Bonfire.fi

Juha Siltala: Pandemia

Otava mainostaa sivuillaan Juha Siltalan kirjoittaman Pandemian olevan korona-ajan älyllinen analyysi, joka haastaa käsitykset menneestä ja tulevasta. Herkullinen lupaus, joka valitettavasti lässähtää järkälemäiseksi teokseksi, jossa omaperäiset ja kiehtovat havainnot jäävät aikakauden huolellisen mutta luettelomaisen kuvaamisen alle.

Koronapandemia on jo nyt ollut usean tietokirjan aihe. Siltalan opus on silti ensimmäinen kotimainen teos, joka pureutuu pieteetillä ja ajatuksella ajanjaksoon ja sen synnyttämiin lieveilmiöihin. Se on kunnianhimoinen teos, jossa tekijän asettama aita on korkealla.

Siltala kiikaroi taaksepäin pandemiaa etenkin globaalin talouskilpailun kautta, joka osaltaan eristi ihmisiä, korosti paikallisuutta, rauhoitti elämäntahtia ja kiihdytti digiloikkaa.

Pakon edessä toimittiin toisin.

Siltala tarkastelee kirjassaan poikkeusaikaa yksilöiden itsesäätelyn ja yhteiskuntien koossapysymisen kannalta. Warelius-palkinnon saanut tietokirjailija pohtii myös velkaelvytystä uutena normaalina, vaarallisemmaksi käynyttä arkea, poliittisten vastakkainasettelujen houkutusta ja ympäristökriisin ratkaisuyrityksiä.

Kirjan ehdoton ansio on juurikin sen laaja-alaisuus. On paljon mahdollista, että Siltalan teosta katsotaan vuosien päästä yhä pandemia-ajan kattavimpana kuvauksena.

Siltala onnistuu kirjoittamaan kiehtovan ensyklopedian viime vuosien järisyttävistä tapahtumista. Vaikka teos ei tarjoa kovinkaan uusia oivalluksia pandemiasta, sen filosofinen käsittelytapa pitää tekstin luettavana myös muille, kuin aiheeseen pakkomielteisellä intohimolla suhtautuville.

Harri-Pekka Pietikäinen

Päätoimittaja, Bonfire.fi -bisnesmedia & Luova kustannuspäällikkö, Bonfire Books