Bonfire.fi

Kulttuuri muuttuu kahvikuppi kerrallaan

Panu Luukka

Kulttuurin muutoksesta ja sen ”mahdottomuudesta” puhutaan paljon. Vallitsevana trendinä on huokailla muutoksen hankaluutta ja hitautta. Ja joo, on se hankalaa ja hidastakin, mutta aina jokaisen hikipisaran, kyyneleen tai otsikkoni mainitseman kahvikupin arvoista.

Kulttuuri muuttuu kahvikuppi kerrallaan. Näihin sanoihin Eija Hakakari kiteytti Finnairin viisi vuotta kestäneen kulttuurin muutoksen, jota Eija oli johtamassa henkilöstöjohtajan roolista käsin.

Eijan sanoissa on suurta viisautta. Kulttuurin muutos alkaa siitä, että tulemme tietoiseksi tavoitekulttuuristamme sekä kulttuurimme nykytilasta. Niin, siis molemmista. Siitä millainen haluaisimme olla ja siitä millainen oikeasti, aidon rehellisesti, olemme juuri nyt.

Tultuamme tietoiseksi siitä millainen olemme ja millainen haluamme olla, tulee meidän muotoilla kulttuuriset rakenteemme ja tekemisemme sellaiseksi, että matka nykytilasta tavoitetilaan toteutuu.

Tämän jälkeen meidän pitää elää kulttuuriset päätöksemme todeksi. Joka päivä. Jokainen toimitusjohtajan lähettämä Yrityksen-nimi-tähän_All -lähetetty sähköposti rakentaa tai tuhoaa kulttuuria. Jokainen tiimipalaveri, hissimatka, rekrytointi ja maksettu bonus tekee samoin.

Kaikissa näissä kolmessa edellä esitetyssä muutoksen vaiheessa, juotujen kahvikuppien määrä on suoraan verrannollinen muutoksen onnistumiseen. Eikä Eija tietenkään tarkoittanut kahvikupilla faktisesti juodun kahvin määrää (eikä kuulemma saanut Pauligilta tai muultakaan paahtimolta sponsorituloja), vaan kahvikupin ääressä tapahtuneita kohtaamisia ja käytyjä keskusteluja.

Muutos tapahtuu aina yksilötasolla. Kulttuurin muutoksessa johdon täytyy jalkautua (tuntuu niin kornilta puhua tällaisista asioista, mutta kyllä vaan pitää) lattialle ja kohdata työntekijöitä tasa-arvoisina kulttuurinrakentajina. Ihmisiä kohtaamalla heidän kanssaan keskustelemalla ja heitä ymmärtämällä, voidaan muutosta johtaa. Ihmisiä kohtaamalla heihin voidaan vaikuttaa. Ihmisiä kohtaamalla tapahtuu ihmeitä.

Kulttuurin muutos ei tapahdu käskemällä. Kulttuurin muutos ei tapahdu toivomalla. Se tapahtuu tekemällä. Yksi kahvikuppi kerrallaan.

Panu Luukka

Panu Luukka

Leidenschaft Oy

Yrityskulttuurimuotoilija

Panu on Suomen johtavia asiantuntijoita yrityskulttuurin saralla ja intohimoinen paremman työelämän puolestapuhuja. Panu on ollut perustamassa Suomen ensimmäistä yrityskulttuurimuotoilutoimisto Leidenschaft Oy:tä sekä työntekijäymmärryskyselytalo The Siqnificant Company Oy:tä. Panun Yrityskulttuuri on kuningas -kirja julkaistiin alkuvuonna 2019.

Lisää vaikuttajalta Panu Luukka


Lisää kategoriasta Johtaminen