Bonfire.fi

Miltä näyttää työelämä pandemian jälkeen?

myynti

Toimistolla työskentelevien tietotyöläisten arki muuttui yhdessä yössä pandemian myötä. Ihmisten kohtaaminen kasvokkain vaihtui videopuhelumaratoneihin ja kotoa työskentely muuttui vaihtoehdosta vankilaksi. Yksinäisyys ja alakulo ovat vierailleet monen luona. Pandemian keskellä emme kuitenkaan vaipuneet paniikkiin, vaan otimme haasteen yhdessä vastaan.

Pandemia on vaikuttanut jokaisen meistä arkipäivään ja hyvin konkreettisesti sen vaikutukset tuntuvat monilla työssä. NBER:n mukaan noin vuosi sitten 31 prosenttia globaalista työvoimasta siirtyi kotiin. Tällä oli monia yllättäviä vaikutuksia, kuten esimerkiksi se, että työn teho nousi 15–40 prosenttia.

Vaikka tehostuminen ilahdutti monia, sillä on myös kääntöpuolensa: 59 prosenttia koki nyt etäaikana enemmän painetta olla tavoitettavissa normaalien työaikojen ulkopuolella. Nyt kun työ on siirtynyt etään, meidän on pidettävä entistä enemmän huolta toisistamme ja varmistettava, ettei kenenkään taakka kasva liian suureksi kantaa.

Luottamusta ja vapautta

Kun väki toimistoilta on siirtynyt kotiin, on tapahtunut mielestäni kaksi erityisen huomattavaa muutosta. Ensimmäinen on luottamuksen kasvaminen. Jos aikaisemmin on herännyt epäilyksiä siitä, tehdäänkö etätöissä oikeasti töitä, ne ovat tehostumisprosenttien valossa nyt tuhottu. Jokaisen johtajan onkin nyt aika luottaa työntekijöihinsä – ellei jo aiemmin niin tehnyt.

Mitä luottamus vaatii meiltä? Ainakin tehokkaita keinoja kommunikoida työyhteisön kanssa lokaatiosta riippumatta. Tähän tarpeeseen meille on syntynyt jo nyt kasapäin lisää erilaisia digitaalisia ja virtuaalisia työkaluja. Tällaisessa radikaalissa muutoksessa voittajia ovat erilaiset yhteistyöalustat aina Slackista Trelloon. Lisäksi työyhteisön tuki ja läsnäolo on mahdollista tuoda esiin myös pikseleiden välityksellä, niin chatissa kuin videopuheluissakin. Tästä on erityisen tärkeää pitää kiinni.

Toinen muutos on tapahtunut työn konseptissa, kun työn tekeminen ei enää tarkoita toimistolla olemista. Monelle työmatka tarkoittaa nyt muutamaa askelta kotona, autoilun tai julkisella kulkemisen sijaan.

Vaikka etätyö on ollut olemassa jo vuosia, se tulee tulevaisuudessa saamaan kokonaan uudenlaiset mittasuhteet. Se ei ole enää etuoikeus, vaan oletus. Tämä taas antaa työntekijöille entistä enemmän vapautta valita esimerkiksi asuinpaikkansa.

Kun muutos on tapahtunut, siitä tulee uusi normaali – ja tämä tulee näkymään useilla eri tavoilla, niin asiakkaiden toiveissa kuin yhä syvemmässä teknologian hyödyntämisessä. Digitaalisista ja virtuaalisista työtavoista on nähty vasta ensimmäinen aalto, ja etä- ja hybridityön malleja kehitetään organisaatioissa koko ajan. Matkustaisitko sinä enää päiväsi jokaiseen palaveriin? Kun työlle ei kaivata enää fyysistä sijaintia, sille tarkoitetut tilat menettävät merkitystään.

Jäänkin mielenkiinnolla odottamaan, mitä muutoksia vuosi 2021 tuo mukanaan työelämäämme!

Sami Lampinen

Gapps

CEO

Sami Lampinen on johtaja, joka on nähnyt läheltä ohjelmistoliiketoiminnan SaaS transformaation (Software as a Service). Hän on kirjoittanut kirjan - Revenue Growth Platform - siitä miten muut toimialat voivat valmistautua kohtaamaan vastaavan ja rakentaa liiketoimintansa OaaS mallille (Outcome as a Service). Mikään yritys ei pysty haastamaan toimialaa yksinään, siksi niiden pitää joko liittyä osaksi ekosysteemiä tai rakentaa sellainen asiakkaidensa ympärille. Kaiken keskiössä on asiakas, jonka ympärille yrityksen tulee rakentaa oma organisaatio asiakkaan elinkaarta mukaillen

Lisää vaikuttajalta Sami Lampinen


Lisää kategoriasta Työhyvinvointi