Bonfire.fi

Odottaako sinuakin lomaltapaluupaha?

Käsi ylös, kuka muistaa lomaltapaluurahan!

Kyseinen instrumentti kehiteltiin aikoinaan varmistamaan tehdastyöntekijöiden paluun takaisin työpaikalle lomilta. Joskus kun sattui olemaan sen verran vauhdikkaat kelit, ettei se työnteko enää maistunutkaan kesätauon jälkeen.

Tämä tapa on ainakin tietotyössä historian havinaa, mutta sen tilalle on tullut varteenotettava kilpailija, lomaltapaluupaha.

Melkein meille jokaiselle tuttu tunne. Rutiinien käynnistämisen sietämätön tuska. Kuin näkymätön käsi pitelisi meitä etäällä tekemättömistä asioista. Työvuotemme rytmitys on mennyt jossain vaiheessa sekaisin, ja keskitymme liikaa yhden kuukauden tarjoaman levon varaan. Täydellinen “off” ei olekaan välttämättä toimivin ratkaisu.

Suomessa rakennetaan joka ikinen vuosi maailma valmiiksi aina kesäkuussa. Ennen lomaa tehdään hirveä nippu asioita valmiiksi, ja sen jälkeen tuskaillaan, kun kaikkeen on niin vaikea tarttua. Tyhjän pöydän dilemmako?

Jotta voimme ymmärtää yksittäistä ilmiötä, tulee se asettaa ensin isoon kuvaan. Tässä tapauksessa työvuoteen, joka toistuu rytmiltään melkeinpä kaikilla aloilla identtisenä vuodesta toiseen. Tammikuu käynnistellään vuotta, talviloma katkaisee hyvän rytmin heti helmikuussa. Pääsiäisen pitkät pyhät aurinkoineen muistuttavat meitä tulevasta kesästä. Kesäkuu ajetaan kovaa, että saadaan hyvällä omalla tunnolla olla heinäkuu tekemättä mitään. Elokuu menee taas rytmiä hakiessa, syyskuussa suunnitellaankin jo syyslomaa, ja joulukuusta puolet lipsahtaa jouluhorroksessa. Seuraavana vuonna sitten uudestaan.

Käydään läpi muutamia vinkkejä, joilla loman jälkeinen elo saadaan rullaamaan paremmin ja nopeammin uomiinsa. Muistathan, että nämä täysin epätieteelliset keinot eivät välttämättä sovi kaikille, mutta ovat toki aina kokeilemisen arvoisia.

  1. Muuta vuorokausirytmiä takaisin normaaliin vähintään viimeisen lomaviikon keskiviikosta alkaen – Lomarytmi ei korjaannu yhden yön aikana.
  2. Varaa ensimmäinen työpäivä pelkästään oman työsi suunnittelulle – Loman jälkeen on aina hyvä hetki miettiä uusia rutiineja ja huonojen poistamista.
  3. Kysele kuulumiset työkavereiltasi. Sekä lomafiilikset että työkuulumiset niiltä, jotka olivat lomasi aikana töissä – Saat takuulla jaettavia ajatuksia työkavereiltasi, ja kenties kevennätte yhdessä lomaltapaluupahaa.
  4. Käy sähköpostisi läpi viimeisenä lomapäivänäsi – Saat puhtaan pöydän ensimmäiselle työpäivällesi.
  5. Varaa uusi lomamatka ensimmäisenä työpäivänäsi – Saat motivaatiota työntekoon ja jotain, mitä odottaa.
  6. Mieti viimeisellä lomaviikollasi työsi merkitystä – Ellet löydä sitä, vaihda työpaikkaa.

 

Viimeinen vinkki on listatuista tärkein. Perimmäisenä syynä motivaation puutteeseen on iso “miksi?” -kysymys samalla hetkellä, kun avaat työpaikkasi ovea. Vaikka jokaisessa työssä on huonot hetkensä, niin työn tulisi olla kuitenkin 80-prosenttisesti innostavaa, merkityksellistä ja kivaa.

Mitä suurempi kuilu on syntynyt lomaroolisi ja työroolisi välille, sen raskaampaa on pukeutua siihen vanhaan, jo hieman haiskahtavaan naamiaisasuun, jonka kanssa leikit työntekoa. Pidä mielessäsi se totuus, ettei mikään lopputulos muutu, ellet itse muuta tekemistäsi. Joskus tehokkain keino löytää into töihin lomalta palatessa on vaihtaa paikkaa, johon palaa laitumelta.

Petri Matero

Materock Oy

Markkinoinnin ja myynnin rockstara™

Petri Matero on markkinoinnin, myynnin ja konseptien monitaituri, joka tuli tutuksi koko kansalle Jaajo Linnonmaan luotsaamasta Diilistä vuonna 2021, ylettyen kisan finaalissa toiseksi. Matero on noussut viime vuosina varsinkin LinkedInissä seuratuksi mielipidevaikuttajaksi, joka herättää aktiivista keskustelua itsensäjohtamisen, myynnin ja markkinoinnin aiheita yhdistävillä sisällöillään. Matero konsultoi ja toteuttaa yritysten markkinoinnin ja myynnin tarpeita. Matero on myös kysytty valmentaja sekä puhuja yritysten ja asiantuntijoiden tilaisuuksissa. Tällä hetkellä Matero kehittää markkinoinnin ulkoistuspalveluita yrittäjävetoisille yrityksille. Matero on aktiivinen Pelastakaa Lapset -järjestön toiminnassa, sekä vaikuttaa muusikkona, artistien sekä asiantuntijoiden brändimanagerina ja puhujana. Matero on myös Pohjoismaiden suurimman soitintapahtuman Helsinki Tonefestin, sekä Tonefest Guitar Gallery -liikkeen perustaja ja Viikonlopun Tapahtumat Suomi Oy:n toinen perustaja.

Lisää vaikuttajalta Petri Matero


Lisää kategoriasta Johtaminen