Bonfire.fi

Mitä epäluottamuksen tunne maksaa yritykselle?

Camilla Tuominen

Miten mitata hyvän tunneilmapiirin vaikutuksia ihmisiin?

Miten laskea, kuinka monta ideaa jäi kertomatta, koska ei uskallettu puhua?

Mistä tietää, olisiko ongelmaan ollut parempi ratkaisu, jos jengi olisi saanut vielä hetken enemmän aikaa miettiä?

Mitä vaikutuksia johtajan huutamisella on ihmisten sitoutumiseen?

Miten paljon potentiaalia yksilö jättää päivittäin käyttämättä?

Miten paljon piilovittuilu vaikutti ihmisten fiilikseen?

Tässä yksi esimerkki.

Työntekijällä on tehtävä, jota hän ei osaa ratkaista yrityksistään huolimatta. Sen sijaan, että työntekijä uskaltaisi mennä pyytämään apua, hän jää yksin tuskailemaan asian kanssa neljäksi päiväksi. Näiden päivien aikana hän ajautuu negatiiviseen kierteeseen, joka alkaa huolehtimisella ja eskaloituu univaikeuksiin sekä tulehtuneisiin ihmissuhteisiin.

Lopulta työntekijän on pakko myöntyä pyytämään apua. Hänen tunnetaitoinen esimiehensä osaa kohdata tilanteen oikein ja palautuminen alkaa. Työntekijä huokaa helpotuksesta, tuntee olevansa turvassa ja edistyvänsä, koska ratkaisu alkaa yhdessä hahmottua. Taitava esimies osaa nostaa vaikeuksien opit esille helminä, mikä luo kasvua.

Kuten asiakasuskollisuustutkimuksista tiedämme:

Yhdessä koettu vaikeus, joka hoidetaan hyvin, voi nostaa sitoutumisen ja asiakastyytyväisyyden korkeammalle tasolle kuin mitä se on suhteissa, joissa ei ole ollut ongelmia ollenkaan.

Lisäksi tilanteessa pääsee hyötymään auttamisen upeasta magiasta. Auttaminen erittää elimistössä hienointa mielihyvähormonia, oksitosiinia. Sitä saa niin autetuksi tullut kuin auttajakin, mutta myös ihmiset, jotka näkevät auttamistapahtuman.

Me muistamme tunteet. Oleellisimmat asiat eivät olekaan palkkapussit tai ylennykset, vaan me muistamme kokemukset ja kasvun, joka tapahtui usein vaikeuksien kautta, mutta turvassa.

Tässä esimerkissä turvallisuuden ja luottamuksen ansiosta yritys olisi säästänyt neljä henkilötyöpäivää.

Lisäksi yksilö olis välttänyt lukuisat muut negatiiviset sivuvaikutukset, joita huolehtimisesta, tiuskimisesta ja unettomuudesta oli hänen omaan oloon, ihmissuhteisiin ja terveyteen. 

Camilla Tuominen

Tunnekouluttaja & tietokirjailija

Lisää vaikuttajalta Camilla Tuominen


Lisää kategoriasta Johtaminen