Bonfire.fi

#rahapodi: Eläkejärjestelmä on ? – näin kaikille paremmat eläkkeet

Eläkejärjestelmä natisee, kun väestö ikääntyy, eikä kustannuksia lisäävien hallinnollisten himmelien määrä näytä olevan ainakaan laskusuunnassa. Neljännes suomalaisten palkoista menee erilaisiin eläkemaksuihin: työkyvyttömyys-, perhe- ja vanhuuseläkkeeseen. Millaista katetta 24,4 prosentin työeläkemaksuilla saa? Entä mitä jos sittenkin jokainen sijoittaisi itse tuon 24,4 % osakemarkkinoille, pitkäjänteisesti ja kustannustehokkaasti Martin Paasin malliin?

Noin joka kolmas vanhuuseläkeiän saavuttaneista saa heistä maksetuille eläkemaksuille negatiivista sisäistä tuottoa. Kun neljännes palkasta menee eläkejärjestelmän rahoittamiseen ja lopputuloksena on negatiivinen tuotto, ei tarvitse olla kovin kummoinen ruudinkeksijä ymmärtääkseen, että kyseessä on kallis ja tehoton järjestelmä.

Martin Paasi ja Miikka Luukkonen alleviivaavat ongelmaa yksinkertaisen esimerkin avulla. Jos jokainen sijoittaisi nykyisen työeläkemaksun verran palkastaan osakemarkkinoille 40 vuoden ajan, olisi jo 7 prosentin vuotuisella reaalituotolla uutta eläkeläistä odottamassa yli kahden miljoonan euron potti. Sen sijaan, että suurin osa työeläkemaksuista häviäisi tuhkana tuuleen, voisi jokainen nauttia eläkepäivistään miljonääristatuksella.

Kuuntelee lisää Rahapodia täällä. 

Martin Paasi

Martin Paasi

Nordnet

Talousasiantuntija

Lisää vaikuttajalta Martin Paasi


Lisää kategoriasta Talous