Bonfire.fi

#kassavirta: Kassaennuste ja data on kuin luotettava auto, jonka tankki on täynnä

Luotettavuus on yksi tärkeimmistä auton ominaisuuksista meille suomalaisille. Luotettava auto vie turvallisesti perille kaikissa sääolosuhteissa, joita Suomen kaltaisessa neljän vuodenajan maassa voi olla. Nopeusmittari kertoo kuskille automaattisesti vauhdin ja polttoainemittari jäljelläolevan polttoaineen. Ajotietokone varoittaa jäästä tienpinnassa, joka varmistaa varautumisen ja turvallisen matkan riskeistä huolimatta. Ilmastointi parantaa ajomukavuutta. Kaikkia tarvitaan luotettavaan matkustamiseen.

Kassaennusteen kuski on yrittäjä. Luotettava kassaennuste vie yrittäjää eteenpäin kaikissa suhdanteissa, joita globaalissa taloudessa voi olla. Tarkoitus ei ole, että kuski joutuu kesken matkan  mittamaan tienpinnan lämpötilaa tai polttoainetankkia mittatikulla. Kuten autossa, luotettava kassaennuste kertoo automaattisesti riskiskenaariot, maksuviiveet ja ennenkaikkea,  ennustaa kassan saldoa, kuin hyvä näkyvyys Lahden moottoritiellä. Helppo käyttöliittymä parantaa ajomukavuutta. Kaikkea tätä tarvitaan luotettavaan kassaennusteeseen.

Koronan toinen aalto kassalle on kuin pakkasaamu kesärenkailla Lahden moottoritiellä

Alkutalven yöpakkaset ilman talvi- tai nastarenkaita on ehkä pahin uhkakuva autoilijalle. Koronan toinen aalto ja asiakkaiden maksukäyttäytyminen kassalle ovat kuin pakkasaamu kesärenkailla Lahden moottoritiellä. Reaaliaikainen data maksukäyttäytymisestä (alla kuvassa) kertoo, että koronan toinen aalto on kasvattanut sekä maksuviiveitä että ennakkomaksuja kesän jälkeen. Tämä kaikki vaikuttaa kassaennusteeseen.

maksuviiveet reaaliajassa kesän jälkeen, noin miljoonan laskun satunnaisotanta (Lähde: riskrate tietokanta)

Koneoppimismalli ja data on kuin luotettava kuski, jolla on paljon ajokilometrejä

Auton ajotietokone analysoi dataa luotettavasti niin, että kuski voi muutaman mittarin silmäyksellä keskittyä ajamiseen ja vaikka Bonfire podcastin kuunteluun.  Dataa ja koneoppimismalleja hyödyntävä kassaennuste toimii samoin. Se mittaa tulosta, analysoi riskiä ja ennenkaikkea, ennustaa kassan saldoa.

Mitä enemmän kuskilla on ajokilometrejä, sitä todennäköisempää on, että hän pärjää erilaisilla ajokeleillä. Sama pätee koneoppimiseen: kassaennuste on sitä parempi, mitä enemmän ja monipuolisempaa dataa se on nähnyt ja kokenut. Dataa hyödyntävä kassaennuste varoittaa kuskia etukäteen turbulenssista asiakkaiden maksukäyttäytymisestä ja ehdottaa taloudellisempaa ajotyyliä, joka säästää kassaa.

Omalla datalla lisää rahaa kassaan

Maailmassa on kauan puhuttu, kuinka data on uusi öljy tai kulta. Datalla on arvoa, silloin kun sitä voi hyödyntää päätöksenteossa. Kassa on yrittäjälle elinehto. Yrityksen tulos voi olla positiivinen, mutta kassa silti negatiivinen. Näistä kassa määrittää elinvoiman.

Dataa hyödyntävä kassaennuste on yrittäjälle kuin luotettava auto, jonka tankki on aina täynnä. Se säästää työaikaa, antaa luotettavan kassaennusteen ja mittaa reaaliajassa tulosta, joka tuo lisää rahaa kassaan. Toisin sanoen, datan avulla positiivinen kassavirta on kaikkien yrittäjien käden ulottuvilla.

Paljon tsemppiä kassan tehostamisen!

#kassavirtablogi käsittelee kassan ennustamista ja kuinka ennustetta voi parantaa datan avulla. Sarjan ensimmäinen blogi käsitteli kassaennustetta yrittäjälle; mitä kassaennuste tarkoittaa ja mitkä asiat vaikuttavat ennusteeseen. Toinen blogi käsitteli kassan saldon ennustamisesta 2020 -luvulla; kuinka data ja koneoppiminen parantavat kassaennustetta. Tämä kolmas blogi käsittelee kassan tehostamista datan ja analytiikan (data insights) avulla. Uusi blogisarja käynnistyy marraskuussa!

Päivi Kangasmäki

riskrate

CEO, co-Founder

Lisää vaikuttajalta Päivi Kangasmäki


Lisää kategoriasta Talous