Bonfire.fi

Paketoi vuosi merkityksellisesti ja nauti levollisuudesta

Vuosi 2022 on pian saatu päätökseen ja on vihdoin aika levätä kunnolla. Levossahan tunnetusti syntyvät myös parhaat ideat! Joulu jos mikä on parasta aikaa luovalle ajattelulle ja merkityksen löytämiselle. Se myös tarjoaa solmimaan juhlavasti punaisella nauhalla yhteen olennaisimman.

Psykologisesti on tärkeää sanoittaa vuoden loppu itselle parhain päin, mutta olla myös rehellinen uuden äärellä. Millaisessa tekemisessä mieli lepää ympäri vuoden eikä vain jouluna? Itse rauhoitun parhaiten kun saan uida kylmässä vedessä, kirjoittaa ajatteluani auki tai kuunnella äänikirjoja.

Olo saattaa olla väsynyt pimeydestä ja vuoden tärkeiden punaisten lankojen loppuun saattamisesta, loputtomasta yrittämisestä ja jaksamisesta. Mutta miten oikeasti koota vuoden saavutetut merkitykselliset asiat yhteen?

Tuloksista kommunikointi on liiketalouden näkökulmasta tärkeää. Mutta mitä jos tulos oli heikompi kuin toive? Onko käytössä muitakin mittareita, kuin se mitä jää viivan alle? Kauniisti asioiden sanoittamisella on arvonsa. Luovasti ajateltuna, kun keskittyy kiinnostaviin yksityiskohtiin ja valitsee sen mikä itselle resonoi, voi päästä käsiksi olennaiseen, siihen mikä tuottaa ehkä eniten iloa. Silloin taloudellisella tuloksella on vähemmän painoarvoa. Iloa kun ei voi ostaa.

Tutustuin tämän vuoden lopussa japanilaiseen Ikigai-konseptiin, joka antaa mallin merkityksellisyyden ja onnen löytämiseen. Eri näkökulmien leikkauspisteessä on syvempi elämän merkityksellisyys.

Jos haluat syventyä, paketoi tämän vuoden oivallukset ja anna paras lahja itsellesi, merkityksellisyyden oivallus. 

Voit käydä läpi Michiko Kumanon Ikigain mallin neljä kohtaa haluamassasi järjestyksessä ja vastausten leikkauspisteessä löydät syvän merkityksellisyyden.

  1. Kerro mitä rakastat.
  2. Kerro missä olet hyvä.
  3. Mitä taitoasi maailma tarvitsee?
  4. Mistä sinulle maksetaan?

Itse oivalsin, että maailma ei tarvitse ainakaan sitä mitä en osaa ja toisaalta on turha myydä sellaista tekemistä, mitä ei todella rakasta. Jokaisella meillä kun on se jokin lahja, jonka vaalimisesta olemme vastuussa itsellemme ja toisillemmekin. 

Paketoimalla lahjamme aina uudestaan, voimme luoda aina uudestaan merkityksellisyyttä ympärillemme.

Toivon, että joulusi on täynnä luovia hetkiä, iloa ja tarvitsemaasi lepoa! 

P.S. Mikäli kaipaat lisää luovuutta joulun aikaasi, voit kuunnella Luovuuskoulun joulu-aiheisia jaksoja Storytelistä!

Luovuuskoulua voi kuunnella täältä Storytel-äänikirjapalvelussa (Storytel Original)

Elsa Ervasti

Esiintymis- ja pitchausvalmentaja

Elsa Ervasti on esiintymis- ja pitchausvalmentaja, joka on valmentanut satoja suomalaisia start up- ja pk-yrittäjiä esiintymisessä ja pitchaamisessa. Elsa kirjoitti tietokirjan "Pitch! - innostavan tiivistämisen taito (Kustantamo S&S) yhdessä toimittaja Joonas Turusen kanssa. Optio valitsi teoksen vuoden 2020 Top 10 parhaan talouskirjan joukkoon. Kuva: Anna Autio

Lisää vaikuttajalta Elsa Ervasti


Lisää kategoriasta Työhyvinvointi