Bonfire.fi

Kolmenlaisia luovia Homo sapienseja

Anteeksi, tämä on taas yksi kolumni luovuudesta. Kenties saan tähän vielä jotenkin ympättyä tarinankerronnan, niin lukijalle tulee ”aa-tuuti-lullaa” jo ensimmäisessä kappaleessa.

Vitsit vitseinä ja pylly pois tyynyltä, kuten K-Supermarket Supervexin Veikko Still minua aikoinaan kouli. Minulle ei ikinä selvinnyt mitä tuo sanonta tarkoitti. Vexi oli luovin ruokakauppias, joka Suomessa on ikinä asiakkaita palvellut. Kauppias joka eli kuten opetti, vaikka hänen toimiaan kyseenalaistettiin vähän väliä.

En tiedä, mutta luulen K-kaupan aloittaneen ohimennen kovemman ketjukurin 2000-luvun alussa nimenomaan Vexin vuoksi. Luova yrittäjä piti saada ruotuun. Kaikenlainen sooloilu ja kapina on aina enemmistön mielipidettä vastaan. Se on syy siihen, miksi demokratia koskaan johda suurempaan muutokseen. Mutta siitä sitten joskus toiste.

Luovuus löytyy kaikista

Luovuus on minusta ihmisyyden tärkein arvo rakkauden rinnalla. Laumaeläimet, eli ihmislampaat, ovat toki eri mieltä. Suotakoon se heille.

Jos haluaa elää elämänsä robotin lailla, suorittamalla ja toistamalla samoja rutiineja vuodesta sekä vuosikymmenestä toiseen, on siihen lupa ja mahdollisuus. Eihän elämää nyt kannata omaan ajatteluun tuhlata. Sen sijaan, parempi tehdä ja toimia kuten kaikki muutkin. Eiväthän massat voi olla väärässä.

Kansainvälinen tottelevaisuuskoe on todistanut usealla eri vuosikymmenellä ja eri maissa sen, että noin 70% ihmisistä on valmis toimimaan kuten auktoriteetti käskee, vaikka käsky olisi olla keskitysleirin vartija.

Etkö usko? Sinäkö et hulluuteen alistuisi? 70-prosentin todennäköisyydellä olet väärässä. Eikä mennä edes koronahysteriaan. Myös siitä sitten joskus toiste.

Jokainen meistä on luova, sanotaan. Se on klisee, mutta totta. Minulla on hyvin yksinkertainen oma teoria, joka ei välttämättä ole totta, mutta ainakin se on oma ajatukseni.

Olemme kaikki luovia ajattelijoita. Päässämme on ääniä, jotka kertovat niin uskomattoman mielikuvituksellisia tarinoita, että oksat pois. Osaamme sepittää itsestämme täysin älyvapaita tarinoita. Mieleemme tulee niin omituisia ajatuksia, että jos ne sanottaisi ääneen, meitä luultaisiin hulluiksi.

Älä huoli! Jokainen on päästään mielenvikainen tavalla tai toisella. Olemme siis kaikki luovia ajattelijoita. Se tekee juuri sinusta ainutlaatuisen. Ole ylpeä sekopäisyydestäsi!

Luovuus ei alistu

Vähän pienempi ryhmä, kuin jokainen meistä, muodostuu luovista käsityöläisistä sanan laajassa merkityksestä. Teemme jotain tilattua luovaa, tuomme immateriasta idean konkreettiseksi: keksimme innovaatioita, ratkomme ongelmia, muodostamme uusia yhtälöitä, luomme ideoita tai peräti ideologioita, kampanjoita, musiikkia, tekstiä, maalauksia, kaikenlaista ihmeellistä.

Käytämme siis mielikuvitustamme luovasti ja tuotamme palveluja tai tuotteita tai kokemuksia tai ismejä, jotka palvelevat laajempaa yleisöä. Absoluuttisesti mitään inhimmillistä uutta ei synny ilman luovuutta ja ideoita. Ylistys siis kaikille teille! Te olette evoluutio sen pienimmässäkin muodossa, vaikka se olisi tarpeetonta kuin avocadopasta tai haitallista kuin sosiaaliset mediat. Jälkimmäisestä muuten enemmän joskus toiste.

Viimeisin ryhmä on todella pieni. Kenties vain viisi prosenttia koko populaatiosta, kuuluu luovasti eläviin, eli ytimeltään luoviin. He ovat se porukka, jota enemmistö ei ymmärrä, mutta jota he salaa ihailevat ja yleisesti paheksuvat.

He nimittäin elävät luovasti, omintakeisesti ja lupaa kysymättä. He kyseenalaistavat olemassa olevan ja itsensä. He ovat arvaamattomia, ulospäin epäloogisia, vastarannan kiiskejä, omaperäisiä, ristiriitaisia ja helposti omituisiksi tai jopa pelottaviksi leimaantuvia.

Me pelkäämme heitä, koska he eivät alistu yleiseen mielipiteeseen, keskiluokkaisiin normeihin tai yhteisiin pelisääntöihin. Takaraivossamme kuitenkin pieni ääni, se luova ajattelija, pohtii: ”voi hitsin pimpula, saako noin elää? Onkohan tuo ihminen enemmän vapaa ja itsenäinen? Ettei se saatana vaan ole sellainen oman elämänsä täyteen mittaan toteuttaja?”

Tommi Laiho

Folk Finland

Author, columnist, creator

Tommi Laiho on ollut mukana tekemässä Folk Finlandista yhtä Suomen luovimmista mainostoimistoista. Hän on ollut mukana suunnittelemassa Lidlin markkinointia vuodesta 2009. Tommin intohimo on tarinankerronta ja syvät totuudet ihmisyydestä. Hänen palkittu esikoiskirjansa rikosromaani Uhanalaiset julkaistaan helmikuussa 2021 (kustantaja Myllylahti).

Lisää vaikuttajalta Tommi Laiho


Lisää kategoriasta Kestävä kehitys