Bonfire.fi

Maksukyky ei riitä. Tarvitaan myös halua maksaa.

”Lähetimme helmikuun myyntilaskut 9. maaliskuuta, juuri ennen ensimmäistä koronarajoitusta. Puolet rahoista on saatu kassaan.” Yrittäjä, Oulu

Yrityksen kassakriisin voi aiheuttaa se, jos asiakas jättää laskun maksamatta.

Ennen maaliskuun 12. päivää ostajan hyvä maksukyky saattoi riittää yrittäjälle. Epävarmuus on nyt suuri ja laskuja jää maksamatta kaikilla. Maksukyky ei enää riitä. Tarvitaan myös halua maksaa.

Maksuhalun ennustaminen on elintärkeää. Pienen ja keskisuuren yrityksen kassapuskurit ovat pienet. Mitä pidemmäksi ostajan maksuviive venyy, sitä epävarmempaa on, että raha koskaan tulee kassaan.

Maksuviive ei ole enää signaali maksukyvyn heikkenemisestä

Yrittäjälle, joka myöntää maksuaikaa asiakkailleen, on elintärkeää tietää, milloin asiakas maksaa laskun ja raha on kassassa.

”Laskutamme kahden kuukauden erissä. Näkymä on sumuinen, emmekä pysty arvioimaan tällä hetkellä, kuinka moni asiakas lopulta maksaa laskut kassaan.”  Yrittäjä, Nurmijärvi

Ostajat maksavat laskunsa ajallaan vain täydellisessä maailmassa.

Raha on nyt tiukassa kaikilla. Ostajien maksuja priorisoidaan nyt kriittisyyden mukaan tai laskut maksetaan vain kerran viikossa, eräpäivästä riippumatta. Ostajan aiempi maksukäyttäytyminen ei ole enää tae tulevasta.

Maksuviive ajatellaan signaalina asiakkaan heikentyneestä taloudellisesta tilanteesta, näin ei kuitenkaan ole. Kaikki viivyttävät maksuja.  Protestoidut maksuviiveet ovat jäävuoren huippu, jonka merkitys sulaa.

Ollaan tilanteessa, jossa yrittäjälle on elintärkeää tietää reaaliajassa, maksaako ostaja laskuja muille.

Maksukyky ei enää riitä

Maksukyky tarkoittaa maksukyvyttömyyden eli konkurssin todennäköisyyttä. Maksukyky tarkoittaa vahvaa kassaa ja sitä on arvioitu rekisteröityihin tilinpäätöksiin perustuvilla luottoriskimalleilla, joita tarvitaan pankin ja rahoittajan lainapäätöksissä.

”Maksua ei ole tullut kassaan ja kukaan ei vastaa viesteihini.” Yrittäjä, Turku

Maksukyky ei tarkoita maksuhalua. Esimerkiksi kaupungit ja kunnat voivat maksaa laskut myöhässä, vaikka maksukyky on vahva. Toiseksi, tilanne tänään on aivan toinen kuin vuodenvaihteessa, jolloin tilinpäätös on tehty.

Maksuhalu ennustaa reaaliajassa, kuinka ostaja maksaa laskunsa. Vahva maksuhalu lisää luottamusta siihen, että ostajan kanssa kannattaa tehdä kauppaa. Maksuhalu on tieto, jota yrittäjä tarvitsee päivittäin ja sen merkitys korostuu tulevaisuudessa.

Laskun maksaminen ajallaan on yhteiskuntavastuuta

Myyntilaskuista tuleva kassavirta on nopein tapa rahoittaa maksuvaikeuksissa olevia suomalaisia yrityksiä.

Nyt jos koskaan on tärkeää, että ne, ketkä siihen pystyvät, maksavat avoimet laskut ajallaan ja näissä poikkeusoloissa jopa ennen eräpäivää. Raha on yrittäjän tilillä samana pankkipäivänä verrattuna yhteiskunnan tukeen tai rahoittajan neuvotteluun kuluva aika.

Terveyttä ja voimaa poikkeusoloihin.

Tästä selvitään yhdessä.

Päivi 

Yrittäjä

www.riskrate.io

riskrate kertoo yrittäjälle ostajan maksuhalun reaaliajassa 24/7

Päivi Kangasmäki

riskrate

CEO, co-Founder

Lisää vaikuttajalta Päivi Kangasmäki


Lisää kategoriasta Talous