Bonfire.fi

Oman työelämän strategia – miksi se on tärkeä ja miten sellainen luodaan?

luovuutta

Merkityksellinen työ on yhä tärkeämpi osa mielekästä ja hyvää elämää. Monelle se tarkoittaa mahdollisuutta luoda uutta, ratkaista merkittäviä ongelmia ja auttaa ihmisiä. Näin työn avulla voi vaikuttaa maailmaan.

On vaikeaa muodostaa yleistettävää näkemystä siitä, mitä on hyvä elämä ja mikä on työelämän tarkoitus. Jokainen voi kuitenkin määrittää omalle työelämälleen päämääriä, jotka inspiroivat.

Seuraavaksi pohdin omakohtaisten kokemusten ja jäsennysten avulla, mitä tavoitteita oman työelämän strategiassa kannattaa ottaa huomioon.

Tarvitsemme uskoa tulevaan

Työssäni pyrin luomaan uutta ymmärrystä ja käytännöllisiä työvälineitä, erityisesti organisaatioiden uudistamisen ja johtamisen tueksi. Työnkuvaani kuuluu myös tieteellinen tutkimus ja julkaiseminen.

Olen kuitenkin huomannut, että tunnen yhä vähemmän paloa tieteelliseen julkaisemiseen. Vaikka tutkimustyö sinänsä on kiinnostavaa ja tärkeää, tieteellisten journaalien arviointikriteerit ja -prosessit tuntuvat ajattelua kaventavilta ja luovuutta rajoittavilta. Niiden puitteissa on vaikea edistää tärkeäksi kokemiani asioita.

Sellaiseen työhön on vaikea löytää sisäistä motivaatiota ja innostusta. Usein se tuntuu turhalta, merkityksettömältä. Siksi oli mahtavaa törmätä lisensiaatintutkielmaani 20 vuoden takaa, jonka loppusanat henkivät idealistista uskoa uteliaisuuden voimaan ja humanistisiin löytöretkiin:

Olen ollut sikäli onnellisessa asemassa, että olen saanut tehdä tutkimusta – tai oikeammin pohtia ja pyrkiä ymmärrykseen tutkimuksen muodossa – asioista, joita kohtaan olen tuntenut vahvaa henkilökohtaista kiinnostusta. Intellektuaalinen demonini on kantanut nimeä ’merkitys’. … Merkitys on erityisen hankala vastustaja. Juuri kun siitä luulee saaneensa pitävän otteen ja valmistautuu suvereeniin selätykseen, huomaa taas jääneensä alakynteen. Tämä taistelu on mitä todennäköisimmin loppumaton, mutta ainakin joitakin erävoittoja tai irtopisteitä toivon saaneeni tällä tutkimusmatkalla kerättyä. Taistelu jatkuu: ’Against Demons’, kuten taiteilija Thom Yorke voisi sanoa.

Työtä selaillessa tuli nostalgisen voimaantunut fiilis. Apatia alkoi väistyä toiveikkuuden tieltä. Oma työelämäkin tuntui merkityksellisemmältä.

Harjoituksia työelämän tarkoituksesta

Jokainen meistä voi määrittää omalle työelämälleen tarkoituksen tai päämäärän. Koemme työelämän usein mielekkääksi silloin, kun kykenemme toteuttamaan jotakin itsellemme merkityksellistä tehtävää. Yleensä sellaiset tehtävät tuntuvat haastavilta, mutta samalla niin arvokkailta ja merkityksellisiltä, että innostavat toimimaan.

Minkälaisia työelämästrategioita sitten tarvitaan? Muutama vuosi sitten tein harjoitteen, jossa jäsensin itselleni hyvän työelämän kriteerit seuraavasti:

Mielekkyys: työ mahdollistaa uuden oppimisen sekä tuntuu inspiroivalta ja hauskalta
Analyyttisyys: työssä tarvitaan kriittistä ajattelua ja kyseenalaistamista sekä kokonaisvaltaista syvällistä pohdintaa
Vaikuttavuus: työ on yhteiskunnallisesti, taloudellisesti ja/tai kulttuurisesti merkittävää ja vaikuttavaa
Käytännöllisyys: työn tarkoituksena ja tavoitteena on kehittää ihmisiä, organisaatioita ja työelämää.

Olin kriteereihin tyytyväinen. Tavoitteet tuntuivat luontevilta, jopa itsestään selviltä. Tekemistä vaille valmis, joku olisi sanonut. Tarvitsi vain luoda tai löytää sellainen työ, jossa ne toteutuisivat.

Kuten strategiatyössä yleensäkin, arvojen ja periaatteiden määrittely on huomattavasti helpompaa kuin niiden käytännön toteuttaminen. Se on usein hidasta ja kärsivällisyyttä koettelevaa. Mutta kuitenkin: merkityksellistä, opettavaista ja palkitsevaa.

Mistä strategiatyö aloitetaan?

Miten sitten edetä? Kun oman työelämän tavoitteita ja strategiaa pohditaan, olennaisia kysymyksiä ovat ainakin seuraavat:

Mitkä työt tuntuvat merkityksellisiltä?
Milloin työni on vaikuttavaa ja arvokasta?
Kenelle työni on silloin hyödyllistä?
Minkälaiset työt tuottavat minulle iloa ja inspiraatiota?
Missä töissä voin uudistua ja kasvaa?
Mihin kohdistan tulevaisuudessa voimavarani?
Mihin investoin aikaani ja tarkkaavaisuuttani?
Mitä uutta päätän tehdä?
Mitä päätän tehdä kuten ennenkin?
Mitä päätän jättää tekemättä?

Nando Malmelin

Nando Malmelin

Head of Renewal / Managing Partner

Capful / Grow Partners

Valtiotieteiden tohtori Nando Malmelin on johdon konsultti ja valmentaja, joka tunnetaan luovuuden, uudistumisen ja johtamisen asiantuntijana. Hän johtaa uudistumista strategiatoimisto Capfulissa sekä toimii partnerina ja valmentajana Grow Partnersissa. Hän on myös viestinnän dosentti Helsingin yliopistossa. Aikaisemmin hän on työskennellyt esimerkiksi strategisen muutoksen työelämäprofessorina VTT:llä, Professor of practice -toimessa Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun johtamisen laitoksella sekä kehitysjohtajana ja johtoryhmän jäsenenä mediayhtiö A-lehdissä. Lisäksi hän on toiminut vierailevana professorina University of Technology Sydneyssä Australiassa. Malmelin on julkaissut lukuisia kirjoja sekä palkittuja artikkeleita kansainvälisissä journaaleissa. Hänen viimeisin kirjansa on nimeltään ”Radikaali uudistuminen – miten johtaa murroksessa”. Hänen uusi kirjansa ”Avoimuus uudelle – tulevaisuuden avaintaito” ilmestyy keväällä 2023.

Lisää vaikuttajalta Nando Malmelin


Lisää kategoriasta Johtaminen