Bonfire.fi

Kaikki bisneksessä tietävät Steve Jobsin. Yhä useamman pitäisi tuntea David Foster Wallace.

Steve Jobsin kuuluisa Stanfordin yliopiston valmistujaisseremoniapuhe vuodelta 2005 tupsahtelee itse kunkin some-feedin aina silloin tällöin. “Stay Hungry. Stay Foolish” on todennäköisesti maailman viljellyin Jobs-lainaus, vaikkei alunperin miehen itse lausuma olekaan. Jobs oli löytänyt lauseen The Whole Earth Catalog nimisen julkaisun viimeisen numeron takakannesta, innoittamassa tulevia sukupolvia tutkimaan, etsimään ja lähtemään uuden sekä tuntemattoman perään.

Eikä tässä mitään, puheen henki ja perusajatus lienee monen (bisnes)menestyksen takana. On kuitenkin myös toinen valmistujaispuhe samalta vuodelta, ei ihan niin tunnettu, mutta vähintään yhtä suuren tutustumisen ja syventymisen arvoinen.

David Foster Wallace (1962-2008) oli amerikkalainen kirjailija, opettaja ja toimittaja, jonka tekstien omaperäisyys, joskus jopa tarkoituksellinen vaikeaselkoisuus, oli omiaan luomaan kulttimainetta jo tämän eläessä. Taitelijaelämän traagisuus aina varhaista kuolemaa myöten on myös tuonut omat vivahteensa. 

“This is Water” on Wallacen ainoa laatuaan, julkinen puhe Kenyon Collegen valmistuville opiskelijoille vuodelta 2005. Puhe on sen jälkeen saanut ihan oman elämänsä, tulkintoineen ja somelainauksineen, onpa se myös tekstinä laitettu kirjoihin ja kansiin. Pähkinänkuoressa, Wallace varoittaa meitä elämästä automaattiohjauksella, ilman tietoisuutta elämästä, ilman tietoisia valintoja ja omaa näkökulmaa. Elämällä on merkitystä vain ennen kuolemaa, ei enää kuoleman jälkeen. Siksi jokaisella päivällä juuri nyt on merkitystä.

Jos käytämme aikamme rahan, vallan, maineen tai ulkoisen kauneuden juoksemisen perässä, olemme tiedostamattomasti mukana siinä samassa näkymättömässä oravanpyörässä, josta niin usein sormi pystyssä muita varoitamme.  Sillä juuri tätä puheen nimessä mainittu vesi kaloille on. Vesi ympäröi ja muokkaa kalan maailmaa ilman, että tämä sitä itse edes tajuaa. Wallace kääntää tutun kuin kala vedessä ilmaisun ihan muuksi. Vesi sopeuttaa meidät, ei toisinpäin.

Analogia pätee myös moniin organisaatioihin. Kuinka moni meistä on tuo tiedostamaton kala omassa elämässään tai työssään, jota valmiiksi ajatellut virrat, rakenteet ja odotukset liikuttavat? Työ ja sen tekemisen kulttuuri muokkaavat aina meitä ja käyttäytymistämme, ihan persoonaan saakka, ja joskus suuntaan, jota emme itse halua. 

Vapaus on vapautta niistä automaattisista odotuksista ja olosuhteista, johon meistä jokaista tungetaan. Vapautta siitä vedestä, joka vie elämäämme ennaltamäärättyjen totuuksien mukana, kohti muiden meille sopiviksi tai tavoittelemisen arvoiseksi arvioimia asioita.

Oma polku vaatii tietoista päätöksentekoa niin arjessa, kuin isoistakin asioista.  Vapautta on opetella ajattelemaan itse, mikä on merkityksellistä ja tavoittelemisen arvoista. 

Moni käyttää tietoisuuden harjoittamiseen koko ikänsä. Meille bisneksen kuolevaisille ei liene koskaan liian myöhäistä aloittaa.

Hyvää alkanutta, tietoista vuotta 2019. Älkäämme olko kuin kalat vedessä.

 

 

Petteri Lillberg

Demos Helsinki

Vanhempi konsultti

Petteri Lillberg (M.Phil) on Demos Helsingin vanhempi konsultti. Petteri työskentelee strategian, ennakoinnin ja yritystoiminnan yhteiskunnallisen vaikuttavuuden parissa. Aivan erityisesti, Petteri auttaa yrityksiä tunnistamaan ja toteuttamaan uusia arvonluonnin ja aineettoman pääoman välineitä. Ennen Demosta, Petteri oli McCannin pohjoismainen strategiajohtaja. Näkyvä kolumnisti ja puhuja, Petterillä on M.Phil Cambridgen yliopistosta. Hän istuu myös Unicef Suomen hallituksessa.

Lisää vaikuttajalta Petteri Lillberg


Lisää kategoriasta Työhyvinvointi