Bonfire.fi

Kaikille hoivaa ja tukea. Mutta miten?

Kuvassa näkyy teknologiaa. On erilaisia laitteita, putkia, mittareita. Paljon sellaista, josta maallikko ei ymmärrä mitään. Kuvan huoneessa on myös kaksi ihmistä. Toinen on ystävällisen oloinen sairaanhoitaja, joka on pukeutunut suoja-asusteisiin suojellakseen toista ihmistä. Toinen ihminen on pieni, liian aikaisin syntynyt keskosvauva. Pieni ihmisalku on lasisessa kaapissa. Keskoskaapissa lämpötila ja ilmankosteus ovat juuri sopivia, jotta polkunsa alussa oleva ihmisen taimi saa hyvät lähtökohdat kasvaa ja kehittyä päästäkseen lasisten seinien toiselle puolelle. Kaapissa on paljon teknologiaa, jolla seurataan vauvan vointia ja elintoimintoja.

Puhuja heijastaa valkokankaalle toisen kuvan. Uudessa kuvassa on kauniisti ikääntynyt naishenkilö. Harmaat hiukset, kokemusten rypyt kasvoilla ja vieno hymy huulilla. Elämän kirjon nähnyt nainen istuu nojatuolissaan ja lukee kirjaa. Hän näyttää seesteiseltä. Tuolin vieressä on robotti. Valmiina palvelukseen, kun tarvitaan ruokaa, juomaa, yhteydenottoa läheisiin ja terveydenhoitoon tai muistutusta lääkkeistä. Valmiina auttamaan arvokkaan ja itsenäisen elämisen arjessa. Valmiina tuottamaan turvallisuuden tunnetta yksinäiseen arkeen.

Puhuja pohtii: ”Me olemme kaikki onnellisia, että teknologia auttaa pientä ihmistä, liian aikaisin syntynyttä, ponnistamaan elämään – pääsemään kotiin vanhempien ja sisarusten luokse”. Puhujalla on lämmin ilme kasvoilla. Sitten hän kysyy: ”Mutta miksi tuo toinen kuva, jossa vanhuskin saa elämisen edellytyksiä ja arjen tukea, herättääkin vastustusta ja monissa jopa inhoa?”

Tämä kohta Lappeenrannan teknisen yliopiston Orient -hankkeen päätösseminaarissa jäi erityisesti mieltäni kaihertamaan. Kuinka monta kertaa olenkaan kuullut tutkimuksista ja kommenteista juuri tuon asian: ei niitä robotteja voi vanhusten hoivaan tuoda! Eivätkö ihmiset olekaan samanarvoisia?

Robotit avuksi yksinäisyyden hoitoon

Eva:n raportin ”Robotit töihin” jälkeen olemme dosentti Mari Kangasniemen kanssa toistaneet usein, että on epäinhimillistä jättää robottien ja teknologian mahdollisuus vanhustenhoidossa käyttämättä. Epäinhimillistähän se on, ei pelkästään vanhuksia kohtaan, vaan myös hoitohenkilökuntaa kohtaan. Suomessa kädet eivät yksinkertaisesti riitä tarjoamaan riittävää hoivaa kaikille.

Twitterissä Leena Manner kysyy: ”Entä sitten, kun kotihoitajat sairastuvat epidemian riehuessa?” Niin, kuka silloin hoitaa ja miten ihminen saa päivittäiset asiansa lääkehuollosta ruokailuun hoidettua? Robotti voisi auttaa näissä asioissa.

Korona epidemian vaiheissa olemme lukeneet kiinalaisesta sairaalasta, jossa robotit hoitavat lähes kaikki työt. Erinomaista varautumista. Suomessa meillä ei olla varauduttu mitenkään tilanteeseen, jossa ihminen ei voi hoitaa ihmistä. Etäyhteyksien avulla voidaan neuvoa ja tukea, mutta meillä ei ole auttajaa, joka toisi kädet ja jalat vaivaisen avuksi.

Meitä kehotetaan eristäytymään, jotta tauti ei leviäisi. Hyvä niin. Mutta mietimmekö seurauksia? Ihmiset, jotka jo nyt ovat syrjäytymisvaarassa kääriytyvät entistä syvemmälle yksinäisyyteensä. Meidän on ryhdyttävä hoitamaan yksinäisyyttä. Eikä pelkästään hoitamaan vaan auttamaan ihmisiä ulos yksinäisyydestä kohtamaan toisia ihmisiä. Robottien, epidemioiden ja erimielisyyksienkin keskellä olemme kuitenkin ihmisiä ja tarvitsemme toisiamme.

Yksinäisyyden hoitoon voi robotti olla avuksi. Yhdessä ruotsalaisen yrityksen kanssa perustamani Mildra Robotics on lupaava tekoälyä hyödyntävä ratkaisu yksinäisyyden hoitoon ja valmentamiseen.

Jatkuva pilotointi ja vähäinen implementointi oli myös tärkeä viesti LUT:n seminaarissa. Hyvistäkään ratkaisuista ei ole hyötyä, jos niitä ei oteta käyttöön. Olenkin jo pitkään ihmetellyt, miksi suuret sote -uudistukset keskittyvät rakenneuudistuksiin eikä siihen, miten kaikki ihmiset saisivat hyvää hoivaa. Miksi teknologia ei ole keskeinen osa sotea?

Koronaa tai ei. Ihmiskädet eivät riitä tarjoamaan jokaiselle hoivaa ja hyvää arkea. Sen sijaan, että laitamme ihmisiä arvojärjestykseen, ottakaamme ratkaisut rohkeasti käyttöön. Robotit töihin!

Cristina Andersson

Cristina Andersson

Tietokirjailija

Liikkeenjohdon konsultti

Lisää vaikuttajalta Cristina Andersson


Lisää kategoriasta Teknologia