Bonfire.fi

Pienet jutut parhaita vastuuviestinnässäkin

Työteliään kevään jälkeen juuri loman alla mieli karkaa vuosien takaiseen äitienpäivään. Juhlavalla brunssilla ruokaunelmien riittoisa taivas on väsyneen käden ulottuvilla. Juhlan ja runsauden hetkessä nostan kuitenkin lautaselleni lohivoileivän. Vaikka olisin voinut saada mitä tahansa, otan tämän pienen yksinkertaisen asian, ja muistan sen vuosienkin päästä.

Tässä runsauden sarvesta lautaselle poimitussa pienessä lohivoileivässä piilee oivallus moneen asiaan. Pienet asiat havaitaan; niistä nautitaan – ja ne muistetaan. Siinä on resepti myös vastuuviestintään: yksinkertaiset asiat nostetaan tarinankerronnan tarjottimille maailmassa, missä tiedon noutopöytä notkuu.

Käytän usein esimerkkinä asumisolosuhteiden hallintaa; iso alue, joka koostuu monenlaisesta tekemisestä, jolla on iso hillitsevä vaikutus hiilijalanjälkeen. Se ei kuitenkaan kovin helposti taivu tarinaksi, ja esimerkiksi hukkalämmön talteenoton kehittyvä tekniikka kaikkine yksityiskohtineen kiinnostaa enimmäkseen asiaan vihkiytyneitä.

Asumisolosuhteita reaaliajassa seuraava IoT-anturi onkin jo toinen juttu: pieni yksinkertainen laite, jota tuskin seinällä huomaa, vastaa siitä, että asunnoissa on riittävän lämmintä, kuivaa ja raikasta ilmaa. Miten tämä on mahdollista? Siinä on tarina; konkreettinen, kouriintuntuva ja ymmärrettävä.

Kestävämmän maailman rakentaminen on yhteinen tavoite, sillä sen toteutumatta jääminen on yhteinen uhka. Siksi samalla, kun vastuutyöllä ja -viestinnällä voidaan hakea kilpailuetua, sen tehtävä on aina myös näyttää esimerkkiä: näin voidaan tehdä ympäristön, ilmaston, ihmisten ja talouden kannalta hyvin.

Etsi yksinkertaista, rakenna ymmärrystä

Kun tietoa on paljon, etkä tiedä, miten siitä kaikesta kertoa, etsi yksinkertaista. Mieti, mikä on se yksi herkku, jonka sinä nostat lautasellesi siitä kaikesta hyvästä, mikä yrityksesi vastuupöydässä on tarjolla. Pohdi, kuinka se asia, minkä poimit, toimii ikkunana isompaan maisemaan, jossa maailma rakentuu kestävämmäksi joka päivä.

Yksinkertainen ei aina erotu helposti – se testaa usein myös omaa ymmärrystä. Kun voit esittää asian yksinkertaisesti, aivan varmasti ymmärrät sen ja voit auttaa muitakin ymmärtämään. Ja mitä paremmin me ymmärrämme omaa ja toisemme tekemistä, sitä varmemmin me rakennamme yhteistä maailmaa yhdessä.

Jos ja kun kestävä maailma on se, mitä yhdessä rakennamme, yksinkertaisten tienviittojen löytäminen on ehkä tärkeintä, mihin aikaamme kannattaa käyttää. Vastuullisuus on laji, missä voitetaan, kun ihan kaikki ovat maalissa.

Nina Alivirta

Viestinnän, vastuuviestinnän ja sisältötuotannon asiantuntija

Lisää vaikuttajalta Nina Alivirta


Lisää kategoriasta Myynti ja markkinointi