Bonfire.fi

Sointu Borg korostaa omien rajojen suojelemisen tärkeyttä: “Haudan reunalla kukaan ei palkitse sinua siitä, että annoit kaikkesi ja rikoit rajojasi”

Sointu Borg on useille näkyvä esimerkki omien rajojen puolustamisesta. Hän puhuu aiheesta paljon ja julkaisee siitä suorasanaisia some-postauksia. Borgin anteeksipyytelemätön tyyli on tuonut hänelle mm. puhujakeikkoja sekä kustannussopimuksen. 

Syyskuussa ilmestyvän esikoiskirjansa vastaanottoa hän odottaa innolla jännittäen. “On kaksi vaihtoehtoa: joko jengi tykkää tai mut lähetetään hoitoon”, Borg naurahtaa. 

Borg kertoo, ettei hänelle ole ollut aina helppoa sanoa “ei” työelämässä, jossa sekä työn määrään että laatuun kohdistuu usein valtavasti painetta. 

– Olen katunut jälkeenpäin sitä, jos en ole kuunnellut omaa intuitiota. Kehoni on saattanut viestiä minulle jotain, mutta en ole kuunnellut sitä. Olen ajatellut ennemminkin, että ylireagoin. 

Tämänkaltainen ajatusmalli johtaa yleensä, ennemmin tai myöhemmin, uupumiseen. Borg kertoo rikkoneensa omia rajojaan niin useasti, että on joutunut kantapään kautta opettelemaan omat rajansa. 

– Haudan reunalla kukaan ei palkitse sinua siitä, että annoit kaikkesi ja rikoit rajojasi. Tällainen elämä johtaa uupumiseen, turhautumiseen, eikä siitä seuraa mitään hyvää. Omia rajoja ei vedä kukaan muu kuin minä itse, se on tärkeää muistaa. 

Borg muistuttaa, että väsymyksessä ja uupumisessa on usein kyse valinnoista, jotka olisi pitänyt tehdä jo paljon aiemmin. Tämä voi olla vaikeaa, sillä syyllisyyden tunto saattaa kalvaa mieltä. 

– Varsinkin nuoret naiset saattavat pelätä leimautuvansa hankalaksi, jos pitävät omia puoliaan. Kyse ei ole kuitenkaan hankaluudesta vaan rehellisyydestä, jota osoitat sekä itseäsi että vastapuolta kohtaan. 

Sointu Borgin kolme vinkkiä siihen, kuinka vedät rajasi työelämässä ja suojelet niitä. 

  1. Sinun pitää olla rehellinen itsellesi ja tunnustella vointiasi. Ihminen haluaa harvemmin myöntää itselleen, ettei ole pitänyt puoliaan. Ole siis rehellinen itsellesi siitä, onko nykytilanne sellainen, että sen kanssa voi elää siten, että voit samalla hyvin. 
  2. Kysy itseltäsi, kuinka voin korjata tilanteen tai onko se ylipäätään korjattavissa. 
  3. Rajojen vetäminen tarkoittaa kieltäytymisiä ja epämiellyttäviä keskusteluja. On tärkeää, että alla on jonkinlainen kypsyttelyprosessi. Tietynlainen epämääräinen sanallistaminen keventää tilannetta, mutta ei auta. Ratkaisukeskeisyyteen täytyy myös itse osallistua, eli ehdottaa muutoksia. Mikäli toinen osapuoli ei suostu tulemaan vastaan, on omien rajojen pitämistä sekin, että uskaltaa lähteä tilanteesta.

Teksti: Harri-Pekka Pietikäinen

Bonfire

Lisää vaikuttajalta Bonfire


Lisää kategoriasta Työhyvinvointi