Bonfire.fi

Manageri pureutuu projektikohtaisesti urheilun ja politiikan kulisseihin

Harri Halme & Ari Pusa: Manageri – Miten tehtiin rahaa, julkisuutta ja menestystarinoita (Tammi 2022)

Manageri Harri Halmeen uraa ja elämää haravoiva teos on näkökulmaltaan kiehtova. Lukija pääsee kurkistamaan huippu-urheilun ja politiikan estradin taakse. Peli kulisseissa on toisinaan kovempaa kuin kentällä.

Kaisa Mäkäräinen, Petra Olli, Aki Parviainen, Ilkka Kanerva, Sari Multala, Olli-Pekka KarjalainenManageri käy läpi lukuisia eri tekijöitä, joiden yhteistyötä Halmeen kanssa perataan läpi projektikohtaisesti. Tämä tuo kirjan rakenteeseen jäntevyyttä, mutta nostattaa myös sisällön kiinnostavuuden epätasaisuutta. Mitä tutumpi luvun kohde lukijalle on, sitä mielekkäämmältä sisältö tuntuu.

Halme tuo myös oman persoonansa peliin. Hän ei kaihda kärkkäitä mielipiteitä ja uskaltaa tuoda esiin näkemiään epäkohtia, koskien mm. eri lajiliittojen toimintaa. Toisaalta Halme myöntää ajoittain myös oman näkökulmansa rajallisuuden. Hän ei nosta itseään jalustalle, päinvastoin.

Halmeen kirjan pääosassa ovat siinä esiintyvät urheilijat ja poliitikot. Varsinkin edesmennyt Ilkka Kanerva saa Halmeelta osakseen suitsutusta.

Manageri on sujuva ja paikoin hyvinkin vetävä teos. Yksittäisten tarinoiden ohella se on kiinnostavimmillaan silloin, kun Halme lyö pöytään konkreettisia oppeja liittyen esimerkiksi sponsorien hankintaan tai alkuanalyysin tekemiseen. Näitä olisi toivonut enemmän. Halmeen ammattitaito kohdistuu sen verran erikoistuneelle alalle, että hänen kokemuksensa kiinnostavat.

Teksti: Harri-Pekka Pietikäinen

Bonfire