Bonfire.fi

Rutger Bregman ei säästellyt sanojaan Nordic Business Forumin avauksessa – ”Tarvitsemme enemmän radikalismia.”

Hollantilainen historioitsija ja kirjailija Rutger Bregman herätti Nordic Business Forumin vienosti uinuvan VIP-yleisöä ajatuksillaan, jotka toivat paikoin mieleen mielenosoituksen puheenvuoron kuin konferenssin.

Kirsi Pihan ansiokkaasti haastattelema Bregman syöksyi heti syvään päätyyn. Hän totesi, että on houkuttelevaa ajatella, että ihmiset olisivat moraalisesti valmiita. Ilmastonmuutos ja lajien joukkokato ovat yksittäisiä esimerkkejä räikeistä rikoksista, jotka ovat näkyviä.

– Kristillinen maailmankuva on nostanut ihmisen eläinten yläpuolelle, mutta biologia perustelee ihmisen yhtenä eläinlajina. Mielestäni yksi raskauttavimmista asioista tänä päivänä on se, miten kohtelemme muita eläinlajeja.

Bregmanin ajatukset liikkuvat paljon liike-elämää laajemmalla kehällä. Työstä puhuttaessa, hän nostaa esiin merkityksellisyyden. Tutkimusten mukaan vain 7% länsimaalaisista kokee työnsä merkityksellisesti. 17% epäilee samoin.

– Nämä ihmiset eivät ole pelkästään duunareita, vaan usein hyvätuloisia ajatustyöläisiä.

Bregman toteaa ihailevansa monen start-up -yrityksen toimia yhteisten haasteiden eteen. Samaan hengenvetoon hän toteaa, että on valtavasti yrittäjiä, joiden potentiaali hukkuu turhanpäiväisyyksiin.

– Tarvitsemme enemmän radikalismia!

Isoista kysymyksistä puhuessaan, Bregman painottaa, ettei hän usko syyllistämiseen. Ihmisten tulisi ennemmin kokea innostusta siitä, että heillä on mahdollisuus edistää hyviä asioita.

– Esimerkiksi monet eläinoikeusliikkeet ovat epäonnistuneet, koska ne vetoavat lähinnä ihmisten syyllisyyteen. Oleellista ei ole osoittaa olevansa oikeassa vaan saada aikaan muutosta.

Nordic Business Forumin VIP-yleisöä Bregman kehotti säilyttämään outoutensa. Hänen mukaansa outoutta ymmärretään Yhdysvalloissa paremmin kuin Euroopassa. On oleellista, ettei yritä piilottaa omaa erikoislaatuisuuttaan, koska samalla häviää jotain oleellista.

– Paradoksaalisesti sama asia, joka on mahdollistanut ihmislajin kasvamisen estää meitä toimimasta yksilöinä parhaalla mahdollisella tavalla.

Teksti: Harri-Pekka Pietikäinen

Kuvat: Jani Utriainen

Bonfire

Lisää vaikuttajalta Bonfire


Lisää kategoriasta Kestävä kehitys