Bonfire.fi

Mitä yhteistä on lomalle jäämisellä ja Pekan pelaamisella?

Timo Lappi

Moni meistä ajatustyöläisistä on pelannut lapsena Musta Pekka -peliä. Nykyisin tämä suosittu korttipeli tunnetaan korrektimmin nimellä Pekka ja sitä pelataan Pekka-pelikorteilla.

Pekassa on tarkoitus kerätä perheitä (kuten Pankkiiri Pohjatta, Soittaja Sävel tai Luutnantti Säilä), joihin kuuluu äiti, isä, tytär ja poika. Samalla pitää vältellä Pekkaa, sillä pelin häviää se, jolla on pelin päättyessä Pekka kädessään.

Pelin luonteeseen kuuluu se, että pelin kuluessa Pekka siirtyy verkkaisesti pelaajalta toiselle. Taktikoinnin nimissä Pekkaa saatetaan myös hautoa ja päästää se liikkeelle vasta pelin loppupuolella toivoen, ettei Pekka ehdi enää takaisin omaan käteen.

Monesti tuntuu siltä, että työelämä muistuttaa Pekan pelaamista. Normaalit juoksevat työasiat ovat perheiden keräämistä, ja toisaalta yhdessä tehtävät vaikeammat ajatustyöt ovat työelämän Pekka. Kuten Pekka, myös nämä vaikeammat tehtävät siirtyvät projektien kestäessä ajatustyöläiseltä toiselle.

Mutta mitä tapahtuu lomakauden lähentyessä? Kuten Pekassa tavoitteena on saada korttikäsi tyhjäksi, niin tunnollinen ajatustyöläinen tähtää loman alkaessa tyhjään inboksiin ja työlistaan. Tyhjä työlista taktikoidaan tekemällä kaikki työt seuraavaan vaiheeseen ja välittämällä ne Slackissa eteenpäin juuri ennen loman alkamista. Siten ajoitettuna, etteivät ne ehdi enää takaisin omalle pöydälle ennen loman alkamista.

Kuka tässä pelissä on häviäjä? Tietenkin se raukka, joka saa Pekan käteensä juuri ennen peliin päättymistä. Eli vaikeat työtehtävät työjonoonsa juuri ennen loman alkamista.

Yllä olevassa ajattelussa on yksi iso mutta. Pekka on päättyvä peli (finite game), jossa tarkoituksena on optimoida tilanne tietyllä hetkellä. Työelämää sen sijaan voidaan ajatella päättymättömänä pelinä (infinite game), jossa tilannetta ei pidä optimoida lyhyellä tähtäimellä vain lomakauden alkuun, vaan tähdätä hyvään lopputulokseen pitkällä tähtäimellä.

Jäikö työlistallesi siis paljon tekemistä loman koittaessa? Älä stressaa, työelämä ei ole päättyvä peli, joten et ole hävinnyt. Päin vastoin, olet todennäköisesti päättymättömän ajattelutavan (infinite mindset) omaava ammattilainen, joiden tiedetään pystyvän rakentamaan vahvempia, innovatiivisempia ja inspiroivampia organisaatioita.

Simon Sinek kirjoittaa päättyvistä ja päättymättömistä peleistä kirjassaan The Infinite Game. Jos haluat harjoittaa aivojasi myös joululoman aikana, suosittelen esimerkiksi lukemaan kyseisen kirjan sen sijaan, että murehtisit kesken jääneitä töitäsi.

Timo Lappi

Timo Lappi

Heltti

CEO

Timo Lappi on juristi ja kauppatieteilijä, josta on kuoriutunut kunnianhimoinen kasvuyrittäjä. Timo saa energiaa perinteisten toimialojen ravistelusta uusilla liiketoimintamalleilla ja erottuvaan asiakaskokemukseen panostamalla. Timon sydän sykkii hyvien työpaikkojen luomiselle, ja hänen yrityksistään Heltti onkin valittu Euroopan parhaaksi työpaikaksi terveysalalla ja Fondia lakialalla.

Lisää vaikuttajalta Timo Lappi


Lisää kategoriasta Johtaminen