Bonfire.fi

Sinä päivänä 2021 minusta tuli myös kustantaja

-Striikki- 

Sanan voisi määritellä vaikka seuraavasti: toistuva, katkeamaton tapahtumaketju. Minulla on ollut sitten vuoden 2012 striikki kirjojen kirjoittamisessa. Joka vuosi on tullut markkinoille vähintään yksi kirja. Parhaimmillaan pari. Yhteensä julkaistuja kirjoja on juuri tällä päivämäärällä 13 kappaletta.

Meinasi tapahtua niin, että striikki olisi tänä vuonna katkennut. Olen kirjoittamassa kirjaa Suomen tulevaisuudet – suuret kysymykset ja ratkaisut huimassa tiimissä, jossa mukana on Jarno Limnéll ja Mikko Dufva. Kirja julkaistaan 2022 tammikuussa. Alun pitäen kirja piti julkaista syksyllä 2021, mutta julkaisuajankohtaa päätettiin siirtää seuraavaan vuoteen.

Minulle olisi siis tullut vuoden tauko kirjojen julkaisussa ja sehän ei käynyt päinsä! Jotain täytyi tehdä, erityisesti koska tänä vuonna täytin 50 vuotta. Ei kai nyt juhlavuonna voisi olla julkaisematta kirjaa? Päätin siis toteuttaa pitkäaikaisen haaveeni ja kirjoittaa ja julkaista viimeinkin proosakirjan. Tulevaisuuden tutkijana luonnollisesti tulevaisuus aiheena kutkutti. Kirjoitin siis scifikirjan: Sinä Päivänä 20X9.

Kirjojen julkaisu on pitkälti etupainotteista hommaa. Sen tiesin jo 12 kirjan kokemuksella. Kustantajien kirjaluettelot julkaistaan 6 kk aikaisemmin, joten jos kustannussopimuksen haluaa allekirjoittaa,  se tapahtuu noin vuosi ennen kirjan julkaisua. Minulla oli siis kiire, kun havahduin vasta maaliskuussa proosakirjan kirjoittamiseen. Otin yhteyttä muutamaan pikku kustantamoon (ovat ketteriä) ja kyselin mahdollisuutta kirjan julkaisuun. Vastaus oli aina sama: ”ei sovi kustannusohjelmaamme”. (Tämä on muuten arvokas havainto: edes me kirjoittamisen konkarit emme voi olla varmoja siitä, että joku kustantaja tarttuu seuraavaan ideaamme). Osasin toisaalta odottaa tätä: scifi ei ole välttämättä mikään suosittu genre.

Päätin siis kustantaa kirjan itse, mutta en omakustanteena enkä esimerkiksi Book on Demandin kautta vaan päätin sitten suoraan perustaa oman kustantamon tuleviakin kirjojani varten. Päätin nimetä kustantamon Signaaliksi, mutta aatos muuttui, kun kävin teinipoikani kanssa aamiaispöydässä seuraavan keskustelun:

-Päätin perustaa kustantamon, mutta mietin vielä nimeä. Olisiko sinulla ehdotuksia?

-Mites vaikka: ”Saageli, kun ne muut kustantamot eivät julkaise mun kirjaa”?

-Loistoehdotus, vaikka liian pitkä. Otetaan pelkkä Saageli.

Kustantamostani tuli siis Saageli kustannus.

Pikkuyrittäjänä ei välttämättä ole suuria summia käyttää graafikkoihin ja muihin palveluihin ja lisäksi olen jo pitkään harrastanut kaikenlaista visuaalista suunnittelua Canva-ohjelmalla. Joten seuraava vaihe oli logon suunnittelu, jossa käytin Canvaa. Tällainen siitä sitten tuli:

Seuraavaksi piti luonnollisesti pistää nettisivut pystyyn, joten käytin taas tuttua alustaa Webnodea, joka mahdollistaa helposti visuaalisen suunnittelun. Saagelin sivut löytyy täältä. Yrittäjänä minun piti vielä rekisteröidä Saageli yritykseni What’s Next Consulting Oy:n alatoiminimeksi. Ja sitten piti vielä pistää nettikauppa pystyyn. Käytin tässä Holvi palvelua, jonka kauppa ei ole mikään visuaalisesti houkuttelevin, mutta käyttäjälle se on ihan näppärä. Saagelin nettikauppa löytyy täältä.

