilla. Jos haluat esimerkiksi juosta 10 km 45 minuutissa tai nostaa 150 kg penkistä, tiedät että se tulee vaatimaan kärsimystä. Jos puhumme luovasta outputista tämä ei ole yhtä selvää. Kyseessä on käytännössä sama asia.

Ja sen summaa Cal Newport hienosti kirjassaan “Deep Work”. Koosteen kirjasta löydät “Syvä työ – Keskittymisen valtavat hyödyt”.

Työn laatu = Keskittymisen intensiteetti x käytetty aika.

Jos haluat erottautua, luoda laadukasta sisältöä ja olla tulevaisuudessa voittaja, joka ei ainoastaan luo uraansa TikTok videoiden lip sync tansseilla tai lyhyillä aggressiivisilla Twitter-riitelyillä, keskity.

Tomi Kaukinen

Tomi Kaukinen

Licence to Fail

sarjayrittäjä, puhuja

Tomi Kaukinen kulkee nimellä Valtakunnan virallinen epäonnistuja. Tällä tavalla han haluaa vaikuttaa siihen millä tavalla epäonnistumiseen suhtaudutaan. Pitkän yrittäjäuran seurauksena Kaukinen koki lamaannuttavan burnoutin ja joutui jättämään kaiken taakseen. Mutta hän selvisi. Ja käänsi tilanteen positiiviseksi. Nyt hän puhuu avoimesti burnoutista sekä epäonnistumisesta.

Lisää vaikuttajalta Tomi Kaukinen


Lisää kategoriasta Työhyvinvointi