Bonfire.fi

Maailma muuttui ennakoitavaksi

Pasi Sillanpaa

Juuri nyt tuntuu siltä, että maailmassa tapahtuu liikaa asioita samaan aikaan. Ihmisen pää ei yksinkertaisesti kykene käsittelemään kaikkea, mitä tulee vastaan.

Kahden kuukauden kuluttua, edistyneimmillä yrityksillä on kuitenkin pelisuunnitelma, jonka avulla ne lähtevät rakentamaan ratkaisevaa kilpailuetua koronan jälkeisessä maailmassa.

Suomen osalta ratkaiseva päätös on se, että kaiken todennäköisyyden mukaan hallitus määrää ravintoloiden asiakaspaikat suljettavaksi ja eristää Uudenmaan alueen väestön muusta Suomesta. Laskelmien perusteella tiedetään, että erittäin suurella todennäköisyydellä pahin on Suomessa ohi kesäkuun loppuun mennessä ja rajoituksia voidaan samalla purkaa.

Kriisissä on kaksi vaihetta

Kun kriisi käynnistyy, pitää mahdollisimman nopeasti eliminoida kaikki ne tekijät, joilla kriisin vaikutukset moninkertaistuvat. Näyttää siltä, että koronakriisissä tämä asia on onnistunut kohtuullisesti. Yritykset ovat reagoineet nopeasti myynnin laskuun ja kassakriisiin ja yhteiskunnan puolelta on tullut poikkeuksellista tukea. Se ei kuitenkaan estä sitä karmeaa tosiasiaa, että monta yritystä kaatuu ja moni elämäntyö saa ikävän pisteen. Monet eivät siitä nouse enää koskaan, koska Suomen lainsäädäntö ei kohtele hellästi epäonnistuneita yrittäjiä.

Samaan aikaan kun kriisi on tragedia, se on suuri mahdollisuus luoda uutta. Erityisesti digitalisaatio saa tässä kriisissä uutta vauhtia. Moni toivoi, että myös ympäristön suojelulle käy samoin, mutta se näyttää jäävän vain väliaikaiseksi. Kun kriisin jälkeen kiihdytetään, hiiltä ja bensiiniä palaa ja lentokoneet vievät ihmisiä paikasta toiseen.

Nyt kannattaa aloittaa valmistautuminen

Kolmen kuukauden kuluttua maailma on kuin maailmansodan jäljiltä. USA:n talous tulee olemaan vielä täysi kysymysmerkki. Suuri osa Eurooppaa käynnistyy nopeasti, mutta Italia ja Espanja ovat saaneet niin kovia iskuja, että niiden ongelmat heijastuvat koko Euroopan tilanteeseen. Kiina kiihdyttää, mutta ei tarvita isoja hoksottimia, että eurooppalaiset yritykset ovat entistä valmiimpia palauttamaan ainakin osan alihankinnastaan Eurooppaan. Siitä tuli jo viestiä Saksasta, jossa Saksalaisen Kauppakamarin mukaan saksalaiset yritykset ovat tätä tekemässä.

Mitä tapahtuu nyt

Seuraavien viikkojen ja kuukausien aikana tiedot kriisin kehityksestä tarkentuvat päivä päivältä. Ne jotka aloittavat systemaattisen ennakoinnin tänään ja/ tai käyttävät siihen parhaita käytettävissä olevia välineitä, kykenevät kiihdyttämään juuri silloin, kun kaikki lähtee liikkeelle. Tilannetta voi vähän kuvata Stirling Mossin kertomuksena siitä, miten kilpa-ajaja ajaa mutkassa.

”Jarrutat niin myöhään kuin vain mahdollista ja pidät renkaat suorassa koko jarrutuksen ajan. Kun lopetat jarrutuksen, aloitat kääntymisen ja pistät kaasun pohjaan heti, mutta vasta sitten, kun tiedät että voit pitää sen pohjassa seuraavaan mutkaan saakka.”

Kun selviät järkytyksestä, aloita ennakointi

Se auttaa pääsemään nopeammin oikealle uralle. Ennakointi ei niinkään vaadi poikkeuksellisia kykyjä, vaan systemaattista ongelmien tarkastelua. Tietoa on saatavilla, siitä vain pitää osata valita ne omalle toiminnalle oleelliset osat.

Koronakriisi siirtyi eilen siihen vaiheeseen, jossa ei enää jarruteta, vaan auto menee vapaalla kohti sitä pistettä, jolloin kaasu voidaan painaa pohjaan. Se, joka on valinnut parhaan ajolinjan, tulee ensimmäisenä seuraavaan mutkaan.

Pasi Sillanpaa

Pasi Sillanpää

Kuudes Aisti Oy

Strategisti

Strategiatyön ja markkinoinnin ammattilainen Pasi Sillanpää tuntee erottuvien strategioiden ja markkinointikonseptien lainalaisuudet. Hän tuntee strategiatyötä tiedon jalostamisesta ja päätöksenteon kautta toimeenpanoon. Pasi sekä auttaa yrityksiä tekemään parempia päätöksiä ja johtamaan muutosta että puhuu ja kirjoittaa aktiivisesti aiheen ympäriltä.

Lisää vaikuttajalta Pasi Sillanpää


Lisää kategoriasta Johtaminen