Bonfire.fi

Pride-juhlinta on askel sen jälkeen, kun työtä on jo tehty

Kesäkuussa on jälleen vietetty Pride-kuukautta, joka huipentuu lauantaina 2.7. kulkueeseen ja puistopiknikiin. Suomen suurimman ihmisoikeustapahtuman teema on tänä vuonna ollut Kohtaamisia. Juuri näihin kohtaamisiin me voimme kiinnittää huomiota vuoden jokaisena kuukautena, arjessa ja juhlassa. Esimerkiksi Setan mukaan sateenkaari-ihmiset ovat vielä monin tavoin näkymättömissä työelämässä. Moni jättää työpaikalla kertomatta vaikka samaa sukupuolta olevasta kumppanista. 

AWS:N Senior Solution Architect ja Nordic Glamazon -ohjelman vetäjä Ursula Koski muistuttaa, että työyhteisöissä voi lähteä liikkeelle yksinkertaisista asioista: käydään läpi omia toimintatapoja, mietitään, miten yrityksessä toimimme ja otammeko ihmiset ihmisinä vastaan. Avoin ja turvallinen työyhteisö syntyy siitä, että ihminen tulee hyväksytyksi sellaisena kuin hän on.

“On tärkeä miettiä, voivatko kaikki olla omia itsejään työpaikalla. Tämä on ruohonjuuritason toimintaa. Kaikki eivät ole työpaikalla tilanteessa, jossa he pystyvät jakamaan kaiken itsestään. Taustalla voi olla paljon pelkoa. Itselläni on ollut hyviä managereita, jotka ovat kannustaneet jakamaan sen verran kuin hyvältä tuntuu”, Koski pohtii.

“Mitä enemmän keskustelemme, sitä paremmin ymmärrämme toisiamme”

Vuosi 2022 on ollut rankka ja maailmalta tulleet uutiset Venäjän hyökkäyssodasta, Oslon Priden terrori-isku sekä Yhdysvaltain aborttipäätös ovat kuormittaneet jokaista. Tällaisina hetkinä on entistä tärkeämpää elää omia arvoja todeksi ja osoittaa omalla toiminnallamme mitä hyväksymme ja mitä emme. Liittolaisia tarvitaan enemmän kuin koskaan. Huoli siitä, että sanoo jotain väärin, on ymmärrettävä. Älä kuitenkaan anna pelon rajoittaa, sillä jäämällä hiljaiseksi annat tilaa arvojesi vastaiselle viestinnälle.

​​”Haastan ihmiset osallistumaan keskusteluun, hyssyttelyn kulttuuri ei ole paras mahdollinen. Tämä on inhimillinen matka ja mitä enemmän keskustelemme, sitä paremmin ymmärrämme toisiamme. Ei siis jätetä asioita sanomatta”, Koski kannustaa.

Vaikka sateenkaariliput hiljalleen katoavat katukuvasta, Priden merkitys ei vähene. Bonfire-vaikuttaja ja sateenkaariviestinnän pioneeri Hannu Medina kiteytti toukokuisessa artikkelissaan osuvasti: Pride on sateenkaariviestinnän juhlakausi, mutta jos sateenkaari-ihmisten näkyvyys rajoittuu vain yhteen viikkoon, yrityksen kannattaa miettiä kahdesti ennen Pride-viestinnän suunnittelua. 

Myös Ursula Koski on samoilla linjoilla Medinan kanssa: 

”Teoksi ei riitä pelkkä logonäkyvyys ja asiasta puhuminen. Paljon enemmän on kiinni siitä, mitä tehdään joka päivä. Pride-juhlinta on askel sen jälkeen, kun työtä on jo tehty.”

Miten jatkaa aiheen parissa? Tässä muutama suositus!

Kohtaamisia-podcast

Suomalainen työelämä on läntisen Euroopan homofobisin -artikkeli

Antti Isokangas, Jani Niipola ja Riku Vassinen – Viherpesuopas

André Aciman – Kutsu minua nimelläsi (myös elokuvana!)

Elina Olander

Viestinnän asiantuntija

Lisää vaikuttajalta Elina Olander


Lisää kategoriasta Työhyvinvointi