Bonfire.fi

Ethan Kross: Sisäinen hälinä – Miksi ajatukset ylikuumenevat ja miten sitä voi välttää?

Yhdysvaltalainen psykologi Ethan Kross on erikoistunut tutkimuksessaan sisäiseen puheeseen. Siis siihen aivojemme tuottamaan hälinään, jota kuuntelemme lähes koko hereilläoloaikamme. Nyt Kross haluaa jakaa Sisäinen hälinä -kirjassaan (Karisto, 2022) jokaisen käyttöön tieteentodistamat opit, joilla hälinän haitalliset vaikutukset pidetään kurissa – ja kuinka ruokitaan ajatuksia, jotka saavat meidät menestymään niin työelämässä kuin muidenkin tavoitteiden suhteen.

Kirjan ehdottomasti suurin anti on jo sen otsikossa. Sisäinen hälinä on kuvaava termi, joka auttaa hahmottamaan sen, kuinka jokaista hetkeämme värittävät omat ajatuksemme. Samalla kun yritämme keskittyä ratkomaan nykyhetken ongelmia, aivot saattavatkin tuottaa meille menneisyydestä kumpuavaa kriittistä asennetta tai olla jo monta askelta edellä ja murehtia tulevaa epäonnistumista.

Kross esittelee kirjassaan tutkimusta, joka on osoittanut millä tavoin huippu-urheilijat tai salaisen palvelun agentit saavat onnistumista rajoittavan kriittisen puheen kuriin. Esimerkit tuntuvat aika erikoistapauksilta: en usko, että monikaan meistä kokee samanlaisia paineita kuin baseball-pelaaja, jonka ura on kiinni yhden lyönnin onnistumisesta, puhumattakaan sota-alueilla työskentelystä tai huippusalaisesta vakoilutyöstä. Ehkä kirjassa on haluttu esitellä erityisen räväköitä esimerkkejä tai sitten tutkimusta ei ole vielä tehty tavantallaajien keskuudessa – yhtä kaikki kirjoittaja onnistuu kuvaamaan näiden erikoisesimerkkien kautta, miten ihmismieli toimii paineen alla.

Sitten epämiellyttäviin uutisiin: me taidammekin jo kaikki tietää, miten omaa mieltä huolletaan. Krossin työkalut sisäisen hälinän hallintaan kuulostavat nimittäin aika tutuilta. Somen käyttöä on hyvä rajoittaa, kävely luonnossa rauhoittaa hälisevää mieltä ja toisinaan on hyvä muistuttaa itseään siitä, että omat ajatukset ovat vain ajatuksia, eivät missään tapauksessa aina totta. Hälinän hallintaan ole olemassa mitään oikotietä. Ei auta kuin jumpata omaa ajatteluaan ja pitää mahdollisuuksien mukaan taukoa somesta ja sähköpostista, jotka saavat luonnosta pitävät aivot helposti ylikuumenemaan.

Kirja muistuttaa lukijaa lempeän jämäkästi, kuinka työhaasteet tai stressaavat elämäntilanteet eivät ole ylitsepääsemättömiä muureja: omaa oloaan voi helpottaa yllättävän yksinkertaisillakin keinoilla. Esimerkiksi katsomalla mieltäkuormittavia tilanteita ja haasteita toisesta näkökulmasta, kuin ulkopuolisena. Siinä voi auttaa kun puhuttelee itseään kolmannessa persoonassa ja luo näin etäisyyttä tilanteen herättämiin tunteisiin. Monelle on varmasti tuttua tunne siitä, että ennen haastavaa työtehtävää tekee mieli siivota. Kross kertoo tämän olevan hyvin yleinen työhön tarttumisen rituaali, joka antaa aivoille tunteen tilanteen hallinnasta ja toimii siirtymänä kun ollaan tarttumassa johonkin tärkeään.

Vaikka kirja ei ehkä tarjoa mullistavaa uutta tietoa, se voi auttaa hahmottamaan ihmisen psykologiaa. Kross tarjoilee yleistajuisessa muodossa, mitä aivoissa tapahtuu kun pidämme taukoa somesta tai käymme ulkona kävelyllä. Ja kun tämän sisäistää, voi uusiin tapoihin tarttuminen olla taas hieman helpompaa.

”Sisäisen äänen hallitseminen voi auttaa meitä tulemaan selväpäisemmiksi, minkä lisäksi se voi vahvistaa suhdettamme ystävien ja rakkaiden kanssa, auttaa meitä tarjoamaan parempaa tukea elämämme tärkeille ihmisille, kehittämään organisaatioita ja yrityksiä, joissa ihmiset ovat paremmin turvassa loppuun palamiselta, suunnittelemaan fiksumpia ympäristöjä, joissa tasapainotellaan luonnon ja järjestyksen välillä, sekä muuttamaan digitaalisia alustoja siten, että ne edesauttavat yhteyden saamista ja empatiaa.” (s. 178)

Meri Parkkinen

Tuotanto- ja viestintäkoordinaattori