Kirjan kustannus ja sen monimutkaisuus

Ok, eli nyt oli sitten Saagelin asiat kunnossa. Oli aika keskittyä sitten kirjan kustantamiseen. Se ei olekaan sitten mikään yksinkertainen homma, vaan kustannustoimintaan liittyy muutamia kommervenkkejä. Onneksi minulla oli apua tässä. Bongasin netistä nimittäin todella hyvän kurssin kirjan kustantamiseen. Kurssi oli AK-kustannuksen nettikurssi, jossa käytiin perusteellisesti läpi kustannustoiminnan tanssiaskeleet. Kurssi löytyy tästä linkistä. Kurssin vetäjä Anne vastasi vielä hyvin kysymyksiin, joita minulle heräsi nettikurssia käydessäni. (Vinkki: bongaa myös AK-kustannuksen muut kurssit kirjoittajille).

Toinen vinkki kustannustoimintaan tuli Merkityskirjat– pienkustantamon Terhiltä. Hän nimittäin suositteli minulle, että ostan kirjan kustantamisesta kirjoitetun kirjan: Sinä julkaiset kirjan, jonka on kirjoittanut Saara Henriksson. Julkaisija on Penelope-kustannus.

AK-kustannuksen kurssi ja Sinä julkaiset kirjan -kirja olivat siis pääoppaitani kustannustoimintaani aloittaessa. Ja näitä todella tarvittiin, sillä kustantamiseen liitty paljon nippelitoimintaa ja tietoa. Esimerkiksi:

-Kirjalle pitää hankkia ISBN numero  ISBN-keskuksesta

  • Kirjalle pitää tehdä myös viivakoodi
  • Kansalliskirjastolle pitää lähettää 6 kpl kirjoja (ja/tai sähkökirja). Tämä on lakisääteinen velvollisuus
  • Kirjan ekat 5 sivua pitää olla tietyssä muodossa
  • Kustantajat myyvät kirjojaan kirjakaupalle Kirjavälityksen kautta, joten kirjan tiedot pitää ilmoittaa tänne. Kirjavälitys ottaa aika ison siivun kirjan myyntihinnasta välityspalkkiona. Kirjavälitys tilaa sitten kustantajalta (jos tilaa) X. määrän kirjoja.
  • Kirjastopalveluiden kautta kirja saadaan ilmoitettua Booky palveluun. Tätä kautta kirjat menevät myös kirjastoille. Booky tilaa kustantajalta (jos tilaa) X. määrän kirjoja.

Yllä olevia detaljeja ja muita tärkeitä asioita kustantamiseen liittyen löytyy lisää mainitsemistani lähteistä.

Ai niin. Ja se kirja.

Kirjan kirjoitus on kirjailijalle luonnollisesti se kevein osuus, joten siihen en tässä postauksessani keskity vaan siihen, että miten saadaan teksti paketoitua tuotteeksi eli kirjaksi. Kun olen aikaisemmin kirjoittanut kirjoja muille kustantamoille, tähän puoleen en ole päässyt tutustumaan. Mutta omassa kustantamossa nämä asiat pitää hoitaa itse.

Tärkein ja euromääräisesti mitattuna arvokkain vaihe kirjassani oli sen oikoluku ja jonkinlainen kustannustoimitus. Kustannustoimittajan etsintä ei ollut ihan helppoa. Pyysin tarjoukset muutamalta firmalta ja oikeastaan yhdeltä firmalta tulikin tarjous. Kyseessä oli kielentarkastus Ellipsi, jonka palveluiden käyttöön päädyin. Ellipsin Merja Suomela kävi läpi tekstini (ja korjasi sitä) kolme kertaa, joista viimeisin kerta oli, kun teksti oli taitettu. Merja vastasi väsymättömästi moniin kysymyksiini, toimi sovitussa aikataulussa, ja laatu oli ainakin näin omaan silmääni täyttä priimaa. Voin siis lämpimästi suositella Merjan palveluja ja muutenkin suositella aina vähänkin merkittävämmän oman tekstinsä/kirjansa oikolukua (Heh! Tätä blogin tekstiä ei ole oikoluettu!!).

