Bonfire.fi

Näin peilissä pitkien työpäivien uuvuttaman äijän, jonka lapset näkivät kotona harvoin

Ne ilmestyvät ensimmäisen kerran harmaan marraskuun ensiloskissa. Tupsahtelevat esiin vuodenvaihteen molemmin puolin ja katoavat lähes kokonaan helmikuun kirkkaiden lumikinosten kohdalla: sankaritarinat ihmisistä, jotka ovat tehneet valtavan elämänmuutoksen irtisanoutumalla. Näihin tarinoihin liittyy kaikenlaista.

Voi olla niitä, jotka ovat muuttaneet asumaan bungalowiin Kaakkois-Aasiaan ja työskentelevät nyt sukellusopettajina, uudessa kutsumuksessaan. Jotkut taas pyörittävät täysin freesiä online-bisnestä Fuengirolasta käsin, koska sieltä käsin voi hoitaa hommat etänä ja auringon paisteessa. Joku toinen on muuten vaan uskaltanut downgradeta elintasonsa ja puhkuu onnellisena kaksiossaan.

Kaikesta tästä huolimatta monelle pelkkä ajatuskin säännöllisestä tulovirrasta pois hyppäämiseen tuntuu täysin mahdottomalta ajatukselta.

Katse suuntautuu viimeisenä omaan peilikuvaan

Kirjoitin melko karikkoisen tarinani kirjaksi nimeltä Irtiotto. Moni lienee ostanut sen oppaaksi johonkin vastaavaan. Taisin itsekin luulla, että se on nimenomaan irtisanoutuminen, joka auttaa käsillä olevaan hätään. Ihmisen katse suuntautuu henkisen hädän hetkellä viimeisenä omaan peilikuvaan. Syy on aina muualla. Ärsyttävä pomo, vielä ärsyttävämmät asiakkaat, jatkuva matkustaminen, ja hitto, kun VR:kin on aina myöhässä. Näin minäkin ajattelin, kun irtisanouduin.

Helposti tulee siihen tulokseen, että se on tämä duuni, joka tekee tästä elämästä mälsää. Vasta irtisanoutumisen jälkeen osasin katsoa peiliin ja todeta, että ”hei, en minä duuniini ole kyllästynyt, sehän on ihan hyvä. Mutta tuo naama tuossa, minä itse, se tässä ottaa pannuun”. Siinä peilissä tuijotti kiireinen äijä, jota lapset aina silloin tällöin näkivät kotona.

Kaikki oli näennäisesti hyvin: yritysjohtajuus, kansainvälisyys, uraputki, vähän matkustelua metropolista toiseen. Mutta ne pitkät työpäivät ja jatkuva jetlag olivat piilottaneet taakseen sen energisen ja hyväntuulisen kaverin, joka sisälläni oli joskus ollut. Se minä, josta itsekin tykkäsin, se oli paljon mukavampi Petteri.

Irtiotto, ei irtisanoutuminen

Irtiotossa on kyse siitä, että meillä on mahdollisuus elää omien arvojen mukaista elämää ja saavuttaa unelmia, jotka ovat jostain syystä, ajan saatossa, tippuneet pois prioriteettilistalta. Lähteä elämään sellaista elämää, mitä haluaa elää. Se ei katso ikää tai aikaa tai sitä, milloin voi tutkiskella itseään ja pysähtyä kysymään, mitä minä täällä oikein teen.

Eikä irtiotto välttämättä vaadi mitään radikaalia muutosta. Sitä varten ei tarvitse hypätä oravanpyörästä ja lähteä Ilomantsiin veneenveistäjäksi. Olemassaoleva työ voi olla ihan okei, siihen voi olla tyytyväinen sellaisenaan, mutta entä se kaikki muu tässä elämässä? Jos olet johtaja, muuta tapaa jolla johdat tai muuta tapaa, jolla yrityksessä toimitaan. Jos et ole johtaja, johda sitä, jota sinulla on oikeus johtaa: itseäsi.

Minulle kaikki kaikessa oli ja on oma perhe. Tämän ymmärtäminen toimi tärkeimpänä muutosvoimana omalla matkallani. Niinhän useimmat muutkin sanovat, että perhearvot ovat tärkeitä. Aika harvat lopulta silti käyttävät aikaansa ja energiaansa perheensä parissa. Muutoksessa vain teot ratkaisevat.

Kirjassani kerron muutosmatkani. Sen, kuinka onnistuin löytämään jälleen hyväntuulisen itseni, ja miten olen oppinut elämään arvojeni mukaisesti – ainakin lähes joka päivä. En suinkaan väitä, että oma löytöretkeni olisi ollut mikään sankaritarina, ei sinne päinkään. Mutta tuntuuhan se hyvälle, että suunta on sentään oikea.

Meillä kaikilla on milloin tahansa mahdollisuus irtiottoon. –

Petteri Kilpinen

Aava Virta

liiketoimintajohtaja

Petterin suuri intohimo on ihmisen potentiaalin johtaminen, joko organisaation johtamisen tai itsensä johtamisen näkökulmasta. Hän yhdistää tuoreella tavalla yrityksen johtamisen, motivaation ja työssä jaksamisen sekä energisyyden. Erityisenä kiinnostuksen kohteena ovat vuorovaikutustaidot ja kyky inspiroida ihmisiä. Petterillä on pitkä ja menestyksellinen ura toimitusjohtajana, ja sen lisäksi hän on valmentanut tuhansia yritysjohtaja ja esimiehiä sekä huippu-urheilijoita, Suomen mestareista olympiavoittajiin, niin Suomessa kuin maailmallakin.

Lisää vaikuttajalta Petteri Kilpinen


Lisää kategoriasta Työhyvinvointi