Bonfire.fi

Jia Tolentino: Trikkipeili – ajatuksia aikamme itsepetoksesta

Yhdysvaltalaisen Jia Tolentinon esikoisteos Trikkipeili (Into 2022) on noussut maailmalla melkoiseksi puheenaiheeksi. Tolentino kirjoittaa viimeisten vuosikymmenien yhteiskunnallisista ilmiöistä milleniaalin äänellä, mutta suhtautuu omiin ajatuksiinsa ja olettamuksiinsa kriittisesti.

Tolentinon tekstejä on julkaistu aiemmin muun muassa The New York Times Magazinessa sekä feministijulkaisu Jezebelissä. Monet julkisuudesta tutut henkilöt ovat ilmaisseet kehunsa Tolentinon kirjoituksia kohtaan, kuuluisimpana kenties Yhdysvaltojen entinen presidentti Barak Obama.

Mistä Tolentino sitten kirjoittaa?

Trikkipeili purkaa esseiden tavoin sellaisia teemoja kuin internet, tosi-tv, ihmisenä olemisen optimointi, aikamme naiskuva, ekstaasi, sukupolvikokemus, sukupuolittuneet oppilaitokset, feminismi ja avioliitto.

Tolentino sukeltaa syvälle aiheisiinsa sekä pedagogisesti että hetkittäin myös omien kokemustensa kautta. Kynä on terävä ja kirjoittamisen kulma liberaali mutta kriittinen. Tolentinon huomiot esimerkiksi ihmisyyden optimoinnista mahdollisimman tuottavaksi ovat virkistäviä, joskaan eivät uraauurtavia. Esseet ovat perusteellisia ja paikoin vimmaisia, mutta ne eivät lopulta pääse pintavettä syvemmälle. Lukija jää toivomaan jotain omaperäisempää oivallusta. Facebookin, Uberin ja Amazonin kaltaisten jättien kritisoiminen tai henkilöbrändäyksen kyseenalaistaminen ei nostata kulmakarvoja.

Parhaimmillaan Trikkipeili on hetkinä, jolloin Torentino peilaa teemoja omaa elämäänsä vasten. Kristillisessä yhteisössä varttunut Torentino kuvaa hienosti uskonnollisen pinnan alla kytevää liberaalia uteliaisuutta, joka nuorilla kohdistuu esimerkiksi huumeiden viihdekäyttöön. Näissä hetkissä Torentino ei sorru moralisoimaan. Hän valottaa monin paikoin myös aikaansa Rauhanjoukoissa.

Vaikka Trikkipeili on ärhäkkä teos, se päättyy useimpien esseiden kohdalla sovinnaisesti. Torentino muistuttaa, ettei ”kertomuksen tarvitse olla suoraviivainen eikä sen tarvitse olla tyydyttävä; ettei se itse asiassa koskaan ollut suoraviivainen sen paremmin kuin tyydyttäväkään ja että kun sen oivaltaisin, pystyisin erottamaan, mikä on totta.”

Harri-Pekka Pietikäinen

Päätoimittaja, Bonfire.fi -bisnesmedia & Luova kustannuspäällikkö, Bonfire Books