Bonfire.fi

Lukemalla fiktiota voi ymmärtää paremmin ihmisyyden faktoja

Päätoimittaja Pietikäinen tilasi kolumnin ja toivoin minun kirjoittavan siitä miten fiktion lukeminen ja kirjoittaminen hyödyttää muuta ajatustyötä. Kattava vastaus vaatisi päätalon mittaa ja kolme tohtorin tutkintoa. Raapaisen kuitenkin aihetta oman subjektiivisen näkemykseni perusteella. Paino omakohtaisuudella, sillä näkökulmani on värittynyt sen pohjalta mitä olen tähän ikään mennessä kokenut, nähnyt ja lukenut, ja nämä kolme edellistä verbiä, teonsanaa, sekoittavat pääkoppani keittoa aktiivisesti yhdessä mielikuvitukseni kanssa ilman reseptiä tai ohjetta, jonka johdosta mieleni on täysin ainutlaatuinen. Aivan kuten sinullakin.

Mennään asiaan. Valistunut ihminen tietää lukemansa pohjalta, että tarinat auttavat meitä ymmärtämään muita ihmisiä. Tarinoiden avulla hahmotamme erilaisia maailmoja, uskomuksia ja todellisuuksia. Fiktion lukeminen opettaa meille empatiaa. Pystymme kokemaan myötätuntoa ihmisiä kohtaan joita emme ole ikinä tavanneet, jotka saattavat olla eläneet ihan toisessa ajassa tai mantereella, tai edustavat meistä eroavaa sukupuolta, seksuaalisuutta, heimoa tai kansaa. Koemme lukiessa heidän kohtaloitaan. Se on suurin anti mitä kirjallisuus voi tarjota, mutta se ei ole ainoa.

Fiktion lukeminen valmistaa meitä kohtaamaan erilaisia tunteita, ihmisiä ja tilanteita. Fiktio poistaa meistä yksinäisyyden tunnetta, löydämme sivuilta kohtalotovereita. Fiktio rikastuttaa ajatteluamme ja sanavarastoamme. Se lisää kykyämme kommunikoida muiden homo sapiensien ja miksei eläimienkin kanssa.

Ja paljon muuta.

Jokainen näistä asioista kehittää meitä missä hyvänsä ajattelua vaativassa työssä ja siinä sivussa kaikessa elämisessä. Ilman fiktiota emme tajuaisi, että kaikki arvokas ihmisyydessä on näkymätöntä. Se on tunteita, vaistoja, traumoja, unelmia, selviytysmekanismeja, unelmia ja pelkoja – motiiveja motiivien takana, syitä siihen miksi kukin käyttäytyy kuten käyttäytyy, valitsee kuten valitsee.

Fiktio on mielikuvituksen tuotetta. Fiktio ei ole mielikuvituksen tuotetta. Nämä molemmat virkkeet ovat yhtä totta. Fiktio toimii eli vaikuttaa meissä vain, jos sen havainnot tuovat esiin kätkettyjä, ääneen sanomattomia inhimmillisiä totuuksia. Fantasia-kirjatkin viehättävät meitä vain, jos niissä käsitellään ikuisia aiheita kuten rakkaus, toivo tai vaikka pelkoja voittavaa sankaruutta.

Entäpä auttaako fiktion kirjoittaminen sitten muussa elämässä tai työssä? En tiedä, mutta uskon niin. Minulla on siitä lähimuistissa kokemus, kun kirjoitin rikosromaanin. Kaunokirjallisen, pitkän tekstin kirjoittaminen opetti minulle elämänhallintaa, itsekuria, vastuunkantoa ja keskittymistä. Se oli minulle valtava, vaativa ja palkitseva kokemus projektina, joka vei valmistuakseen 500 työtuntia. Olin vastuussa vain itselleni, en voinut syyttää esihenkilöitä, työkavereita tai työkulttuuria omasta saamattomuudestani. Toivoisin voivani sanoa, että se kasvatti minua ihmisenä parempaan suuntaan.

Mutta itse sanojen paneminen paperille, peräkkäin, tolkullisen järjestykseen ja niin että niistä muodostui virkkeinä kokonainen tarina, vaati vielä yhden aivan keskeisen asian: omaa ajattelua ja oman äänen. Ja ehkä juuri tästä syystä kannustan jokaista kirjoittamaan mitä hyvänsä fiktiota edes pöytälaatikkoon, oli se sitten runo, novelli, aforismi, näytelmä tai laulun sanat.

Eli palaan Pietikäisen toiveeseen. Lukiessasi et ole itse äänessä vaan joku muu puhuu tai puhuttelee sinua. Se on vapauttavaa. Opimme kuuntelemaan, mikä on missä hyvänsä työssä tai suhteessa tärkeintä. Kirjoittaessa puolestaan meidän on löydettävä omat sanat ja sanoma, meidän on uskallettava olla oma itsemme. Kaikkea tätä tarjoaa fiktion eli kuvitelmien lukeminen ja kirjoittaminen. Rohkenisin jopa väittää, että ilman kuvitelmia me emme eroa työmuurahaisesta mitenkään.

Tommi Laiho

Folk Finland

Author, columnist, creator

Tommi Laiho on ollut mukana tekemässä Folk Finlandista yhtä Suomen luovimmista mainostoimistoista. Hän on ollut mukana suunnittelemassa Lidlin markkinointia vuodesta 2009. Tommin intohimo on tarinankerronta ja syvät totuudet ihmisyydestä. Hänen palkittu esikoiskirjansa rikosromaani Uhanalaiset julkaistaan helmikuussa 2021 (kustantaja Myllylahti).

Lisää vaikuttajalta Tommi Laiho


Lisää kategoriasta Kestävä kehitys