Miksi nyt kannattaa suunnata Yhdysvaltain vientimarkkinoille?

Transatlanttisissa suhteissa, eli Pohjois-Amerikan ja Euroopan välisissä suhteissa on käynnissä uusi myönteinen aikakausi. EU haluaa tiivistää suhteita Yhdysvaltoihin ja Kanadaan, kun taas EU:n ulkopuolella oleva Britannia on korostanut jatkuvasti erityissuhdettaan Yhdysvaltoihin ja Kanadaan.
Geopolitiikan käänteillä on asiaan omat vaikutuksensa, mutta transatlanttiset suhteet perustuvat myös jaettuun kulttuuriin ja yhteiseen arvopohjaan. Käsitykset yhteisistä arvoista ovat vain vahvistuneet tämän vuoden aikana. Yhteistyötä tiivistetään turvallisuuden, talouden, teknologian, kulttuurin, taiteen, tieteen ja koulutuksen osa-alueilla.
Euroopan unioni on tiivistänyt yhteistyötään Yhdysvaltain kanssa perustaen EU-US Trade and Technology Councilin vuonna 2021, mutta tämän vuoden aikana yhteistyö on saanut lisävauhtia.
Euroopan unionin ja Yhdysvaltain tavoitteena on lisätä perinteistä kaupankäyntiä ja investointeja, mutta teknologia- ja innovaatioyhteistyötä korostetaan erityisen paljon.
EU ja Yhdysvallat haluavat lisätä yhteistyötä datatuotteiden ja -palvelujen, finanssiteknologian, robotiikan, automaation, keinoälyn, 5G:n, kvanttitietokoneiden ja muiden osa-alueiden parissa.
Suomalaiset suuntaavat Yhdysvaltoihin
Suomen kohdalla Yhdysvallat on Suomen kolmanneksi suurin vientimarkkina Saksan ja Ruotsin jälkeen. EU:n jälkeen Yhdysvallat on Suomen toiseksi suurin vientimarkkina.
Nykyisessä tilanteessa Yhdysvaltain rooli korostuu ja taustalla on useita syitä. Suomen päätös hakeutua puolustusliitto NATO:n jäseneksi ja ostaa amerikkalaiset Lockheed Martin F-35 Lightning II -monitoimihävittäjät ovat herättäneet laajaa kiinnostusta amerikkalaisissa Suomea kohtaan.
Suomalaisilla on nyt kaksi merkittävää valttikorttia kädessään, kun he haluavat esitellä Suomea amerikkalaisille yritysjohtajille ja muille yhteistyötahoille.
Esimerkiksi puolustusteollisuuden parissa olevat yritykset tai puolustusteollisuuden liepeillä olevat yritykset hyötyvät Suomen NATO-jäsenyydestä ja hävittäjähankinnoista. Näiden yritysten kannattaa suunnata Washingtoniin, jossa on Yhdysvaltain puolustusteollisuuden Piilaakso.
Suomi on myös nykyisen maailmanpoliittisen tilanteen keskellä kiinnostavassa asemassa Ruotsin kanssa. 5,5 miljoonan asukkaan Suomea seurataan tarkalla silmällä. Suomi on tunnettu korkean teknologian ja luovien innovaatioiden maana Nokian huippuvuosista lähtien.
Suomeen on syntynyt viimeisten vuosikymmenien aikana kukoistava kasvuyritysympäristö ja suomalaisia kannustetaan yrittäjyyden maailmaan. Kaikki uudet yritykset eivät ole syntyneet pelkästään teknologia-alalle, vaan yhtä lailla myös perinteisille aloille. Samaan aikaan suomalaisten brändi- ja markkinointiosaaminen on kohentunut, eli kasvuyritykset ovat nykyaikaisia ja niissä on kansainvälistä vetovoimaa.
Miten Yhdysvaltain vientimarkkinoille kannattaa suunnata?
