Bonfire.fi

#kassaennustaja: ”Hyvä yritys saa hyvän sijoittajan eli tähtää markkinaykköseksi” vinkkaa Leanwaren CFO Jukka Luoma

Jokaisen menestyvän yrityksen ytimessä on luottopakki, joka tuntee numerot, huolehtii kassasta ja on kasvustrategian toteuttamisen avainhenkilö. Hän on CFO.

Kassaennustaja tavoitti aurinkoiselta Tampereelta Jukka Luoman, Leanwaren inspiroivan, modernin CFOn. Jukka on vienyt monta kasvuyritystä pörssiin ja exitiin yli kahden vuosikymmenen aikana.

Jukka on yrittäjäperheen vanhin vesa, ja oppi jo varhain, että tekemällä tulee valmista. Valmistumisen jälkeen Jukka päätyi hieman vahingossa tilintarkastajaksi ja vaihtoi työtä kaksi päivää ennen kuin 10 vuotta tuli täyteen. “Lähdin ainoaksi työntekijäksi pieneen kehitysyhtiöön ja samalla toimin sisaryrityksen, Robit Rocktools, talousjohtajana. Kun kehitysyhtiön toiminta lähti isommalle laukalle, siirryin päätoimiseksi Robit Rocktoolsin talousjohtajaksi vuonna 2011.” Jukka kertoo.

Robitin listautumisprosessi Nasdaq First North Growth Marketiin vei vain muutaman kuukauden

Robit (HEL: ROBIT) kasvoi, teimme ensimmäisen kansainvälisen yrityskaupan ja avasimme uusia markkinoita.  Vuonna 2013 löysin itseni, ehkä hieman yllättäen, Koreasta, jossa toimin Robitin tytäryrityksen toimitusjohtajana. Kun Robitissa vuoden 2015 alussa tehtiin päätös listautua Nasdaq First North Growth Market Finlandiin, siirryin vetämään listautumisprosessia ja toukokuussa päästiin kilistämään First North pörssin kelloa.”

”Robitissa tehtiin vuoden 2015 alussa päätös listautua Nasdaq First North Growth Marketin ja jo toukokuussa päästiin kilistämään pörssin kelloa. First North oli oikea paikka aloittaa ilman vaativaa IFRS -konversioita.”

Jukan mukaan Robitin poikkeuksellisen nopean listautumisten mahdollisti kolme tekijää. ”Robitilla oli jo kansainvälisen yrityksen käytännöt, mutta IFRS-konversiot ovat kuitenkin suuri ponnistus pienelle yritykselle. Nasdaq First North Growth Market ei edellytä IFRS-konversioita, joten se oli meille oikea paikka aloittaa. Sieltä siirtyminen Nasdaq Helsinki päälistalle tapahtui joustavasti.”

”Lisäksi varmistimme, että taloudessa on riittävät resurssit, valitsimme läpivientiin parhaan kumppanin sekä panostimme esiintymisvalmiuteen koska IPOn Roadshowlla haettiin kansainvälisiä sijoittajia.”

Parmacon exit brittiläiselle pääomasijoittajalle perustui vahvaan näyttöön

“Vuonna 2016 Robitilla alkoi valmistautuminen Nasdaq Helsinki -päälistautumiseen. Päälistaus lisää osakkeen likviditeettiä ja mahdollistaa uusia rahoituslähteitä, mutta kaltaiselleni hands-on CFOlle painopisteen siirtyminen IFRS -kvartaaliraportointiin ei tuntunut omalta.” Jukka kertoo.

”Tärkein oppini Parmacon exitistä on, että hyvä yritys saa hyvät omistajat. Tarinan tueksi tarvitaan näyttöä. Vahva näyttö puhuu puolestaan eli siksi kannattaa tähdätä markkinaykköseksi.”

”Hyppäsin Parmacolle talousjohtajaksi. Parmaco oli MB-Rahaston salkkuyhtiö, markkinajohtaja ja vahvassa kasvussa. Melko nopeasti toimitusjohtaja vinkkasi, että pitäisi pistää yritystä pikkuhiljaa myyntikuntoon, joten käärimme hihat ja ryhdyimme hommiin. Vuoteen 2018 mennessä olimme tuplanneet vuokrakannan lähes 200 000 neliömetriin, jolloin Parmaco myytiin brittiläiselle pääomasijoittajalle.”’

