Bonfire.fi

Myyntijohtajan aamukahvilla vieraana Timo Lappi – puhetta kasvuyritysten menestystekijöistä

Myyntijohtajan aamukahvilla kolmannen kauden teemana on kasvu ja sen eri kasvot. Johtamisessa puhutaan useimmiten taloudellisesta kasvusta ja onnistumisista. On syytä nostaa esille myös henkisen kasvun teema, jonka takaa löytyy useimmiten niitä kasvattavia epäonnistumisiakin – niitä, jotka tehneet meistä niitä ihmisiä, osaajia ja menestyjiä, joita olemme tänään. Jennifer Crucien sanoin: ”Jos et ole epäonnistunut, et ole yrittänyt tarpeeksi”.

Kauden kolmannessa  jaksossa nautitaan loistavat kahvit yhdessä Timo Lapin kanssa kasvuyritysteemalla.

Myyntijohtajan aamukahvilla · Kausi 3 I #3 Aamukahvivieraana Timo Lappi – puhetta kasvuyhtiön menestystekijöistä

Kolmannen kauden teeman mukaisesta kasvusta puhuttaessa ei voi millään sivuuttaa kasvuyritysten teemaa. Timo on rakentanut markkinasta kummunneisiin tarpeisiin vastaavia yrityksiä, mm. Fondia Oyj sekä Heltti, jonka toimitusjohtajana hän myös tänä päivänä toimii. Edellä mainittujen lisäksi Timo on mukana myös usean eri yrityksen hallituksessa ja advisorina. Häntä voikin kutsua hyvällä syyllä yritysideanikkariksi ja -kasvattajaksi – kukapa siis parempi keskustelukumppani juuri tähän teemaan.

Kaikki lähtee omasta ajattelusta, luvasta itselleen olla yrittäjä

Kun puhutaan yrittäjyydestä, Timo pitää erityisen tärkeänä etappina yrittäjän taipaleella sitä, että antaa itselleen ylipäätään luvan ajatella, että oma yritys voisi olla vaihtoehto. Kun tämä ensimmäinen obstaakkeli – lupa ajatella olevansa yrittäjä – on ylitetty, on mieli avoimempi raikkaille ajatuksille. Parhaat yritysideat syntyvät tyypillisesti asiakkaan näkökulmasta. On kuitenkin olemassa myös toinen vaihtoehto – pohtia asiakkaan näkökulman kautta omaa näkökulmaa: minkälaista työtä, ja minkälaisessa työpaikassa haluaisi itse työskennellä!

Kasvuyrityksen hahmottamisen alkuvaiheeseen Timo tunnistaa neljä vaihetta

* Vaihe 1: Ideointi – idean synnyttäminen omien asiakaskokemusten kautta
* Vaihe 2: Kartoitus – googlettaminen, jonka kautta saa pohjatietoa markkinan tilasta
* Vaihe 3: Reflektointi – rohkeasti yhteyttä ihmisiin, kysele ja kuuntele!
* Vaihe 4: Konseptointi – pohjatyön perusteella konsepti, josta aktiivisesti sidosryhmiltä palautetta

Liikkeelle kannattaa lähteä, ei suinkaan yrityksen perustamisesta, kuten ehkä yleisesti ajatellaan, vaan synnytetyn konseptin pohjalta taloudellisen mallintamisen kautta. Timolla onkin ollut tapana laatia kuukausitasoinen Excel, jossa ovat summattuna kaikki kulut ja jonkinlainen arvio tuloista. Vinkkinä myös, että tulot kannattaa jakaa kahdella ja kulut kertoa kahdella, jolloin saadaan lisää realismia peliin. Taloudellisen mallintamisen pohjalta syntyy myös tarve rahoitukselle.

Konseptin ja talousnäkökulman pohjalta synnetään MLP, Minimum Lovable Product. Tässä vaiheesssa olisikin jo tärkeää saada hankittua ensimmäiset asiakkaat, joiden kanssa palautteen pohjalta lähdetään ketterästi kehittämään tuotetta vastaamaan aidosti markkinan tarpeita. Itse yrityksen perustaminen kannattaa Timon mukaan tehdä kuitenkin mahdollisimman myöhäisessä vaiheessa, kun palapelin kaikki muut palaset ovat loksahtaneet kohdalleen.

Kasvuyrittäminen on rakkautta

Timo vertaa uuden kasvuyrityksen rakentamista rakastumiseen: ”Ajatus yrityksestä on mielessä vuorokauden ympäri, tulevaisuuden suunnittelu kiehtoo ja kaikkea tulee tarkasteltua vaaleanpunaisin silmälasein. Tällainen vaihe – kuten rakastuminenkaan – ei toki jatku ikuisesti, mutta siitä pitää ottaa kaikki ilo irti ja tähdätä siihen, että ”rakastumisen” vaihe vie riittävän pitkälle.”

Tule mukaan aamukahville kuulemaan lisää,  millaisia ajatuksia Timolla on käytännön vinkkien lisäksi kasvuyrittäjän arkipäivästä, millaisia haasteita ja ennen kaikkea iloa, yrittäjän taipaleeseen liittyy.

? Kuuntele inspiroiva ja mukaansatempaava keskustelu kokonaisuudessaan Soundcloudista, Apple Podcasteista tai Spotifysta.

Minna Ruusuvuori

Houston Inc.

Chief Sales & Marketing Officer, Podcaster

Minna Ruusuvuori on asiakaskeskeisen myynninjohtamisen ammattilainen. Hänellä on yli 20 vuoden kokemus vaativista myynnin ja markkinoinnin tehtävistä erilaisista digitalisaatio-, ohjelmisto- ja palveluyrityksistä. Tällä hetkellä hän toimii myynti- ja markkinointijohtajana sekä johtoryhmän jäsenenä teknologiakonsulttiyhtiö Houston Inc.'ssä. Digitaalisuuden nitominen osaksi uusia liiketoimintamalleja on hänelle sydämen asia, sillä hän uskoo kokonaisvaltaiseen ajatteluun yritysten menestyksen lähteenä. Minnan erityisenä intohimona on asiakaskokemuksen syvimmän olemuksen ymmärtäminen ja sen kehittäminen B2B-liiketoiminnassa. Hän on tutkinut hyvän B2B-kokemuksen anatomiaa suomalaisissa yrityksissä ja on yksi viiden asiantuntijan muodostamaa kirjailijaryhmää, jonka teos ”Menestys syntyy asiakaskokemuksesta - B2B -johtajan” opas julkaistiin keväällä 2021 (Alma Talent). Lisäksi Minna pyörittää myynnin, markkinoinnin ja asiakaskokemuksen teemoja monipuolisesti käsittelevää Myyntijohtajan aamukahvilla -podcastia.

Lisää vaikuttajalta Minna Ruusuvuori


Lisää kategoriasta Myynti ja markkinointi