Isot uutiset Amerikan valloituksesta kertovat lähinnä suuresta itseluottamuksesta, mutta näyttävällä otsikolla ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa.Yhdysvaltain markkina-alue on maailman isoin, kun mitataan BKT:n mukaan.
Esimerkiksi Kalifornian osavaltion talouden koko on maailman viidenneksi suurin, jos Kalifornia olisi itsenäinen valtio. Kalifornia tunnetaan kasvuyrityksistään, Hollywoodista ja Silicon Valley’sta.
Kalifornian perässä tulevat öljyrikas Teksas, ja pääkonttorien ja finanssitalojen New York, jotka ovat suuria talouksia.
Pelkästään New Yorkin metropolialueen väkiluku on yli 18 miljoonaa asukasta. New York toimii muodin ja kulttuurin mekkana, sekä amerikkalaisten suuryritysten ja finanssitalouden päämajana.
Floridan Miami ja Illinoisin Chicago ovat myös vetovoimaisia, eli Yhdysvaltain vetovoimaiset talouselämät eivät ole pelkästään länsi- ja itärannikoilla.
Yhdysvaltain talouden mittasuhteet ovat valtavat verrattuna Suomeen, joka kannattaa pitää mielessä.
Tärkein oppi suomalaisille vientiyrityksille on se, että valitaan vain yksi osavaltio ja osavaltion sisältä vain yksi kaupunki sopivaksi vientikohteeksi. Sopivan osavaltion valintaan kannattaa käyttää aikaa. Kannattaa myös vierailla osavaltioissa, jotka ovat nousseet kärkisijoille.
On selvää, että osavaltion tulevaisuuden talousnäkymien tulee olla hyvät, mutta yhtä tärkeäksi asioiksi muodostuvat osavaltioissa vallitsevat kulttuurit ja arvot, jotka vaihtelevat varsin paljon. Jako konservatiivisiin ja liberaaleihin osavaltioihin on varsin voimakasta. Kaikista tärkein asia on se, että kokee osavaltion kulttuurin omakseen, koska silloin kanssakäyminen on sujuvaa.
Amerikkalaisen kulttuurin kohdalla kannattaa myös tarkistaa markkinointiviestinnän tyyli. Se tyyli, joka puree Suomessa ei välttämättä toimi Yhdysvalloissa. Yhdysvalloissa saa ja pitää paukuttaa markkinoinnin henkseleitä.
Eri tyylilajeja on mahdollista kokeilla digitaalisessa maailmassa ja seurata, että mitkä viestit purevat ja mitkä eivät. Nettisivujen, mainosvideoiden, sähköpostien, sosiaalisen median, pikaviestien ja videoneuvottelujen ansiosta vientiponnisteluja voidaan harjoittaa entistä tehokkaammin ja edullisemmin.
Yhdysvaltain vientimarkkinat voivat avautua varsin nopeasti, kun sattuu löytämään oikeat paikalliset yhteistyökumppanit ja vakuuttamaan heidät yhteistyön voimasta.
Ovien avaamiseen kannattaa käyttää kokeneita suomalaisia ja amerikkalaisia, joilla on kokemuksia ja yhteyksiä amerikkalaisiin yrityksiin. Silloin välttyy pahoilta virheiltä ja on myös suurempi mahdollisuus saada kauppaa nopeammin aikaiseksi.
Yhdysvaltain markkinoilla kannattaa harjoittaa pitkäjänteisyyttä ja toimeliaisuutta. Uudet ovet avautuvat sitkeydellä ja periksiantamattomuudella, mutta sateenkaaren päässä odottaa aarrearkku, joka tekee vientitoiminnasta pitkäaikaista ja nautinnollista.
Nyt on paras hetki suunnata kohti Yhdysvaltain markkinoita, koska Suomi ja suomalaiset kiinnostavat.

Jukka Aminoff
The Royal Society of Arts, Manufactures and Commerce
Fellow
Lisää vaikuttajalta Jukka Aminoff



Lisää kategoriasta Talous