”Tärkein oppini exitistä on, että hyvä yritys saa hyvät omistajat. Yrityksiä myydään paljon tulevaisuuden näkymillä eli tulevaisuuden liiketoiminta, kasvun polut, kannattavuuden ajurit ja liiketoiminnan keskeiset megatrendit ovat ihan keskiössä. Siihen kannattaa panostaa aikaa.” Jukka vinkkaa ”Tarinan tueksi tarvitaan näyttöä. Vahva näyttö puhuu puolestaan eli siksi kannattaa tähdätä markkinaykköseksi.”

Leanwarelle voimakasta kasvua verkkokaupasta, yritysostoista ja SaaS -mallista

”Olin tuntenut toimitusketjun optimointiyritys Leanwaren perustajan, Viinikkalan Jannen ja yhtiön toimitusjohtajan Keskisen Villen. Tiesin, että siinä on dynaaminen duo.  Vuoden 2020 elokuussa aloitin Leanwarella, johon pääomasijoittaja Korona Invest oli tullut pääomistajaksi edellisen vuoden lopussa. Leanware hakee merkittävää kasvua ja olen Leanwaren ensimmäinen CFO.”

”Korona on kasvattanut merkittävästi verkkokauppaa, joka on Leanwarelle loistava mahdollisuus. Muutamme laskutusta vahvasti SaaS-malliin, joka tuo välittömiä säästöjä asiakkaillemme. ARR kasvattaa myös yrityksen arvoa paremmalla kertoimella.”

”Verkkokaupan kasvu on Leanwarelle loistava mahdollisuus. Siirrymme SaaS -malliin, joka tuo säästöjä asiakkaille ja kasvattaa yrityksen arvoa paremmalla kertoimella.”

Pääomasijoittajan salkkuyhtiön CFOna tärkeimmät talouden mittarit ovat liikevaihdon, tai ARRn kasvu sekä kannattavuuden mittari EBITDA, joka kytkeytyy vahvasti kassaan. SaaS -yrityksessä laskennallinen kassa ja todellinen, laskutukseen perustuva kassa ovat kuitenkin kaksi täysin eri asiaa. Siksi kolmas avainmittari, jota seuraan on kassa jota ennustan koneoppimista hyödyntäen. Koneoppiminen pystyy antamaan varman ennusteen tulevasta kassasta jo pienelläkin datan määrällä.” vinkkaa Jukka

Suomen pääomien puute ajaa yrityksiä ulkomaiseen omistukseen

”Kokemukseni mukaan yrityksen riskinottokykyyn liittyy usein rahoitus. Voit ottaa lähes rajattomasti riskiä, jos tämä ei aiheuta kassan tai rahoituksen osalta ongelmia. Riskinottoa lisäisi, jos Suomessa olisi enemmän rahoitusvaihtoehtoja ja erilaisia toimijoita markkinassa.” Jukka kertoo ”Suomen pääomien puute, esimerkiksi Ruotsiin verrattuna, heijastuu riskinottoon. Kun suomalainen yritys kasvaa tiettyyn mittaluokkaan, suomalaiset sijoittajat eivät näe mahdollisuuksia samalla tavoin kun ulkomaiset sijoittajat. Siksi moni yritys ajautuu ulkomaiseen omistukseen.”

Jukan tarina kertoo myös modernista CFOsta yrityksen kasvutarinan ytimessä. Koronan myötä alkanut maailmantalouden murros, luo tilaa disruptiolle  ja tulee kasvattamaan CFOn strategista roolia toimitusjohtajan kumppanina entisestään. Todella paljon menestystä Jukalle ja Leanwarelle uuteen kasvuvaiheeseen.

Kassaennustaja on blogi kasvuhakuisesta talousajattelusta. Joka viikko tapaan kiinnostavia kasvuyrittäjiä, sijoittajia ja talouden ammattilaisia ja haastattelen ajankohtaisista asioista talouden kulmalla.

Päivi Kangasmäki

riskrate

CEO, co-Founder

Lisää vaikuttajalta Päivi Kangasmäki


Lisää kategoriasta Talous