Bonfire.fi

#kassaennustaja Startup Founderin tärkein ominaisuus on selviytymiskyky, kertoo enkelisijoittaja Ali Omar

Pohjoismaiden suurin, satojen Startup -yritysten koti Maria 01 Helsingin Lapinlahdenkadulla oli jo lähes hiljentymässä juhannuksen viettoon, kun tapasimme viime torstaina Ali Omarin kanssa Maria 01:n Boardroomissa. Ali äänitti oman podcastinsa samalla, kun haastattelin häntä blogiin.

Ali investoi omalla riskillä suomalaisiin Startup -yrityksiin, eli sijoittaa sekä omaa rahaa, että omaa aikaansa yrityksiin kaikesta riskisimmässä vaiheessa, eli ennen pääomasijoittajan seed -kierrosta. Taustaltaan hän on lääkäri ja aiemmin yrittäjänä Ali perusti, rakensi ja möi Med Groupin yhdessä Kustaa Pihan kanssa.

”Käytännössä sijoitan Founderin ominaisuuksiin ja geeneihin.”

”Tulen mukaan yrittäjän kumppaniksi siinä vaiheessa, kun Startup -yrittäjän on saanut ensimmäiset maksavat asiakkaansa, tiimiä ja tuotetta vasta rakennetaan tai kun myynnin mallia testataan. Käytännössä sijoitan Founderin ominaisuuksiin ja geeneihin.” Ali kertoo. ”Sijoituspäätöksissä luotan intuitioon ja kokemukseeni. Varsinkin näin alkuvaiheessa yrittäjät ovat tarinansa suhteen optimisteja, joten deckissä esitettyihin numeroihin ei voi luottaa. Sama koskee Runwayta. Siksi katson yrittäjää, kuinka hän käsittelee haasteita tai ottaa vastaan palautetta.”

”Runway mittaa Startup -yrityksen jäljellä olevaa aikaa eli kassaa. Startup -yrittäjyys on kuin sodankäyntiä aikaa vastaan, joten Startup Founderin tärkeimpiä ominaisuuksia ovat stressin sietokyky ja selviytymiskyky.”

Startup -yrittäjän kriittisin resurssi on aika. Startup -yrittäjän on saatava mahdollisimman paljon aikaan mahdollisimman nopeasti ja mahdollisimman pienillä resursseilla. Runway mittaa tätä aikaa ja se tarkoittaa, kuinka kauan kassassa on rahaa. Runway kertoo kuinka monta kuukautta tai päivää yrityksen kassa riittää kattamaan liiketoiminnan pyörittämiseen tarvittavat kulut.

”Startup -yrittäjyys on kuin sotaa, joten tärkein ominaisuus, mikä Startup Founderilta vaaditaan on stressin sietokyky ja selviytymiskyky” kertoo Ali. ”Founderilta eli yrityksen perustajalta vaaditaan paljon, koska hänen täytyy pystyä liikkumaan strategisen ajattelun ja nopean toimeenpanon välillä. Founderilla pitää olla vahva visio, mutta uuden tiedon saapuessa ajattelua pitää pystyä muokkaamaan, mutta myös puolustamaan. Ei myöskään riitä, että pystyt ratkaisemaan asiakkaan ongelman, vaan ratkaisun pitää olla monistettava ja se pitää pystyä myymään.”

”Myös B2B -myynti on ihmisten inhimillisten ongelmien ratkaisua. Menestyvät Founderit erottaa se, kuinka paljon he ovat valmiita tekemään töitä ymmärtääkseen asiakkaan ongelman juurisyyn.”

Ali sijoittaa B2B SaaS -yrityksiin, ja hän hajauttaa portfolio -riskiä allokoimalla sijoituksiaan ajallisesti sekä antamalla osaamistaan Founderille. ”Myös B2B -liiketoiminta on pohjimmiltaan ihmisten ongelmien ratkaisua. Asiakasyrityksen vanha tapa ratkaista tai hallita ongelmaa voi olla kallis, hidas tai epämiellyttävä johon Startup -yritys tarjoaa uudentyyppisen ratkaisun ja näin olleen helpottaa käyttäjien, siis ihmisten, elämää.”  Ali kertoo ”Tärkeintä on ensi vaiheessa löytää ne uskovaiset, ketkä jakavat Founderin kanssa yhteisen vision. On turha tuhlata aikaa sellaisen mahdollisen asiakkaan kanssa, joka sitä visiota ei vielä näe.”

”Enkelisijoittaja ottaa riskiä silloin, kun kukaan muu ei vielä näe mihin Founder on matkalla.”

Alilta on tulossa syyskuussa napakka Startup Founderille tarkoitettu opas. Ali on Startup -yrittäjän kanssa kantamassa alkuvaiheen riskiä silloin, kuin kukaan muu ei vielä näe mihin yrittäjä on matkalla. Yhdessä alkuvaiheessa tehty kova työ kasvaa yhteiskunnassa moninkertaiseksi uusina palveluina, työpaikkoina ja keksintöinä. Startup -yrittäjänä olen itsekin nähnyt kaikenlaista ja siihen kokemukseen perustuen voin sanoa, että Alin tyyppisiä kädet savessa -tekijöitä tarvitaan Suomeen lisää.

Kassaennustaja on blogi kasvuhakuisesta talousajattelusta. Joka viikko tapaan kiinnostavia kasvuyrittäjiä, sijoittajia ja talouden ammattilaisia ja haastattelen ajankohtaisista asioista talouden kulmalla.

.

Päivi Kangasmäki

riskrate

CEO, co-Founder

Lisää vaikuttajalta Päivi Kangasmäki


Lisää kategoriasta Kestävä kehitys