Bonfire.fi

Saatavuusongelmat piinaavat monia aloja – 3D-tulostus voisi olla ratkaisu

Koronavuosi toi mukanaan monelle alalle yllättävän kysyntäpiikin, mikä on tietysti iloinen asia. Samalla kasvanut kysyntä on tuonut haasteita: monessa yrityksessä on huomattu, että tiettyjen komponenttien pitkät toimitusajat ja saatavuusongelmat hyydyttävät muuten lupaavaa tuotantomäärien kasvua.

Ongelmana on, kuten Helsingin Sanomissakin tuotiin esiin, hajallaan oleva tuotanto. Monella on yhä käsitys, että järkevintä on ostaa komponentit sieltä, mistä ne näennäisesti halvimmalla saa. Toiselta mantereelta hankittavat osat sisältävät kuitenkin riskin, joka pandemian myötä realisoitui: kun jokin menee vikaan valtiotasolla tai globaalisti, alkaa hankintaketju yskiä.

Suomi edelläkävijäksi myös tuotannossa

Meillä Suomessa osataan innovoida, muotoilla ja markkinoida ennakkoluulottomasti. Meillä on monia upeita yrityksiä, jotka ovat omalla alallaan edelläkävijöitä designin, funktionaalisuuden ja vastuullisuuden saralla. Seuraavaksi tullaan toivottavasti kiinnittämään huomiota myös tuotannon ja kuljetusten ketteryyteen.

Digitaalinen valmistus voisi olla ratkaisu monen kotimaisen yrityksen haasteisiin tuotantoketjujen jumituksissa. Melko harva meillä hyödyntää sitä vielä, vaikka tekniikka on kehittynyt jo niin paljon, että osien tulostaminen on monessa tapauksessa varsin kustannustehokas, nopea ja laadukas vaihtoehto. Ehkä pian olemme edelläkävijämaa myös lähiteollisuuden uudessa nousussa?

Plussat pähkinänkuoressa

Digitaalisen valmistuksen edut ovat ilmeiset verrattuna ympäri maailmaa siroteltujen osien hankintaan:

tietoturvasta

Jarkko Huhtaniitty

HP Suomi

toimitusjohtaja

Lisää vaikuttajalta Jarkko Huhtaniitty


Lisää kategoriasta Tulevaisuus