Bonfire.fi

Katri Ylinen: Aamu ilman darraa

Alkoholismi puhututtaa milleniaaleja. Raskas päihteiden käyttö yhdistetään usein osaksi tämän päivän hektistä työelämää. Työstä palaudutaan pullo kourassa tai lasi kädessä. Oravanpyörä odottaa pyörimistään. Yhä useampi kertoo kokemuksistaan raitistumisesta, jota on edeltänyt pitkäaikainen ongelmakäyttö.

Katri Ylisen teos Aamu ilman darraa (Into 2022) on yksi viime aikoina ilmestyneistä teoksista, jossa kirjailija purkaa henkilökohtaisten kokemustensa kautta myönteiseen päihdekulttuuriin liittyviä ongelmia. Päihderiippuvuus on aiheena on tärkeä ja se puhuttelee. Siitä kielii jo pelkästään se, että vuoden aikana aiheesta on julkaistu useampikin eri teos.

Ylisen tarina on varsin tuttu. Se ei sisällä raflaavia yksityiskohtia, jos sellaiseksi ei lasketa sammumista eduskuntaan hänen toimiessaan eduskunta-avustajana. Kirjan kantava teema onkin alkoholismin näkymättömyys. Se, että työntekijä saattaa ulospäin vaikuttaa normaalilta vaikka pinnan alla myrskyää.

Aamu ilman darraa -kirjan kaltaisia teoksia on vaikea arvioida neutraalisti, sillä niiden merkitys kirjoittajalle itselleen on keskivertoa terapeuttisempi. Sellaiselta Ylisen kirja paikoin tuntuukin. Ulkopuolisen lukijan on välillä vaikea hahmottaa punaista lankaa sille, miksi juuri tämä tarina on erilainen muista vastaavista.

Uskoisin Ylisen kirjan toimivan parhaiten vuoropuheluna samassa elämäntilanteessa olevien kanssa. Työkulttuuriin pesiytyneen päihderiippuvuuden tunnustaminen ja tunnistaminen ovat avainasemassa sen osalta, minkälaista maailmaa valitsemme edistää.

Kova pöhinän ei pitäisi vaatia vastapainoksi kovia kännejä. Mikäli näin, on normeja kyettävä tarkastelemaan uudenlaisessa valossa.

Tässä Ylinen toimii yhtenä ansiokkaana soihdunkantajana.

Teksti: Harri-Pekka Pietikäinen

Bonfire