Bonfire.fi

Paljonpuhuva esimerkki arvojen mukaisesta johtamisesta

Olen kuullut sanottavan, että olosuhteet eivät tee kulttuuria, vaan paljastavat sen. Siksi elämmekin juuri nyt suurten paljastusten aikaa, sillä Suomessa on vain kourallinen yrityksiä, joilta korona ei olisi vienyt liikevaihtoa isolla kädellä.

Johtajat ympäri Suomea ovat selkä seinää vasten tekemässä päätöksiä, jotka voivat jättää ikuisen jäljen eri yritysten kulttuuriin ja arvoihin. Itse olen useammassakin yrityksessä, joko hallituksen jäsenenä tai muussa roolissa, joutunut olemaan mukana näissä kivuliaissa päätöksissä.

Haluan kuitenkin nostaa esiin yhden vastavirtaan kulkeneen yrityksen ja sen poikkeuksellisen johtajan. 

Toimin markkinointitoimisto Lataamo Groupin hallituksen puheenjohtajana ja kohtasimme saman ongelman kuin kaikki muutkin alan toimijat: bisnes romahti yhdessä viikossa tasolle, jota ei olisi voinut villeimmissäkään lamaskenaarioissa kuvitella. Käynnistimme pikatahdilla YT-neuvottelut.

Kesken neuvotteluprosessin tapahtui kuitenkin jotain kummallista. Yhtiön pääomistaja ja toimitusjohtaja Tim Livson soitti minulle eräänä sunnuntai-iltana ja kertoi omaan vuolaaseen tapaansa:

Petteri, mulla on vaihtoehto lomauttamiselle, kuuntele tämä. Kyllä, olen ihan oikeasti järjissäni. Lomauttaminen ei vaan tunnu oikealta. Sen lisäksi että se on osalle taloudellinen katastrofi, ei mekään pystytä pienellä porukalla kuin tekohengittämään tätä firmaa. Hyökätään mieluummin.

Lataamon merkittäviin asiakkaisiin kuuluu mm. Veho ja Mercedes-Benzin markkinointi Suomessa. Heiltä mieleen oli jäänyt hieno konsepti nimeltä ”Huolenpitosopimus”.  Lamppu oli syttynyt Timin päässä; miksei Lataamossakin voisi olla työntekijöiden huolenpitosopimus? Malli, jossa seuraavan kahden kuukauden aikana pitäisimme huolta kaikista työntekijöistä ja takaisimme heille työtä ainakin siksi aikaa, että tiedämme mitä tämä korona tuo tullessaan. Näin ihmiset pystyisivät jatkamaan lähes normaalielämää, niin hyvin kuin vain näissä oloissa voivat. Samalla asiakkaat saisivat yhä parasta palveluamme omalta tiimiltään, kun kukaan ei ole lomautettuna.

Idea oli yllättävä, jopa poikkeuksellinen, mutta kaiken kaikkiaan niin yrityksen arvojen mukainen, kuin vain voi olla. YT-neuvottelut päättyivät siihen, että unohdimme lomautukset ja muut perinteiset leikkurit. Niiden tilalle ehdotettiin henkilökohtaista Lataamo Huolenpitosopimusta.  Emme lähestyisi asiaa yrityksen excel-taulukoilla, vaan jokaisen työntekijän omasta taloudesta käsin. Mitä jäisi käteen erilaisten tukien jälkeen, jos työtä olisi vähemmän? Millä elämä jatkuisi?

Huolenpitosopimus on jokaiselle työntekijälle takuupalkka. Se on omistajan vastaantulo siihen, että työt, elintaso ja yrityksen suorituskyky säilyvät. 

Asia esiteltiin henkilökunnalle ja se saavutti 100%:n hyväksynnän. Taloudellisen turvan lisäksi se osoitti, että yrityksen arvot eivät jää kakkoseksi omistajan paksun lompakon tavoittelulle. Kun Tim esitteli mallin ilon tunne ja jopa salaa pyyhityt kyyneleet muutamien silmäkulmissa olivat liikuttavia. Sekä työnantaja että henkilöstö ymmärsivät heti mistä on kyse. Molemmat tulivat vastaan, jotta kaikki voittaisivat. Lataamossa laitettiin kahden kuukauden huolenpitosopimus välittömästi täytäntöön.

Omistajan vastaantulo, oman lyhyen aikavälin optimoinnin sijaan, on sitä oikeaa arvoilla johtamista. Tekoja, uhrauksia ja asennetta – sitä, että ”me pärjäämme yhdessä”. Teot ovat aina paljon tehokkaampia kuin niistä puhuminen tai niistä hurmaavasti kirjoittaminen nettisivuille (taitavan copywriterin kynällä).

Kävi koronan ja karanteenin kanssa mitä tahansa, niin tällaiset teot eivät unohdu koskaan. Näistä rakentuu vuosiksi tai vuosikymmeniksi tarina ja tarkoitus – Lataamolaisten ja omistajien arvomaailma. Asioita, joita ei voi ostaa rahalla, sillä ne tulevat suoraan sydämestä.

Voittajina tästä selviävät niin Lataamon henkilöstö kuin myös kaikki sen asiakkaat, joille voidaan taata täysi palvelutaso myös tällä vaikealla hetkellä. Ennen kaikkea tämä on kuitenkin hyvä esimerkki kaikille niille johtajille ja omistajille, jotka joutuvat näinä päivinä kipeiden päätösten eteen. Jos on tahtoa, löytyy myös keinoja. Toivottavasti myös uusia ja yllättäviäkin.

Petteri Kilpinen

Aava Virta

liiketoimintajohtaja

Petterin suuri intohimo on ihmisen potentiaalin johtaminen, joko organisaation johtamisen tai itsensä johtamisen näkökulmasta. Hän yhdistää tuoreella tavalla yrityksen johtamisen, motivaation ja työssä jaksamisen sekä energisyyden. Erityisenä kiinnostuksen kohteena ovat vuorovaikutustaidot ja kyky inspiroida ihmisiä. Petterillä on pitkä ja menestyksellinen ura toimitusjohtajana, ja sen lisäksi hän on valmentanut tuhansia yritysjohtaja ja esimiehiä sekä huippu-urheilijoita, Suomen mestareista olympiavoittajiin, niin Suomessa kuin maailmallakin.

Lisää vaikuttajalta Petteri Kilpinen


Lisää kategoriasta Johtaminen