Bonfire.fi

Amel Gaily: Työn elämä – Tulevaisuuden epätyypilliset työsuhteet

Vain harva tekee tänä päivänä uransa yhdessä työpaikassa ja yhä useamman tienestit kerätään pätkissä, keikkatyönä tai itsensä työllistäen. Tähän työelämän mullistavaan ilmiöön pureutuu Amel Gailyn Työn elämä – tulevaisuuden epätyypilliset työsuhteet (Alma Talent 2022). 

Vaikka aihe puhuttaa, on kattokäsitettä tälle yleistyvällä freelancer-, vuokra- ja osa-aikatyö trendille vielä keksimättä. Sateenvarjotermin alle pitäisi saada mahtumaan paljon: osa työntekijöistä ajautuu pois perinteisestä palkkatyöstä pakon sanelemana, toisille se on tavoiteltua vapautta. Gailyn kirja tuo monipuolisesti ja perustellen esiin ilmiön riskit ja mahdollisuudet. Vaikka näkökulma on työntekijöiden eduissa ja tarpeissa, Gaily avaa kattavasti myös yritysten näkökulmaa keikkatyöhön. 

Esseemäinen rakenne tekee kirjaan tarttumisen helpoksi. Keskiössä on ihmiselämän eri vaiheet aina lapsuudesta eläkeikään työn näkökulmasta. Fiktiiviset esimerkkitarinat esittelevät jokaiseen ikävaiheeseen liittyviä työelämää rajoittavia tai rakentavia seikkoja. Tarinoiden olisi kuitenkin toivonut olevan tietoteoksessa fiktion sijaan faktaa. 

Työn elämä perustelee lukijalle, miten jokaisen meistä niin työntekijänä, äänestäjänä kuin kuluttajanakin tulisi olla kiinnostunut keikkatyön merkityksestä yhteiskunnalle ja sen yksilöille. Vaikka oma työ ei vielä olikaan murroksessa, tulee ilmiö omalle kotiovelle esimerkiksi ruokaa tilatessa tai pakettia vastaanottaessa. 

“On melkein vaikea kuvitella tulevaisuuden työtä, johon ei jollain tavalla liity jokin globaali digitaalinen alusta. Joten näiden kysymysten sivuuttamisen tai huomiotta jättämisen sijaan on aika kehittää lähestymistapoja, joilla voidaan taata ihmisarvoinen työ kaikille. Jos alustatalouden yritysten liiketoimintamalli ei toimi ilman ihmisen riistoa, malli on virheellinen.” 

Amel Gaily on Finnish Business Angels Network ry:n toimitusjohtaja ja start-up-maailman asiantuntija. Työn elämä – tulevaisuuden epätyypilliset työsuhteet on hänen esikoiskirjansa. 

Meri Parkkinen

Tuotanto- ja viestintäkoordinaattori