Bonfire.fi

#kassaennustaja: ”Juuri nyt on oikea suhdanne ottaa rohkea askel”, vinkkaa Heltin toimitusjohtaja Timo Lappi

Kassaennustaja tavoitti aurinkoisesta Hangosta energisen sarjayrittäjä Timo Lapin, joka oli hiljattain rantautunut Hangon itäsatamaan klassisella puuveneellään. Timo oli purjehtinut 70 mailin matkan Helsingistä Hankoon perinteitä kunnioittaen purjeilla, ilman moottoria.

Timo on juristi ja kauppatieteiljä, josta on kuoriutunut uskomaton sarjayrittäjä. Timo on Helsingin yliopiston oikeustieteellisen ja Helsingin kauppakorkeakoulun kasvatti 1990-luvulta, jolloin yrittäjyys tarkoitti kahden opintoviikon Yritystalouden perusteita ja fiksut nuoret koulutettiin pikemminkin korporaatioihin.

Opintojen jälkeen Timokin aloitti tyytyväisenä asianajotoimistossa.

“Olin firman miehiä ja tiesin tarkkaan päivän, jolloin jäisin eläkkeelle“, Timo kertoo. “Tökkäys yrittäjyyteen tuli 15 vuotta sitten heinäkuussa. Eteeni oli tullut yhtäkkiä aihio, joka perustui uudenlaisiin lakipalveluihin.  Vietin yöni nukkuen huonosti ja miettien, voisinko kuvitella jättäväni hyvän kuukausipalkan, oman sihteerin, firman mikrotuen, autoedun ja heittäytyä täysin tuntemattomaan.”

Epäonnistuminen ei käynyt mielessäkään. Uuden yrityksen perustamista voi ehkä rinnastaa rakastumiseen. Ennen sitoutumista täytyy vain toivoa, että ollaan tutustuttu riittävän kauan, niin että se kantaa arjessa.

“Aloittaminen nollasta oli todella puhdistava kokemus. Kun riisutaan yltä brändi ja tukipalvelut, jäljelle jää kasvuyrittäjä”, Timo kertoo. “Epäonnistuminen ei käynyt mielessäkään. Uuden yrityksen perustamista voi ehkä rinnastaa rakastumiseen. Ennen sitoutumista täytyy vain toivoa, että ollaan tutustuttu riittävän kauan, niin että se kantaa arjessa.”

Fondia perustettiin 2004. Lakipalveluja lähdettiin tekemään kiinteällä kuukausihinnalla ja inhimillisillä työajoilla, mikä heijastui positiivisesti asiakastyössä. “Vuonna 2011 Fondialla oli vähän alle 100 ihmistä töissä, vajaan 10 miljoonan euron liikevaihto ja laajensimme Ruotsiin ja Baltiaan. Tässä vaiheessa me co-Founderit otimme askeleet taaksepäin operatiivisista rooleista”, Timo kertoo.

“Olin tottunut istumaan kuskin paikalla, mutta nyt istuin takapenkillä. Kaipasin ratin taakse.“

“Olin taas tien risteyksessä. Sijoitin useampaan startupiin ja lähdin usean yrityksen hallitukseen. Olin tottunut istumaan kuskin paikalla, mutta nyt istuin takapenkillä. Kaipasin ratin taakse“, Timo kertoo.

Ja näin sai alkunsa Heltti.

“Rakastin Fondian nopeita kasvun vuosia. Sitä, kun voitettiin markkinaosuutta ja noustiin tutkalle”, Timo kertoo.

“Se oli talvinen viikonloppu perheen kanssa hiihtomökillä. Istuin villasukat jalassa takan edessä. Takana oli mahtava hiihtopäivä, jonka jälkeen illallinen ja muutama lasi punaviiniä – ei liikaa, ei liian vähän. Vanhempani, isovanhempani ja veljeni ovat lääkäreitä ja olin seurannut, kuinka terveyspalveluita tehtiin perinteisellä mallilla, jossa oli pullonkauloja.”

“Silloin sain idean. Miltä voisi näyttää terveyspalveluiden Fondia, joka tarjoaa hyvinvoinnin palveluita ketterästi yrityksen tarpeeseen”, Timo kertoo.

Heltti perustettiin huhtikuussa 2013. “Unelmani on, että Fondia ja Heltti luovat hyvinvointia ympärilleen, joka muuttaa toimialaa. Heltti siirtää painopisteen sairauden hoidosta terveyttä edistäviin palveluihin jolloin siitä hyötyvät asiakas, yritys ja koko yhteiskunta. Terveydenhoitoa voivat tehdä muutkin kuin lääkärit”, Timo kertoo.

Heltin data osoitti, että rajoitukset kasvattivat mielenterveyden häiriöitä. Olemme erilaisia. Moni meistä reagoi kriiseihin vasta jälkikäteen.

“Vuosi sitten keväällä sairauspoissaolot laskivat alaspäin, koska ihmiset pysyivät kotona ja infektiot laskivat. Samanaikaisesti Heltin data osoitti, että rajoitukset kasvattivat mielenterveyden häiriöitä”, Timo kertoo. “Olemme erilaisia. Moni meistä reagoi kriiseihin vasta jälkikäteen. Siksi uskomme, että ensi syksynä on korostettu tarve mielenterveyden palveluille.”

Heltti on valmiina syksyyn ja matkalla Hankoon Timo viimeisteli sopimuksen, jolla Heltti yhdisti voimansa terapiapalveluita tarjoava Shortumin kanssa.

Juuri nyt elämme mielenkiintoista suhdannetta ja jokaisen kannattaisi miettiä, millaisia rohkeita askeleita voisi ottaa.

“Juuri nyt elämme mielenkiintoista suhdannetta. Jokaisen meistä kannattaisi miettiä, millaisia rohkeita askeleita juuri nyt voisi ottaa, on se sitten rahoitusjärjestelyitä tai uuden yrityksen starttaamista”, Timo vinkkaa. “Lisäksi jokaisen yrityksen pöydällä pitäisi olla , millaiseen työelämään lomalta palataan ja millaiset käytännöt tehdään. On selvää, että vanhaan ei ole enää paluuta.”

Timon tarina on hieno esimerkki siitä, että vakiintuneilla toimialoilla on aina mahdollista tehdä asiat paremmin. Talouden murros, kuten juuri nyt, on tarjonnut kautta aikojen parhaan lähtökohdan disruptoiville liiketoiminnoille. Menestystä Timolle ja kaikille helttiläisille!

 

Kassaennustaja on blogi kasvuhakuisesta talousajattelusta. Joka viikko tapaan kiinnostavia kasvuyrittäjiä, sijoittajia ja talouden ammattilaisia ja haastattelen ajankohtaisista asioista talouden kulmalla.

 

Päivi Kangasmäki

riskrate

CEO, co-Founder

Lisää vaikuttajalta Päivi Kangasmäki


Lisää kategoriasta Talous