Bonfire.fi

Se tärkein johtamistaito – 3 tapaa kohdata ihminen etänä

Tämä artikkeli on osa Bonfire.fi.bisnesmedian ja Hidasta elämää -hyvinvointimedian välistä sisältövaihtoa. Hidasta elämää on Suomen suurin kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin media, jonka tuottama sisältö auttaa ihmisiä parantamaan kokemusta elämästä.

Muistan varmasti ikuisesti erään esihenkilöni asenteen minua kohtaan. Hän kysyi viikottain, miltä työ tuntuu, mitä kaipaisin lisää, mitä vähemmän, miten haluaisin kehittyä ja miten hän voi tukea minun kasvuani alan ammattilaisena sekä hyvinvointiani ihmisenä. Hän teki sen aidosti ja siten, että sitouduin lujasti kyseiseen organisaatioon tehden parastani. Hän oli hyvä johtaja, joka sai meidät tekemään tehokkaasti juuri tuon aidon välittämisen avulla. Ei maksanut mitään, mutta antoi niin paljon.

Jokaisen ihmisten yksi syvimmistä perustarpeista on tulla nähdyksi ja kuulluksi ja hyväksytyksi juuri sellaisena kuin on. Valtaosa ihmisistä luulee, että heissä on jotain perustavanlaatuista vikaa ihmisinä. Mistä moinen uskomus on meille syntynyt, olisi eri blogin aihe. Meidän kaikkien tulee kumota tuo uskomus omilla kohtaamistaidoillamme niin työssä kun muussakin elämässä.

Miten sinä etäjohtajana mahdollistat tiimin aidon kuulluksi tulon omassa tiimissäsi?

1. Pidä yhteyttä henkilökohtaisesti jokaiseen

Soita jokaiselle mahdollisuuksiesi mukaan. Laita nimilista tiimisi jäsenistä esille, ja rasti nimen perään, kun olet soittanut. Kun tulee aikaa, soita seuraavalle. Näin kukaan ei jää vahingossa tilanteeseen, jossa ei ole kuullut sinusta liian pitkään aikaan mitään. Viikottainen puhelu olisi tosi hyvä, mutta monille mahdoton, jos tiimi on iso. Lista helpottaa kuitenkin muistamaan ne hiljaisimmatkin puurtajat.

2. Kysy vaikka nämä neljä kysymystä, kun otat yhteyttä

Mitä sinulle kuuluu juuri nyt? / Mikä fiilis? (voit käyttää myös asteikkoa 1-10 kuvaamaan fiilistä)
Mitä kysymyksiä sinulla on mielessä?
Miten voisin auttaa sinua?
Mitä seuraavaksi tapahtuu?

Kuulostele kunkin kohdalla, mitä rivien välistä voi lukea. Kysy suoraan lisää, jos epäilet liiallista stressikuormaa tai muita haasteita työssä. Pyri antamaan helpotuksen tunnetta tavalla tai toisella, jos ei muuten niin kuulemalla häntä aidosti. Miettikää yhdessä, mitä me voisimme asialle tehdä?

3. Luo yhteenkuuluvuutta etäpalavereissa näin

Yhteenkuuluvuus on tärkeää varsinkin näinä aikoina, jolloin moni on normaalia enemmän poissa sosiaalisista kokoontumisista – onneksi sitä voi luoda myös etänä. Pidä normaalia enemmän tiimipalavereita ja kysy tiimiltä toiveita niiden sisältöön. Luokaa yhdessä teille parhaat ja innostavimmat palaverit. Sinun ei tarvitse keksiä ja luoda kaikkea itse. Valmentava johtaja osallistaa ja aktivoi tiiminsä monin tavoin.

Maanantaisin voisi olla innostavaa tehdä joku viikon hengenkohotus ja katsaus tulevan viikon töihin ja tavoitteisiin. Perjantaisin suomalaiselle suorittajalle tekisi hyvää kuulla palautetta ja saada onnistumisen tunne – mitä kaikkea tuli tehtyä ja mitä ensi viikolla tapahtuu. Perjantaipalaverissa voidaan tehdä lyhyt kierros viikon kohokohdista, hyvistä hetkistä ja kehua kollegoita. Siitä hyvillä mielin viikonlopun viettoon!

Voit myös pyytää jokaista valmistautumaan tiimipalaveriin, esim. miettimällä

A) Asia, mistä olen iloinen/kiitollinen/innoissani juuri nyt
B) Asia, joka mietityttää/kaipaan vastauksia/tukea

Voimia tärkeään työhösi ihmisten johtajana. Pidäthän itsestäsikin huolta.

Kirjoittaja:

Onnellisen työelämän rakentaja Riikka Pajunen, Montevista Oy
KM, Ratkaisukeskeinen valmentaja, Rakentavan vuorovaikutuksen ohjaaja (RVO)
Intohimoni on nähdä jokainen suomalainen onnellisena ja hyvinvoivana omassa työssään. Tuen esihenkilöitä johtamaan valmentavalla tyylillä ja autan työyhteisöjä toimimaan tehokkaasti vahvuudet ja intohimot hyödyntäen.

Valmennukseni tunnetaan käytännöllisistä työkaluista, mukaansatempaavasta ilmapiiristä ja kannustavasta ratkaisukeskeisestä otteesta. Minulla on 20 vuoden kokemus valmentamisen, HR:n ja rekrytoinnin saralta kansainvälisistä yrityksistä.

Teen johtamis- ja työyhteisövalmennuksia, uudelleensijoittumisvalmennuksia, uracoachingia ja tuotan ura- ja muita valmennuspalveluita niin verkossa, videoina kuin livenä. www.montevista.fi ja www.riikkapajunen.fi

Tilaamalla uutiskirjeeni saat joka kuun 1.pvä innostavaa postia työelämäsi tueksi ja lahjana tilaamisesta saat heti videoni ”5 askelta omannäköisen (työ)elämän luomiseen”
”Onnellinen työelämä rakennetaan yhdessä.”

Bonfire

Lisää vaikuttajalta Bonfire


Lisää kategoriasta Kestävä kehitys