Bonfire.fi

#Kassaennustaja: ”Ennuste asiakkaan käyttäytymisestä optimoi parturien tarjonnan” vinkkaa MRoomin toimitusjohtaja Markku Kosonen

#Kassaennustaja kävi selvittämässä, kuinka asiakkaan käyttäytymisestä kertovaa dataa voi hyödyntää parturipalvelussa ja tavoitti Epicenteriltä inspiroivan MRoomin toimitusjohtajan Markku Kososen.

Markku on entinen jääkiekkoilija, kotoisin upealta Salpauselältä, ainutlaatuisesta hiihtokaupungista Lahdesta. MRoom on toimialansa edelläkävijä ja disruptoinut satoja vuosia vanhan parturoinnin.

Markku starttasi MRoomilla vuonna 2010.

“Partureiden fragmentoitunut toimiala, jonka teknologinen valmius oli hyvin alhaalla tarjosi hyvän lähtökohdan kasvulle konsolidoinnin kautta.” Markku kertoo “Lähdin ensin franchising -yrittäjäksi, sitten ostimme osuutta emoyhtiössä ja nyt meitä on kaksi omistajaa yhdessä Kempin Antin Kempinvestin kanssa.”

2000 -luvun lopulla ei ollut miehille erikoistuneita parturointipalveluita. Miesten hiustenleikkaus on standardipalvelu, jota tarvitaan keskimäärin noin 10 kertaa vuodessa, koska tukka ei kasva määräänsä enempää.

Rajaton määrä parturointia kiinteällä vuosimaksulla

“Lähdimme tarjoamaan miehille rajatonta määrää parturointia kiinteällä vuosimaksulla. Asiakkaat halusivat maksaa vuoden palvelun etukäteen kerralla, joten käytännössä laskutusmalli syntyi asiakkaiden tarpeesta.” Markku kertoo

“Rajaton määrä muutti asiakkaan käyttäytymistä, eli nosti keskimääräisiä käyntimääriä  60 % joka tarkoitti 16 – 17 käyntiä vuodessa. Saimme tiedon vasta jälkikäteen, koska aluksi meillä ei ollut dataa josta olisi saatu mitattua tulosta.” Markku kertoo “Vuonna 2017, kun teknologia oli kehittynyt ja keskihinnat laskeneet, lähdimme systemaattisesti keräämään dataa asiakkaan käyttäytymisestä jotta voimme parantaa asiakaskokemusta ja kannattavuutta.”

“10 -vuoden aikana olemme disruptoineet MRoomin konseptin pari kertaa, ennenkaikkea siksi että digitalisaatio on tuonut parempia välineitä. Parturipalvelu on toimitettava mahdollisimman nopeasti, mahdollisimman hyvin juuri sillä hetkellä kun asiakkaat sen tarvitsevat, joka vuonna 2010 ei olisi ollut mahdollista.” Markku kertoo “Miehen päätöksenteko on tehtävä mahdollisimman helpoksi. Kuten Hesburgerilta tai Woltilta, meiltä voi tilata palvelun etukäteen jolloin ei tarvitse jonottaa paikan päällä.”

Ennuste asiakkaan käyttäytymisestä optimoi parturien tarjonnan

Jokaisen palvelun tuottaa kuitenkin uniikki ihminen, jonka ammattitaito, fiilis ja palvelualttius on 80% palvelukokemuksesta. Naisille kampaaja on usein myös psykologi, mutta miehille pikemminkin luottoparturi, joka tietää mitä “lyhyt ja tarkka” tarkoittaa.

”Kysynnän ennustaminen asiakkaan ostokäyttäytymisen mukaan mahdollistaa resurssien optimoinnin, kuten tuotantolaitoksissa”

“Datalla varmistamme, että asiakas voi luottaa samaan asiakaskokemukseen missä tahansa MRoomissa vaikka luottoparturi muuttaisi 200 km päähän toiselle paikkakunnalle. Pehmeisiin arvoihin, eli parturikokemukseen, vaikutamme yrityskulttuurilla, kouluttamisella ja johtamisella. Siksi katson joka aamu aina ensimmäisenä henkilöstön ja asiakkaiden pulssimittarit, ja vasta sen jälkeen menen liiketoiminnan mittareihin.” Markku kertoo

Miesten parturointi ei myöskään ole herkkä talouden suhdanteille, kuten naisten kampaamopalvelut joissa kotivärjäyksen ja juhlakampausten kysyntä muuttuu suhdanteen mukaan.

“Kysynnän ennustaminen asiakkaan ostokäyttäytymisen mukaan mahdollistaa resurssien optimoinnin, kuten tuotantolaitoksissa.  Henkilöstö ovat suurin resurssimme, joka vaikuttaa suoraan kannattavuuteen. Jos resurssit on ylimitoitettu kysyntään nähden, kannattavuus heikkenee tai jos resurssit on alimitoitettu, menetetään kauppaa.” Markku kertoo “Tavoite on, että asiakas ei koskaan odota turhaan ja että saisimme mahdollisimman tasaisen asiakasvirran pitkin päivää.”

Kasvuhalu on uteliaisuutta tehdä asiat jatkuvasti paremmin

”Jokainen vastoinkäyminen opettaa monta kertaa enemmän kuin onnistuminen”

MRoom on markkinajohtaja Suomessa omassa segmentissään.  “Markkinajohtaja Suomessa on eri asia kuin markkinajohtaja vaikkapa Saksassa. Suomessa on hyvä pilotoida palveluita, mutta koska Suomen markkinat ovat pienet, kasvu on haettava muualta joka tarkoittaa riskinottoa. Siksi meidän suomalaisten yrittäjien on oltava jo lähtökohtaisesti kasvuhaluisia.” Markku kertoo.

“Kasvuhalu minulle tarkoittaa enemmänkin sisäsyntyistä uteliaisuutta tehdä asiat jatkuvasti paremmin. Sieluni kuolisi jos joutuisin toistamaan samaa päivästä toiseen. Ennen kaikkea näen, että vastoinkäyminen on lahja, jokainen vastoinkäyminen opettaa monta kertaa enemmän, kuin onnistuminen. Se vie eteenpäin jota kautta syntyy kestävää kasvua.”

MRoomin tarina on inspiroiva esimerkki satoja vuosia vanhan toimialan ennakkoluulottomasta disruptiosta teknologian avulla. Tänä päivänä data asiakkaan käyttäytymisestä voi ennustaa kysyntää, jota voi hyödyntää resurssien optimoinnissa tai kassan ennustamisessa.  Koneoppiminen pystyy ennustamaan ylivoimaisella nopeudella ja tarkkuudella asiakkaan käyttäytymistä myös silloin, kun käyttäytyminen vaihtelee tai laskuja on paljon, kuten tyypillisesti marketplace -liiketoiminnoissa.
Paljon tsemppiä MRoomille!

#Kassaennustaja on blogi kasvuhakuisesta talousajattelusta. Kassaennustaja tapaa inspiroivia kasvuyrittäjiä, sijoittajia ja talouden ammattilaisia ajankohtaisista asioista talouden kulmalla.

Päivi Kangasmäki

riskrate

CEO, co-Founder

Lisää vaikuttajalta Päivi Kangasmäki


Lisää kategoriasta Talous