Bonfire.fi

Kymmenen vuoden kuluttua ei ole strategiakonsultteja

Pasi Sillanpaa

Tilalle tulevat menestysmuotoilijat. Tämä on seurausta asiakaskysynnän muutoksesta.

Strategian konsultointi ei mihinkään katoa, pikemminkin päinvastoin. Pelkästään Suomessa on tuhansia, ellei kymmeniä tuhansia yrityksiä, joille paremmin laadittu taistelusuunnitelma toisi merkittävää kilpailuetua.

Muutoksessa on kyse siitä, että kukaan ei halua ostaa vanhaa ja strategia käsitteenä lähtee ainakin 2000 vuoden takaisista tapahtumista Kiinassa. Se on auttamattomasti liian kauan siten.

Sama kehitys on nähty muussakin konsultoinnissa. Yhä useammin puhutaan muutoksen sijaan transformaatiosta ja asiakasprosessin määrittelyn sijaan palvelumuotoilusta. Viisitoista vuotta sitten aloitin urani prosessikonsulttina. Nyt sellaisia ei oikeastaan ole. Tilalle ovat tulleet palvelumuotoilijat, jonka sana taas tulee tietotekniikan puolelta ja on ilman muuta enemmän cool.

Sinänsä organisaation toimintaa kehittävä palvelumuotilija ei  kuitenkaan tee yhtään erilaista työtä kuin taitonsa ajan tasalla pitänyt prosessikonsultti. Mutta kuten sanottua, prosessikonsultit kuolivat sukupuuttoon, sitä sanaa ei kannata käyttää.

Maailman muutoksessa sanoilla on usein väliä, siilä niillä luodaan mielikuvia. Usein käy niin, että uusi sukupolvi haluaa tehdä pesäeron vanhaan juuri käyttämällä uusia nimiä vanhoista asioista. Aika ajoin syntyy myös täysin uutta. Eikä sitä kannata surkutella. Pitää vain sopeutua.

Kymmenen vuoden kuluttua strategiakonsultteja ei enää ole eikä ole montaa muutakaan ammattia. Toinen asia sitten on se, tehdäänkö niitä asioita, joita strategiakonsultit tekevät. Osa siitä tekemisestä katoaa, osa säilyy. Teknologia ja ihmisten mieltymykset ratkaisevat.

Pasi Sillanpaa

Pasi Sillanpää

Kuudes Aisti Oy

Strategisti

Strategiatyön ja markkinoinnin ammattilainen Pasi Sillanpää tuntee erottuvien strategioiden ja markkinointikonseptien lainalaisuudet. Hän tuntee strategiatyötä tiedon jalostamisesta ja päätöksenteon kautta toimeenpanoon. Pasi sekä auttaa yrityksiä tekemään parempia päätöksiä ja johtamaan muutosta että puhuu ja kirjoittaa aktiivisesti aiheen ympäriltä.

Lisää vaikuttajalta Pasi Sillanpää


Lisää kategoriasta Johtaminen