Bonfire.fi

Luovuuden johtamisesta

Kolmas koronatalvi väsytti minut ja ehkä sinutkin? Oman elämäni “luovuuden johtaja” oli kadoksissa. Loputon etätyö alkoi puuduttaa ja luova suorituskykyni hiipui. Oikeita kohtaamisia oli vähän ja etänä yksin ideoiden pallottelu oli tylsää. Työelämässä ennen kokemani inspiraatio ei enää löytynyt omasta olohuoneestani. Mietin miten tehdä työarjesta itselleni luovempaa ja kevyempää? 

Olin kirjoittamassa äänikirjaa, ideoin uusia konsepteja, kuratoin ohjelmaa, valmensin etänä. Luovuutta tarvittiin. Halusin päästä syvemmälle ajatteluuni kiinni ja kirjoittaa auki mitä luovuus minulle merkitsee. Kaipasin ihmisiä, joiden kanssa pääsisin keskustelemaan luovuudesta ja kirjoittamisesta. Etsin mahdollisuuksia ruokkia luovaa puoltani monipuolisemmin.

Tilaa luovuudelle

Otin luovuuden johtamisen vahvemmin ohjaksiin. Raivasin vapaan viikon kalenterista, järjestin itselleni irtioton Hailuodolle residenssiin ja annoin itseni oleskella luovien ajatusten parissa Perämeren äärellä. Kohtasin ainakin kolme uutta ihmistä. Kävelin talvisissa maisemissa ja syvennyin keskusteluihin illallisen äärellä. Uppoutuminen ajatteluun, lukemiseen ja kirjoittamiseen rauhassa oli se mitä tarvitsin henkisen kestävyyden ja luovuuden herättämiseen. 

Luovan työn mahdollisudet  

Osallistuin Luova työ 2030 – seminaariin, jonka vertaisryhmissä myöhemmin pitkin kevättä keskustelimme siitä kuinka tärkeää itse kullekin luovuus on ajatustyössä. Henkinen joustavuus ja uteliaisuus sekä kehollinen työskentely nousivat monille tärkeiksi luovuuden osa-alueiksi.

Tietoisesti valintoja luovuuden eteen tekemällä alkoi luovuutta tulla elämääni lisää. Ilmoittauduin kuoroon ja huomasin, että laulaminen tekee minut onnelliseksi. Luova tekeminen alkoi ruokkia luovuuttani. Yksinkertaista! Menin teatteriin ja livekeikoille sekä tapahtumiin ja ideoita alkoi syntyä ihmisten kohtaamisista. 

Viikko viikolta sain kevään aikana ihmeellisesti kammettua itseni entistä luovempaan tilaan. Kirjoittaminen tuli yhä tärkeämmäksi ajattelun välineeksi. Työtehtäviin tuli luovempia osa-alueita mukaan. Pääsin uteliaisuuden ja ihmettelyn tilaan. Henkinen joustavuus alkoi lisääntyä. 

Menin livenä asiakkaan palaveriin. Palaverissa vitsailtiin ja naurettiin, tunnelma oli rentoa, ideoille annettiin tilaa, niitä lähdettiin tukemaan ja niihin kannustettiin ja luoviin ideoihin heittäydyttiin. Oli hauskaa tehdä asioita luovasti yhdessä. 

Kuka johtaisi luovuuttani, ellen minä itse?

Kun johdan itseäni etätyössä, johdan myös luovuuttani. En voi jättää luovuuttani huomioimatta, sillä ammennan siitä suurimman arvon työhöni. Onnekseni minulla oli tänä keväänä ympärillä ihmisiä, joihin pystyin luottamaan luovuuden osalta ja jotka myös näkivät luovuuden merkityksen tärkeänä. Tulen lämmöllä muistamaan tätä vaikeaa kevättä sillä aloin katsoa arkea ja sen erilaisia vuoden syklimäisiä siirtymävaiheita luovina prosesseina.

Luovuutta tarvitaan joka päivä

Luovassa prosessissa on erilaisia vaiheita ja prosessin loppuvaiheessa on aika korjata työn hedelmät! Talven ja kevään ajattelutyöstä syntyi äänikirja nimeltä “Luovuuskoulu”. 

Luovuuskoulu on 8-osainen äänikirja, joka tutkii luovaa ajattelua tarinoiden, kokemusten, podcast-keskustelujen ja tehtävien kautta. Ideana on herättää kuulijan luovuutta eri näkökulmista ja rohkaista luoviin tekoihin. 

On suuri ilo luoda uutta sekä nähdä, mikä kaikki on mahdollista kun vapautamme luovan potentiaalimme. Luovuuskoulun kuuntelu voi auttaa sinua luovan ajattelun ja tekojen äärelle oman luovuuden johtamiseen. Toivon, että löydät inspiraatiota arjestasi sekä työstäsi äänikirjaa kuunnellen! 

Luovuuskoulua voi kuunnella Storytel-äänikirjapalvelussa (Storytel Original)

Elsa Ervasti

Esiintymis- ja pitchausvalmentaja

Elsa Ervasti on esiintymis- ja pitchausvalmentaja, joka on valmentanut satoja suomalaisia start up- ja pk-yrittäjiä esiintymisessä ja pitchaamisessa. Elsa kirjoitti tietokirjan "Pitch! - innostavan tiivistämisen taito (Kustantamo S&S) yhdessä toimittaja Joonas Turusen kanssa. Optio valitsi teoksen vuoden 2020 Top 10 parhaan talouskirjan joukkoon. Kuva: Katriina Haikala

Lisää vaikuttajalta Elsa Ervasti


Lisää kategoriasta Johtaminen