Bonfire.fi

“Simon Sinek on nero tiivistämään asioita” – Johtajat kertovat maailmaa mullistaneen bisneskirjan vaikutuksesta heihin

Simon Sinekin Start with Why lienee yksi kaikkien aikojen suosituimmista bisneskirjoista. Tätä vasten tarkasteltuna, vuonna 2009 julkaistu alkuperäisteos on saanut hämmentävän myöhään oman suomennuksensa. Kysy ensin miksi (Viisas elämä 2022) on Mika Oksasen suomentama teos, joka tuo myös laajemman suomalaisen yleisön tietoisuuteen Sinekin ikivihreät opit. 

Sinekiä fanitetaan avoimesti. Monet kokevat, että hän on onnistunut kiteyttämään oleellisia johtamiseen liittyviä paradigmoja ja selkeyttämään ne ymmärrettäviksi. 

Eräs Sinekiä ahkeraan tankannut johtaja on Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueen valmennusryhmään kuuluva ja ruotsalaisen Brynäs IF:n päävalmentaja Mikko Manner

– Simon Sinekin ajatukset avasivat itselleni omasta valmentajuudestani jotain sellaista, mitä en aiemmin osannut sanoittaa. 

Manner tutustui alunperin Sinekin ajatuksiin tämän TED Talk-puheiden myötä, joista on olemassa videotallenteet. Puheiden innoittamana hän hankki käsiinsä tuoreeltaan Sinekin Start with Why -kirjan, joka vakuutti selkeydellään.

Mikko Manner on yksi Suomen menestyneimmistä jääkiekkovalmentajista.

– Sinek esittää johtamiseen liittyvät asiat yksinkertaisesti ja selkeästi. Loppupeleissä kyse on asioista, jotka pystyy oivaltamaan jo pelkällä maalaisjärjellä. 

Manner kokee jakavansa jo lähtökohtaisesti paljon Sinekin arvomaailmaa. Myös hän uskoo ihmisten hyvyyteen ja lähestyy heitä empaattisesti. 

Ihmiset muistavat parhaiten yksinkertaiset asiat

Työelämän oppimisaktivisti, oppimismuotoilija ja Mukamas Learning Design Oy:n perustaja Vilma Mutka on niin ikään tykästynyt Sinekin ajatuksiin, vaikka kokee, etteivät ne ole räjäyttäneet hänen maailmankuvaansa vaan ennemminkin vahvistaneet sitä. 

Sinek on nero tiivistämään asioita. Se vaatii valtavan määrän ajattelutyötä. Ihmiset muistavat parhaiten juuri yksinkertaiset asiat. Jos jokin asia on liian monimutkainen muistettavaksi, se harvemmin toimii käytännössä.

Mutka kokee, ettei Start with Why ole loppupeleissä ainoastaan kirja. Sitä tukevat myös videot ja muu sisällöntuotanto, jota Sinek tuottaa ahkerasti. 

Vilma Mutka ihailee Simon Sinekin kykyä tiivistää asioita.

Naavan perustaja Aki Soudunsaari tutustui Mannerin ja Mutkan tavoin Sinekiin TED Talk -videoiden kautta. Hän kiinnostui Sinekin piirtelemistä kehistä ja ympyröistä, jotka kiteyttivät sanoman ytimen. 

– Johtajuuden näkökulmasta katsottuna, Start with Why kolahti minuun voimakkaasti. Minua kiinnosti ennen kaikkea se, mikä ihmisiä motivoi ja kuinka työyhteisöön on mahdollista luoda enemmän yhteistä narratiivia. 

Myös Soudunsaari korostaa Sinekin kykyä kiteyttää asioita sekä kertoa tarinoita vetävästi. 

– Kirjan asiatekstin seassa on paljon erinomaisia kiteytyksiä, jotka ovat osuvia. Sinek kirjoittaa aiheista myös niin monesta eri kulmasta käsin, että jokin niistä kolahtaa vähintään jollekin. 

Johtajuutta ei anneta, vaan se ansaitaan

Mannerin mielestä Start with Why-kirjassa yhdistyy konkretia, maalaisjärki ja idea. Hän on myös itse havainnut, että suurin osa ihmisistä miettii, mitä tekee ja milloin, mutta harvemmin sitä, miksi. 

Me valmentajat olemme tutustuneet vuosikaudet ajatukseen, että matka on tärkeämpää kuin lopputulos. Emme ole silti välttämättä osanneet sitä perustella. Sen sijaan, että alkaisimme keskittymään liikaa tilikauden tulokseen tai sarjataulukkoon, mitä jos olisimmekin paremmin kiinni tässä hetkessä kiinni ja yrittäisimme alati oppia päivittäisistä kokemuksistamme?

Mutka kokee myös, että Sinekin prinsiipit ovat monin tavoin vastaisku niin kutsutulle sankarijohtamiselle. 

– Minua puhuttaa ajatus siitä, että johtajuus ansaitaan, sen sijaan, että se olisi annettu asema. Tästä Sinek jatkaa seuraavassa kirjassaan Leaders Eat Last. Johtaminen on palvelutehtävä.

Aki Soudunsaari on tankannut Simon Sinekiä kirjojen ohella myös TED Talk -videotallenteista.

Soudunsaari muistuttaa, että Sinek on tehnyt systemaattisesti hienoa työtä jo yli vuosikymmenen. Start with Why -kirjaa on seurannut useampi teos, joiden myötä Sinek on jalostanut omia ajatuksiaan. Hän jaksaa kiertää seminaareja, tuottaa aktiivisesti tiiminsä kanssa sisältöä ja olla esillä, jonka myötä markkinointi on jatkuvaa. 

– Simon Sinek on bisnesalan ajatusjohtaja isolla A-kirjaimella. 

Manner kertoo konkreettisia esimerkkejä siitä, kuinka on hyödyntänyt Sinekin ajatuksia ja oppeja valmentajuudessaan. 

– Hahmotamme esimerkiksi yksittäisen pelaajan kanssa sen, miksi hän pelaa jääkiekkoa. Syitä voi olla monia. Yksi voi olla joukkoon kuulumisen tarve, joka on meille ihmisille tärkeää. Toinen voi olla se, että yksinkertaisesti rakastaa itse lajia. Kolmas voi olla se, että omaa kovan kilpailuvietin.

Manner kertoo puhuvansa avoimesti joukkueen pelaajien kanssa siitä, mikä kunkin “miksi” on. Hän näkee tämän välttämättömänä. 

– Jos ammattipelaajaa alkaa liikaa miettiä tulosta, suunta saattaa lähteä väärään suuntaan. Tällöin et voi menestyä joka päivä.

Teksti: Harri-Pekka Pietikäinen

Bonfire

Lisää vaikuttajalta Bonfire


Lisää kategoriasta Johtaminen