Bonfire.fi

Joni Jaakkola: “Väsyneenä rationaalinen mieli vaihtuu tunneohjautuvaksi” – myös kesällä kannattaa ylläpitää hyviä rutiineja

joni jaakkola

”Järjestelmä tarpeeksi on mua lypsänyt.

Luulen, että aika alkaa olla kypsä nyt.

Tulkaa viekää sitten vaikka tuhkat pesäsätä,

Mut’ minä nautin kesästä.”

Junnu Vainion ikivihreään lauluun kiteytyy jotain oleellista tavastamme kokea kesä ja loma. Kun koko pitkän talven rehkii pyyteettömästi niska limassa, tuntuu hetkellinen loma vapauttavalta. Työ ja loma nähdään toistensa vastakohtana. Tästä seuraa usein se, että lomalla ihminen luopuu vapaaehtoisesti omista arjen rutiineistaan, ikään kuin vapauttaen itsensä niistä. Mutta onko se välttämättä tavoiteltava tila? Onko tosiaan niin, että lomalla kannattaa unohtaa kaikki oman elämänsä tottumukset ja rutiinit?

Hyvinvointialan yrittäjä Joni Jaakkola suhtautuu empaattisesti ihmisten lomailumoodeihin. Hän muistuttaa, että jo pelkästään työ ja perhe saattavat kuormittavat keskivertoarkea. Kun päälle lyödään vielä mahdollista keittiöremonttia ja YT-kierrosta, niin moni on henkisesti ja fyysisesti sen verran puhki, että energiaa ei riitä vaativiin asioihin, kuten lenkille lähtemiseen. Ei silloinkaan, vaikka sen tietäisi itselleen hyväksi.

– Kun ihmisellä on päällä väsymystä ja stressiä, hänen harvoin tekee mieli kananrintaa ja parsakaalia, vaan ennemmin pizzaa, bisseä ja karkkia. Ne tuottavat välittömästi hyvänolon tunteen. Ihminen on tunneohjautuva olento. Järki sanoo meille yhtä, mutta teemme silti toista. Väsyneenä rationaalinen mieli vaihtuu tunneohjautuvaksi, jolloin haemme hetken helpotusta.

Hyviä rutiineja voi oppia

He, ketkä ovat täyttäneet arkensa hyvillä rutiineilla ja ovat ympärivuotisesti hyvässä kunnossa, selviävät yleensä kesälomallakin pienemmällä heiluriliikkeellä. Tällöin terveiden elintapojen ja rutiinien hyödyt on sisäistetty ja ne ovat luonnollinen osa arkea, sekä työssä että lomalla. Sen sijaan, mikäli oma arki on jo työviikkoina perustunut omaa energiaa syöviin elintapoihin, saattaa lomalla päästää irti siitä pienestäkin hyvästä, mitä arjessa on ollut. Yksinkertaistaen, hyvät tavat luovat turvaa hyvälle arjelle – lomallakin.

Suurin osa päivittäisestä tekemisestämme tapahtuu automaationa. Osaa valinnoistamme emme tajua missään vaiheessa, osan ymmärrämme jälkeenpäin. Olisi todella hankalaa, jos jokainen tekemämme valinta vaatisi oman kuormittavan kognitiivisen prosessinsa. Päivittäin toistuvat asiat ovat tapoja. Juuri näitä tapoja muuttamalla hyvistä elintavoista tulee uusi normaali. Jollekin normaalia voi olla se, ettei hän syö lainkaan aamupalaa. Kun sitä lähdetään muuttamaan, sovitaan että joka ikinen aamu syödään aamupala. Hiljalleen se kasvaa rutiiniksi ja lopulta itsestäänselvyydeksi, jolla päivä lähtee hyvin käyntiin. 

Loma tarjoaa mahdollisuuden muutokselle

Kesäloma voi itsessään olla oiva mahdollisuus uusien tapojen omaksumiseen. Kun kehon ja mielen stressitila on arkea matalammalla, voi uteliaasti testata oman elämänsä totuttujen tapojen muuttamista.

– Pohdi esimerkiksi, mitä tapahtuisi, jos et kahteen viikkoon kävisi katsomassa sähköpostiasi? Varsinkin, jos se on aiemmin ollut sinulle toistuva rutiini. Voit kokeilla myös iltapäivälehti- tai some-paastoa. Niistä pidättäytyminen saattaa hyvinkin muodostaa paljon paremman olon. Enkä tarkoita, että tulisi elää kuin luostarissa, mutta kesälomalla on usein mahdollista kokeilla jotain uutta, kuten esimerkiksi elää kuukausi ilman alkoholia. Kesällä on paremmin kaistaa, kuin työviikolla

 

Teksti: Harri-Pekka Pietikäinen

Bonfire

Lisää vaikuttajalta Bonfire


Lisää kategoriasta Työhyvinvointi