Kun teksti oli saatu kuntoon, seuraava vaihe oli taitto. Olen taittanut aikaisemmin yhden kuvia sisältävän raportin iStudio Publisher ohjelmalla, jonka laajemman lisenssin ostin aikoinani MACille. Muistaakseni ohjelmalisenssi maksoi peräti pari kymppiä. Ohjelma on mukavan helppo aloittelijallekin ja siihen kuuluu hyvät opastevideosarjat. Kun kyseessä oli pelkästä tekstistä muodostuva kirjaa, niin sen taitto ei lopulta ollut mikään monimutkainen juttu.

Kirjaan tein kannen taas Canvalla (minulla on ohjelman maksettu versio, noin satasen vuodessa), jossa on liuta valmiita kirjan kansimalleja. En käyttänyt valmista mallia sellaisenaan, vaan lähdin tekemään omaa kanttani valmiin mallin päälle. Canvassa on hyvä kuvapankki, josta nappasinkin kannen kirjalleni. Ongelmaksi muodostui lopulta se, että kuva oli liian heikko resoluutiolta ja jouduin pyytämään sitä erikseen Canvalta paremmalla resoluutiolla. Se tulikin emaililla, mutta sitten lopulta minulle ei ollut selvää kuvan käyttöoikeudet, joten päädyin lopulta hankkimaan kanteen kuvan Pixabaystä, jossa lisenssit ovat huomattavasti helpommin ymmärrettävissä.

Suurinta päänvaivaa minulle aiheutti ehdottomasti kirjan painokuntoon saattaminen. Onneksi päädyin käyttämään suomalaista Hansaprint Oy:tä, josta sain ihan mukavahintaisen tarjouksen kirjan painatukselle. Palvelu Hansaprintissä oli todella mahtavaa. Hansaprintin Taisto Junkkari selitti aloittelijalle kärsivällisesti esimerkiksi eri paperilajikkeiden eron, kannen tyypit (kova, pehmeä, liepeellä/ilman) ja kansileiskan mitat, kun sivumäärä oli tiedossa, värivaatimukset (CMYK kannelle, 100% black tekstille), kannen tarvittavan resoluution ja jopa lähetti minulle kotiin pari erilaista kirjaa, jotta voisin käsin tunnustella eri paperilajikkeita ja pohtia sopivaa kantta. Kirjaa tilasin Hansaprintistä 120 kappaletta ja sieltä lähetettiin suoraan kirjat myös Kansalliskirjastoon. Hansaprintiä voin siis suositella myös todella lämpimästi!

Kannattaako kirjan kustantaminen ja julkaisu rahallisesti?

Ei kannata. Edes vakiintuneiden kustantajien kautta en saanut kirjoistani koskaan mitään suuria summia, joten tässä mielessä olen aina ollut realisti. Tietokirjojen kirjoittajana ainoa lohtu on ollut apurahojen saaminen. Kirjoittajapalkkiot ovat Suomessa olemattomat ellei nyt satu sitten olemaan joku huippunimi, mitä minä en ole.

Itse näen, että minulle kirjojen kirjoittaminen ja kustantaminen on enemmänkin rakas harrastus. Luonnollisesti tietokirjojen tekemisellä on merkitystä liittyen konsultin/tulevaisuuden tutkijan uraani ja kirjojen hedelmät sitten poimitaan lisääntyneinä konsulttikeikkoina.

 

Elina Hiltunen

What's Next Consulting

Futuristi, kirjailija, puhuja

Elina Hiltunen on suomalainen tulevaisuudentutkija, tietokirjailija ja yrittäjä. Hiltunen on ollut asiantuntijana Nokian strategiaosastolla, Finprossa ja Tulevaisuuden tutkimuskeskuksesta. Vuonna 2007 perustamansa yrityksen kautta Hiltunen luennoi ja auttaa yrityksiä tulevaisuuden ennakoinnissa.

Lisää vaikuttajalta Elina Hiltunen


Lisää kategoriasta Tulevaisuus