Bonfire.fi

Luo myös elämällesi strategia, niin johdat itseäsi paremmin

Olen jo vuosia treenannut juoksua ja triathlonin muita lajeja valmentajani Darby Thomasin tuella. Darby on auttanut minua yltämään tavoitteisiin, joiden en uskonut yksin treenatessani olevan mahdollisia. Aloittaessani Darbyn kanssa treenimääräni eivät kasvaneet, mutta aloimme treenata käytännössä fiksummin.

Palatessani kesälomalta töihin johtamaan Helttiä mietin, voisiko sama ilmiö päteä myös töissä. Voisivatko samat työtunnit, mutta fiksummin käytettyinä, parantaa työni tuloksia, jos minulla olisi valmentaja? Päätin etsiä itselleni sellaisen, hyvän coachin. Onnistuin löytämään Paula Kilpisen, jonka Kauppalehti Fakta oli vastikään valinnut 25 johtajakuiskaajan joukkoon. Ajattelin Paulan osaavan auttaa minuakin ajattelemaan töissäni kirkkaammin.

Kirja joka pysäytti ajattelemaan

Ensimmäisen tapaamisemme päätteeksi Paula antoi minulle kotiläksyksi kirjan. The Innovator’s Dilemma -kirjan luettuani aloin fanittamani Clayton Christensenia, joka on kirjoittanut myös kirjan How Will You Measure Your Life. (Christensen kuvaa kirjan keskeisintä sisältöä hyvin myös Harvard Business Review:iin kirjoittamassaan artikkelissa.)

How Will You Measure Your Life -kirja pysäyttää ajattelemaan. Sen idea on laittaa lukija pohtimaan, miten strategian ja liikkeenjohdon oppeja voisi soveltaa laajemmin omassa elämässä.

Christensenin opit ja teemat

Luo strategia elämällesi. Jokaisella ammattitaitoisesti johdetulla yrityksellä on strategia, joka määrittää yhtiön suunnan. Oletko sinä määrittänyt, mitkä ovat sinun elämäsi tavoitteet? Vai ajelehditko vain eteenpäin pelkästään reagoiden vastaantuleviin tilanteisiin?

Johda resurssiallokaatiota. Selkeän strategian luominen ei yksissään riitä, vaan lisäksi se pitää onnistua panemaan täytäntöön. Yrityksissä strategian pitää näkyä resurssiallokaatiossa, ja niin myös meillä ihmisillä. Meidän rajallisia resurssejamme ovat aika, energia ja taidot jotka meidän pitää onnistua jalkauttamaan elämämme eri osa-alueille (kuten työ, oppiminen, perhe, ystävät, harrastukset) strategiaamme tukevalla tavalla. Työhön panostamisesta saa usein nopeimmin näkyviä konkreettisia tuloksia, minkä vuoksi työ voi helposti viedä meiltä enemmän resursseja kuin mitä strategiamme toteuttaminen perustelisi.

Luo kulttuuri. Jotta yrityksen tiimi kulkee samaan suuntaan kohti valittua strategiaa, tarvitaan strategiaa tukeva yrityskulttuuri. Kun yrityskulttuuri on vahva ja kunnossa, tarvitaan vähemmän suoraa johtamista. Sama ilmiö pätee myös yritysten ulkopuolella, vaikkapa perheissä tai ystävien kesken. Jos onnistuu kasvattamaan lapsensa hyvään kulttuuriin, tarvitsee paljon vähemmän käskyjä, kieltoja ja kurinpalautusta.

Luo mittarit. Yritykset seuraavat strategiansa toteutumista liiketoiminnan mittarien avulla. Samoin voi toimia laajemminkin elämässään. Jos olet luonut itsellesi strategian pohdi, kuinka voisit matkata kohti strategisia päämääriäsi. Onnistuneiden mittarien luominen tekee strategiastasi konkreettisen ja helpommin toteuttavan.

Arvaan, että näin joulukuussa yritykselläsi on jo määritetty strategia, tavoitteet ja mittarit vuodelle 2021. Mutta onko sinun elämässäsi? Voisiko nurkan takana odottava joulutauko olla sopiva hetki miettiä, mitä oikeasti haluat elämältäsi ja miten sinun pitäisi toimia kulkeaksesi tavoitettasi kohti?

Timo Lappi

Timo Lappi

Heltti

CEO

Timo Lappi on juristi ja kauppatieteilijä, josta on kuoriutunut kunnianhimoinen kasvuyrittäjä. Timo saa energiaa perinteisten toimialojen ravistelusta uusilla liiketoimintamalleilla ja erottuvaan asiakaskokemukseen panostamalla. Timon sydän sykkii hyvien työpaikkojen luomiselle, ja hänen yrityksistään Heltti onkin valittu Euroopan parhaaksi työpaikaksi terveysalalla ja Fondia lakialalla.

Lisää vaikuttajalta Timo Lappi


Lisää kategoriasta Johtaminen