Bonfire.fi

Jätä kesäloma väliin, se on ihan okei!

”Minä teen koko ajan yli 80-tuntista viikkoa, ja minulla ei ole neljään vuoteen ollut kesälomaa.”

Kukapa ei olisi törmännyt Huawein kyberturvallisuusjohtajan tokaisuun. Hänen ajatuksenaan oli, että Suomessa voisi siirtyä seitsenpäiväiseen työviikkoon ja karsia lomia, jotta pystyisimme kansakuntana kilpailemaan paremmin suurvaltoja vastaan.

Vastaanotto oli iltapäivälehtien otsikoita lainaillein tyrmistynyt ja hölmistynyt. Ehdotusta pidettiin radikaalina ja kohahduttavana. Minusta se oli ihan OK.

Jos näin haluaa tehdä, niin mikäs siinä. Ei kesälomaa ole pakko pitää. Ei viikonloppuja ole pakko pyhittää levolle. Saapa ainakin ajan kulumaan.

Jos työ on helppoa, samanlaista puurtamista päivästä toiseen, eikä se vaadi uudistumista, taikka uusia ideoita, ei ajattelua tai pohtimista, niin antaa mennä vaan. Jos elämässä ei ole mitään muita mielenkiinnon kohteita, niin mikäpäs siinä, voi ihan hyvin tehdä töitä kellon ympäri päivästä toiseen, vuodesta toiseen.

Jotkut tykkäävät, että kaikki on koko ajan samanlaista. Voi toistaa samaa vanhaa päivästä toiseen. Jokainen päivä on toisen toisinto.

Voihan syrjäytynyt nuorikin herätä puolen päivän jälkeen ja pelata hien katkussa Call of Dutya aamuyöhön saakka. Siinä tulee helposti 80 tuntia viikossa täyteen virtuaalisotimista, ehkä enemmänkin. Vaikka ulkona aurinko paistaisi kauniisti, niin ikkunat saa verhottua ulkoelämältä. Ei siitä nuoresta tule e-sports-tähteä, mutta saapa ajan kulumaan. Kai sekin on ihan ok.

Suloinen keskinkertaisuus

Vanhan viisauden mukaisesti, jos joku sanoo ideastasi, että se on ihan ok, niin ideasi on todennäköisesti keskinkertainen. Se fiilis tuli, kun luin 80 tunnin työviikosta ja elämästä ilman kesälomia. Se lienee joillekin ok, mutta kuulostaa hyvin keskinkertaiselta elämältä.

Keskinkertaisuudella ei ole huippu- tai lepohetkiä, vaan kaikki on tasaista kuin menehtyneen sydänkäyrä. Silloin on paikallaan, toinen jalka haudassa. Jos haluaa kehittyä, kasvaa ja uudistua, niin tarvitaan jotain ihan muuta.

Laadukkaan työn tekeminen vaatii sitä, että on parhaimmillaan oikeaan aikaan, oikeassa paikassa. Näitä hetkiä on työpäivän aikana vain 2-3. Jos ei ole sitä ennen pitänyt huolta siitä, että on sopivasti palautunut ja kognitiivisesti levännyt, valmiina vetämään täysiä juuri nyt, niin lopputulos on aina pelkästään keskinkertainen.

Jos tekee töitä 80 tuntia viikossa, niin jää paitsi asioista, joita ainakin minä pidän merkityksellisinä. Perhe, ystävät, vapaa-aika, itsensä kehittäminen, laadukas ja aistikas elämä, vain muutamia mainitakseni. Välillä on mukavaa jopa harrastaa jotain, esimerkiksi lukea, pelata tai juosta. Tai nostaa omaan tasoaan pysähtymällä, pohtimalla ja priorisoimalla.

Jos ei pidä näistä asioista, niin on ihan okei skipata kesäloma ja keskittyä töihin. Puurtamaan keskinkertaisena toimistossa.

Petteri Kilpinen

Aava Virta

liiketoimintajohtaja

Petterin suuri intohimo on ihmisen potentiaalin johtaminen, joko organisaation johtamisen tai itsensä johtamisen näkökulmasta. Hän yhdistää tuoreella tavalla yrityksen johtamisen, motivaation ja työssä jaksamisen sekä energisyyden. Erityisenä kiinnostuksen kohteena ovat vuorovaikutustaidot ja kyky inspiroida ihmisiä. Petterillä on pitkä ja menestyksellinen ura toimitusjohtajana, ja sen lisäksi hän on valmentanut tuhansia yritysjohtaja ja esimiehiä sekä huippu-urheilijoita, Suomen mestareista olympiavoittajiin, niin Suomessa kuin maailmallakin.

Lisää vaikuttajalta Petteri Kilpinen


Lisää kategoriasta Työhyvinvointi