Bonfire.fi

#kassaennustaja : ”Yrityksen arvo muodostuu kassavirrasta” vinkkaa Indereksen toimitusjohtaja Mikael Rautanen

Kassaennustajan vieraana kesken Q2 tuloskautta on yrittäjä, Indereksen inspiroiva toimitusjohtaja Mikael Rautanen. Inderes perustettiin intohimoisten sijoittaja-analyytikkojen harrastuspohjalta 12 vuotta sitten.

Osakeanalyysin disruptio finanssikriisin jälkeen vuonna 2008

Finanssikriisi vuonna 2008 johti pankkien leikkauksiin osakeanalyyseissä erityisesti pienten ja keskisuurten yritysten osalta.

“Asiakkailta tuli pyyntöjä, että kohdeyhtiö voisi maksaa osakeanalyysista, joita pankkiiriliikkeet aiemmin tekivät ilmaiseksi.” Mikael kertoo “Tästä käynnistyi analyysiyhtiö Inderesin liiketoimintamalli. Hienous oli yksi standardoitu tuote, tilausanalyysi, jolla oli sata potentiaalista asiakasta Helsingin Pörssissä.”

“Kuten pienellä, disruptoivalla yrityksellä, myös meillä oli kivinen tie todistaa riippumattomuutemme ja uudenlainen toimintamalli. Kurinalaisella työllä onnistuimme. Asiakkaan maksama hinta oli pieni suhteessa työmme arvoon, joka syntyy kun yrityksen omistajayhteisö saa parempaa palvelua ja asiakasyrityksen osakkeella on toimiva hinnanmuodostus. Esimerkiksi yrityskauppatilanteessa yrityksellä on mahdollisuus hyödyntää omaa osaketta strategian toteuttamisessa.” Mikael kertoi.

Network effect kasvattaa yli 90 000 sijoittajan yhteisöä

Vuonna 2018 Indereksellä oli jo 80 pörssiyhtiötä asiakkaana ja se laajensi yrityskaupalla virtuaalisiin sijoittajatapahtumiin. Tänään Inderes on pörssiyhtiölle sijoittajaviestinnän ratkaisutalo, josta pörssiyhtiö saa sijoittajien palveluun tarvittavat työkalut virtuaaliyhtiökokouksesta sijoittajasivustoihin.

Indereksellä on ainutlaatuinen, yli 90 000 rekisteröityneen käyttäjän sijoittajayhteisö, jonka  kasvu perustuu network effectiin eli jokainen käyttäjä lisää aina kaikkien saamaa arvoa.  

“Vuonna 2016 Verneri Pulkkiselle annettiin tehtäväksi sijoittajayhteisön rakentaminen analyytikkotiimin tukemana. Aluksi keskityimme vain ja ainoastaan tuottamaan arvoa heille, ilman ajatustakaan monetisoinnista. Yhteisömme rakentamisessa laatu on tärkeämpi kuin määrä.” Mikael vinkkaa

“Pieni yhteisö, jossa on kourallinen faneja, on parempi kuin aggressiivisesti kasvatettu, passiivinen käyttäjäkunta. Silloin jokainen käyttäjä lisää kaikkien saamaa arvoa.”

Analyytikkotausta on auttanut ansaintamallin rakentamisessa kassa edellä

Inderes on kasvatettu alusta alkaen kassavirralla. “Analyytikkotausta on auttanut ansaintamallin rakentamisessa kassa edellä. Merkittävä osa liiketoiminnasta perustuu vuosisopimuksiin, jotka laskutetaan ennakkoon. Voi kuulostaa triviaalilta yksittäisen diilin kohdalla, mutta kun sopimuksia on sata ja kaikki laskutetaan ennakkoon, sillä on väliä.” Mikael vinkkaa

“Analyytikkona tykkään muistuttaa siitä, että sijoittajilla on aika ajoin muoti-ilmiötä kuten saas, platform tai blockchain, jolloin muodikkuus voi nostaa osakkeen arvoa tilapäisesti, mutta loppupelissä jokaisen yrityksen arvo määrittyy siitä, kuinka se tekee kassavirtaa elinaikanaan. Eli yrityksen arvo muodostuu kassavirrasta.” Mikael kertoo

“Analyytikkona arvostan eniten yhtiöitä, kuten QT Group (Nasdaq Helsinki: QTCOM) tai Remedy (Nasdaq Helsinki: REMEDY) ,  jotka pitävät taseet konservatiivisena, keskittyvät kassaan ja eivät kaunistele lukujaan hyvässä tai pahassa. Tämä kertoo myös yhtiön johtamiskulttuurista.” vinkkaa Mikael.

Kassavarat ovat yrityksen happipullot kriisitilanteessa

“Iso nettokassa huomioidaan osakkeen arvostuksessa, mutta kassaa tunnuslukuna ei normaalitilanteessa tarvitse tarkkaan seurata. Mutta jos yhtiö ajaa siihen tilanteeseen, että kassan kestävyydestä joudutaan huolestumaanja arvioimaan milloin yritys saa rahoitusta ja millaisin ehdoin – se on vaaran paikka, koska osakkeen arvonmääritykseltä katoaa pohja kokonaan ja kurssi lähtee sukeltamaan.”

”Korona opetti, että mitä tahansa voi tapahtua. Vahva kassa ja rahoituksen fasiliteetit ovat äärettömän tärkeitä: kun markkinoille tulee seuraava shokki, niin kassavarat ovat ne happipullot. Sijoittajat mielellään tuputtaa rahaa silloin, kun aurinko paistaa. Mutta kun alkaa satamaan, niin se lainattu sateenvarjo vaaditaan takaisin. Hyvää suhdannetta kannattaa hyödyntää vahvistamalla taloudellisia resursseja. Jossain vaiheessa nämäkin juhlat päättyvät.” 

Mikaelin ja Indereksen tarina on inspiroiva esimerkki kriisin jälkeen syntyneestä disruptoivasta palvelusta, joka on rakennettu kurinalaisesti network effectiä hyödyntäen. Korona on kasvattanut kassan  merkitystä kaiken kokoisissa yrityksissä. Yrityksen tulos voi olla positiivinen,  mutta ennuste kassasta negatiivinen – ja päin vastoin.

Kassaennustaja on blogi kasvuhakuisesta talousajattelusta. Joka viikko tapaan kiinnostavia kasvuyrittäjiä, sijoittajia ja talouden ammattilaisia ja haastattelen ajankohtaisista asioista talouden kulmalla.

 

Päivi Kangasmäki

riskrate

CEO, co-Founder

Lisää vaikuttajalta Päivi Kangasmäki


Lisää kategoriasta Talous