Bonfire.fi

Parempaa hyvinvointia – tarina muutoksen tukena?

Tarina sisältää muutoksen. Paikallaan olemisesta ei synny hyvää tarinaa. Mutta miten voisimme hyödyntää tarinaa elämässämme muutoksen tukena, tai työssämme asiakkaiden muutoksen edistäjänä?

Myös työssäni tarinallistajana muutos on keskiössä, miten haluamme yrityksissä muuttaa asiakkaamme elämää paremmaksi ja miten voimme tarinallistamalla tukea tuota muutosta?

Tarinallistamistyötä ohjaa yrityksen oma ydintarina, jonka avulla muotoillemme palveluympäristöjä, palveluprosesseja sekä markkinointiviestintää tarinallisempaan muotoon. Mitä jos voisimme ohjata myös oman elämämme muutosta tarinan avulla?

Tarina muutoksen tiellä on tehty epäterveistä uskomuksista

Hyvinvointimme koostuu arkisista valinnoista ja näihin vaikuttaa ainakin osittain tarina, jota kerromme itsellemme. Kuka olen, mikä on minulle mahdollista, mikä ei? Ansaitsenko voida hyvin, kerronko itselleni tarinaa, joka rajoittaa minua? Olenko muodostanut kokemuksistani kertomuksen, jota elän tahtomattani todeksi?

Ensin on tultava tietoiseksi tarinastamme. Sen jälkeen voimme luopua siitä, tai ainakin sen sisältämistä rajoittavista tekijöistä.

Tänään annan itselleni luvan muutokseen

Voimme lähestyä oman hyvinvointimme tarinaa täydentämällä alla olevia lauseita. Kuin salapoliisi etsimme esteitä, millaiset uskomukset rajoittavat meitä?

Minä voin hyvin kun….
Minä en voi hyvin kun…
Uskon, että voisin paremmin jos…
Minusta tuntuu, että en…
Usein kun teen asioita, jotka eivät ole minulle hyväksi huomaan, että…
Silloin sanon itselleni, että olen…
Jos olisi itseni paras ystävä sanoisin, että minun olisi hyvä…
Lisäksi kehottaisin itseäni lopettamaan…
Jos kehoni osaisi puhua se sanoisi, että…
Annan itselleni anteeksi, että…
Tiedän, että olen toiminut näin, koska…
Nyt olen valmis muutokseen…
Päästän irti ajatuksista, jotka…

Käsikirjoittajien suosittu ohje kuuluu kill your darlings. Tämä tarkoittaa, että kaikesta mikä ei kuulu juuri tähän tarinaan täytyy luopua, olivat ideat miten hyviä tahansa. Rajoitukset, joihin kiinnitymme, ovat vähän kuin kullannuppuja meille. Saatamme pitää kiinni epäterveistä uskomuksista, koska olemme kiinni niiden tuottamassa identiteetissä. Voisitko kirjoittaa itsellesi lapun, joka antaa luvan muutokselle. Millaiselta tuo näyttäisi?

Uusi tarina ohjaa kohti hyvinvointia.

Millainen käsikirjoitus ohjaisi unelmaelämääsi? Kirjoita itsellesi tarina, joka kuvaa elämää sellaisena kuin sen haluat. Miltä päiväsi näyttävät? Mitä harrastat? Mitä ajattelet itsestäsi? Kuinka vietät aikaasi? Mitä tekee sinut iloiseksi päivän aikana? Mitkä pienet yksityiskohdat ja asiat saavat sinut voimaan hyvin? Mitä syöt? Miten liikut? Miten lepäät? Miten rentoudut? Kuinka käytät vapaa-aikaasi? Mikä voimauttaa sinua? Mikä saa sinut tekemään aina vain parempia valintoja itsesi hyväksi?

On hyvä löytää myös omia henkilökohtaisia symboleja muistuttamaan uudesta tarinasta. Millä muistutat itseäsi kiitollisuudesta uutta elämääsi kohtaan?

Elämä ilman tarinaa – olisiko vapaapudotus mahdollista?

Lopulta ehkä olisi parasta, jos voisimme elää ilman mielemme maalaamia tarinoita. Olemme parhaimmillamme silloin, kun hyväksymme elämän sellaisena kuin se kulloinkin itsensä meille tarjoilee. Kaikki muutos lähtee hyväksynnästä, sinä riität, elämä epätäydellisenä, on vallan hyvää.

Nyt matka muutokseen voi alkaa, uudella tarinalla tai sitten ilman tarinaa, jos vapaapudotus houkuttelee. Millaisen tarinan elämä tarjoaa sinulle koettavaksi juuri tänään?

Anne Kalliomäki

Tarinakone

Tarinallistaja

Tarinakoneen perustaja, tietokirjailija, kouluttaja Anne on tarinallistamisen edelläkävijä Suomessa. Annen tarinapajoissa tunnistetaan yrityksen ydintarina ja opitaan erottumaan tarinakokemuksella. Anne on myös Visit Finland Akatemian valmentaja.

Lisää vaikuttajalta Anne Kalliomäki


Lisää kategoriasta Myynti ja markkinointi