Bonfire.fi

Kotitoimisto 2030 – työpäivä dronen ja hologrammikollegoiden kanssa 

Muistatteko ne ajat, kun ”puhelin” tarkoitti perheen yhteiskäytössä olevaa lankapuhelinta? Sittemmin sanalla alettiin viitata matkapuhelimeen, ja nykyään se merkitsee ensisijaisesti taskussa kulkevaa minitietokonetta. Uskon, että muutaman vuoden päästä puhuessamme ”toimistosta” tarkoitamme useimmiten kotona olevaa työtilaa työvälineineen. Mutta miltä sellainen toimisto oikein mahtaa näyttää?

5G tuo uusia mahdollisuuksia kotitoimistoon

5G:n yleistyessä yhä useampi laite voi olla ja tulee olemaankin verkossa. Kotitoimiston nykyisten nettiin liitettyjen laitteiden – lähinnä puhelimen, tietokoneen ja tulostimen – lisäksi tulevaisuudessa meillä on käytössä VR-kypärät tai ehkä jopa hologrammiskanneri ja -projektori.

Tapaamiset sujuvat kuin kasvokkaisissa kohtaamisissa, kun voimme siirtyä avatereina virtuaaliselle pääkonttorille tai esiintyä hologrammeina toistemme kotitoimistoissa. VR-kypärän käytössä on se hyvä puoli, että avatariksi voi valita sellaisen sankarin kuin haluaa – hologrammina taas ollaan omana itsenään, eli kokouksiin pitää taas pukeutua ja kammata tukka!

Koska kaikki toimii langattomasti, tietenkin, tarvitaan myös latureita. Tulevaisuudessa ei tarvitse käyttää aikaa laturijohtojen ja pistorasioiden etsimiseen, vaan riittää, että huoneeseen sijoitetaan langaton laturi – se pitää automaattisesti kaikkien laitteiden akut täynnä.

Hyvinvointi 2.0

Koneoppiva työtuoli analysoi käyttäjänsä asentoa ja värisee, kun on aika nousta jaloittelemaan tai muistaa parantaa ryhtiä. Jaloittelutauon voi viettää vaikkapa älypeilin äärellä: siitä näkee samalla omat liikkeensä ja taukojumppaa tarjoavan ohjaajan opastuksen – kätevää! Lounastauko on tulevaisuuden toimistotyöläiselle vaivaton, sillä hän on ehkä nielaissut pienen kapselin, joka mittaa kehon ravinnetasapainoa ja kertoo, mitä seuraavaksi kannattaisi syödä. Älyjääkaappi valmistaa kapselin suositusten mukaisesti tuoreista hedelmistä ja kasviksista sopivan smoothien ja totta kai tilaa automaattisesti muut puuttuvat ruuat kotiovelle.

Siisti ja sisustuksellinen työtila

Älykaihtimet päästävät tai blokkaavat ikkunasta tulevaa valoa niin, ettei se häikäise. Kaihtimet toimivat samalla myös aurinkopaneeleina, jotka kääntyvät aina parhaaseen kulmaan vangitakseen enimmät säteet energiaksi, jota voidaan sitten syöttää siihen seinälle kiinnitettyyn langattomaan laturiin. Keinovalaistus taas ottaa vastaan tietoja tunnesensorilta ja valitsee sopivan sävyisen valon avittamaan keskittymisessä, tai lisää kirkkautta sinne, missä halutaan lukea. Seiniä peittävät digitapetit, jotka toimivat kosketuksella: maisema, väri tai kuvio vaihtuu yhdellä pyyhkäisyllä, ja luovan hetken yllättäessä voi koko seinän muuttaa valkotauluksi, jolle nerokkaan kaavan tai huikean taideteoksen saa heti muistiin.

Ja kun hyvä flow iskee, ei myöhemminkään tarvitse harmitella väliin jäänyttä viikkosiivousta. Pieni siivousdrone toimii nimittäin kodinhengettärenä pyyhkien pölyt tasoilta ja ehkäpä kuskaten likaiset kahvikupitkin keittiöön puolestasi.

tietoturvasta

Jarkko Huhtaniitty

HP Suomi

toimitusjohtaja

Lisää vaikuttajalta Jarkko Huhtaniitty


Lisää kategoriasta Tulevaisuus