Kansainvälinen talousmyrsky avaa uusia mahdollisuuksia

Kun yksi ovi sulkeutuu, toinen avautuu. Näin on asianlaita myös kansainvälisessä taloudessa.
Vuonna 2020 alkanut kansainvälinen pandemia ja pandemiasta aiheutuneet sulut johtivat häiriöihin kansainvälisissä tuotanto- ja arvoketjuissa.
Vuoden 2022 aikana on heitetty lisää vettä myllyyn lännen ja Venäjän välisissä kauppapakotteissa ja-ongelmissa, eikä loppua ole näköpiirissä.
Muutokset geopolitiikassa avaavat aina uusia, myönteisiä mahdollisuuksia, jos niihin päätetään tarttua mahdollisimman nopeasti ja päättäväisesti.
Suomen viennin pääpaino on nojannut ylivoimaisesti Euroopan unionin markkinoille. Lähes 60 prosenttia Suomen viennistä on tähdännyt Euroopan yhteismarkkinoille. Euroopan unionin sisällä Suomen vienti painottuu ennen kaikkea muihin euromaihin.
Euroopan unionin ulkopuolella Suomen suurin vientimarkkina on Yhdysvalloissa. Suomen päätös hakeutua yhdessä Ruotsin kanssa NATO:n jäseneksi on herättänyt mielenkiintoa Suomea kohtaan Atlantin valtameren toisella puolella. Monet suomalaisyritykset tähyävät Yhdysvaltain markkinoille nyt entistä hanakammin, koska amerikkalaiset seuraavat Suomen tilannetta.
Euroopan unionin ja Yhdysvaltain ulkopuolella on yksi toimija, joka tarjoaa suomalaisille yrityksille runsaasti mahdollisuuksia aina raaka-aineista ylellisyystuotteisiin.
Nimittäin Kansainyhteisö (The Commonwealth of Nations), joka sai tänä vuonna kaksi uutta jäsenmaata. Kansainyhteisössä on nykyään 56 itsenäistä jäsenvaltiota ja yli 2,5 miljardia asukasta.
Kansainyhteisön jäsenet ovat Euroopassa, Pohjois- ja Etelä-Amerikassa, Afrikassa, Aasiassa ja Australiassa. Kansainyhteisön päämiehenä toimii Britannian kuningatar Elisabet II.
Tänä vuonna Kentin prinssi Michael vierali Suomessa edistäen Britannian ja Kansainyhteisön välistä kaupankäyntiä ja investointeja. Kentin prinssi Michael kunnioitti suomalaisia vierailemalla marsalkka Mannerheimin museossa Helsingin Kaivopuistossa. Britannia on edelleen yksi Suomen tärkeimmistä kauppakumppaneista.
Britannia antoi myös Suomelle turvatakuut NATO-jäsenyysprosessin ajaksi ja brittien keskuudesssa suomalaisilla on hyvä maine.
Kansainyhteisö on kasvava markkina-alue ja väestö on erittäin nuorta. Kansainyhteisön maita yhdistää englannin kieli, kulttuuri ja lait. Tästä syystä kaupankäynti on vähintään yksitoista prosenttia edullisempaa Kansainyhteisön maiden kesken kuin ulkopuolisten maiden kanssa.
Kansainyhteisö tarjoaa jo pelkästään Suomen teknologiateollisuudelle merkittäviä mahdollisuuksia.
Lontoon, Oxfordin ja Cambridgen välinen akseli muodostaa todellisen voimapesän Euroopassa. Britannia on Euroopan johtava maa uusien teknologioiden ja innovaatioiden suhteen. Intian, Kanadan, Kenian, Singaporen ja Australian kaltaiset maat tarjoavat runsaan määrän mahdollisuuksia. Suomalaisille teknologiayrityksille on mahdollista löytää uusia asiakkaita, kumppaneita, osaajia ja sijoittajia.
Teknologiateollisuuden mahdollisuudet ovat vain yksi esimerkki, koska Kansainyhteisön maissa on tarjolla mahdollisuuksia kaikille Suomen elinkeinoelämän aloille.
Kansainyhteisö on Suomessa kovin heikosti tunnettu markkina-alue, jonka takia nyt on herätyksen paikka, koska monet suomalaisyritykset etsivät epätoivoisesti uusia raaka-aineita, tuotteita, palveluja, kumppaneita ja rahoittajia.
Yli 2,5 miljardin asukkaan englanninkielistä globaalia markkina-aluetta on mahdotonta ohittaa.

Jukka Aminoff
The Royal Society of Arts, Manufactures and Commerce
Fellow
Lisää vaikuttajalta Jukka Aminoff



Lisää kategoriasta Talous