Bonfire.fi

Suomen mittakaavoista kasvuyritysten rahoituksessa

Kirsi Larkiala

Tänään oli säpinää Pääomasijoittajien ja businessenkelien a la Fiban vuositilastojen julkkareissa!

Kevättä siis ilmassa ja tänään on taas se aika vuodesta, kun Pääomasijoittajat ja Fiban Businessenkelit julkistivat vuoden 2018 tilastonsa. Jälleen jättipotti Suomen ja suomalaisten yritysten kasvuun: 479mio eur edestä sijoituksia suomalaisille startupeille! Näistä ulkomaisten sijoitusten osuus oli 291mio eur ja kotimaisten pääomasijoittajien osuus oli 101mio eur ja businessenkeleiden suorien sijoitusten osuus 36mio eur.

Mahtavia lukuja!  Voidaankin sanoa, että startup-sceneen sijoittavilla on merkittävä rooli Suomen yrityskentän rakentajana.

Mutta huolen aiheitakin on: Suomessa riittää nimittäin jatkossakin tehtävää; pitää tehdä vielä enemmän ja aktiivisemmin! Suomalaisten VC-rahastojen koko on nimittäin vain 40% Euroopan keskikoosta! Lisäksi sijoitusmäärien pieni koko on yritysten kasvun pullonkaulana, sillä suomalaisten sijoittajien sijoituskoot ovat kaukana eurooppalaisesta tasosta sekä siemenvaiheen, että myös myöhäisemmän vaiheen sijoituksissa.

Mittakaavat Suomi ja muu Eurooppa ovat aina olleet Suomen kompastuskivi; Itse nostan esille aina vastaavan rahoittamisen pullonkaula- tilanteen Fintech- ekosysteemistä; #openbanking, API & PSD2-regulaation ajankohtaisimmalla aallonharjalla loistavaa suomalaista finanssialan osaamista edustava Enfuce Financial keräsi viime rahoituskierroksella 5 miljoonaa kun vastaava ruotsalainen #fintech Tink keräsi samoihin aikoihin 56 miljoonaa! Enfuce tarjoaa #openbanking palveluita compliance- puolta äärimmäisen tiukasti painottaen kuluttaja-asiakkaiden lisäksi myös yritysasiakkaille. Tink´n palvelut ovat taas vain kuluttaja-asiakkaille ja compliance-ratkaisu vaatii huomattavasti tarkempaa paneutumista koskien finanssialan tiukimpienkin sääntöjen osalta.

Pitkän finanssialan kokemuksen myötä voinkin todeta, että suomalainen siis tarpoo aina sisukkaasti eteenpäin ja super laatua tehden, mutta huomattavasti köykäisimmillä eväillä. Tästä paljon evidenssiä myös tänäänkin Pääomasijoittajat ja Fiban vuositilastojen julkistustilaisuudessa. www.paaomasijoittajat.fi . Myös Talouselämä, Elina Lappalainen ansiokkaasti kirjoittaa startuppien rahoituskierroksista. Suosittelen tutustumaan #suominousuun hengessä.

Kirsi Larkiala

Kirsi Larkiala

Fintech Global Top100 Influencer, FFE Fintech Ecosystem Ltd

CEO, Board Executive, Financial Services

Lisää vaikuttajalta Kirsi Larkiala


Lisää kategoriasta Kestävä kehitys